km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Pazar páros: Ki igaz, és ki hamis?

Pazar páros: Ki igaz, és ki hamis?

Hiteles vagyok, vagy mesterkélt? Igaz, vagy hazug? Ember, avagy irányított bábu? Hernádi Judit és Kern András az idei karneválszínházban mindezzel is szembesít bennünket. Színt kell vallanunk. Magunkért. A szűkebb-tágabb környezetünkben élőkért.

 

Korcsok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés. Tessék választani! Hogy tele a nadrág, s nem merünk önmagunk lenni? Bólogató-jánosokként kerülünk mindennemű konfliktust, konfrontációt, mert így kényelmesebb, kifizetődöbb, hasznosabb? Boldogulni, élni – nyelni kell? Meddig?


Pazar páros a Hernádi-Kern. Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában is, Valló Péter rendezésében, a Megyeháza udvarán. (Az Orlai Produkciós Iroda és a Weöres Sándor Színház égisze alatt.) Égető szükségünk van a két jeles színművész sziporkázására. Gyógyterápiájára. Öt plusz egy (pót) savariai előadásukra pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. Ennyire vágytunk/vágyunk ebben a tikkasztó, (élet)veszélyes aszályban arra, hogy végre-valahára megöntözzék a lelkünket.


Most is, mint eddig mindahányszor, igazi, őszinte, valós tükröt tartanak (f)elénk. Mesterkéletlenül. Szennyezetlenül. Makulátlanul. Vígjátékkal. Na és? Csevegés-csacsogás is lehet élesztő/ébresztő, ha van mögöttese. Tartalma. Mondandója. Üzenete. Aranyfedezete. Történetesen pincérnő, egy „senki” és művészettörténész, egy „valaki”  találkozásának. Festménybecslés ürügyén. Miközben Hernádi Judit és Kern András csillámló bolondozás-zuhataga alatt kiderül: ott az emberi mélység. A maga tisztaságával. És, hát persze, az egyre folytogatóbb légszomjjal. Ki kicsoda is valójában? Az első, de még akár a tizedik benyomás, „blikk” szintúgy fals, megtévesztő (lehet). Előítéletek csapdájában vergődünk. Álszenteskedünk. Hitegetejük, átejtjük, becsapjuk önmagunkat. Ezt közvetítjük, sugározzuk (?) a szűkebb-tágabb környezetünk felé. Miközben velem, velünk még ennél sokkal pimaszabbul – galádabbul – bánnak. Ördögi praktikákkal informálnak, vezetnek félre. Ez a korcsok, a pszichopaták, a világot elpusztítani szándékozók virágkora.


Hernádi Judit és Kern András életpályája, benne e mostani Maude és Lionel alakítással is, példa arra, hogy ne szégyelljünk önmagunk lenni. Merjük, próbáljuk igazzá formálni énünket. Létünket. Környezetünket. Nyissunk mások felé. Ne vegyük halálosan komolyan magunkat, mert még úgy találnánk maradni. Kacagjuk ki az ostobaságainkat. S legyünk nagvonalúak, elegánsak: tudjunk megbocsátani másoknak. Fogjuk meg egymás kezét. Rajtunk múlik: korcsok leszünk, vagy szabadok?        

 

Szenkovits Péter

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.