km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Óz: sikerszéria startja a WSSZ-ben 

Óz: sikerszéria startja a WSSZ-ben 

Bolondnak nézhetnek bennünket egy ideig, ám előbb-utóbb cselekednünk kell, nincs mese. Keressünk szövetségeseket, erősítsük meg egymást, s kergessük el a gonoszt, a gonoszokat. Erre is inspirál az Óz, a csodák csodája.

A Weöres Sándor Színház idei évadnyitó előadása a szó legigazibb értelmében játékszín. Elegáns. Elementáris. Könnyed, humoros és mégis tengermély. Olyan ön- és közismereti tréning, ami arra ösztönöz, hogy ne értékeljük le magunkat, de ne is pöffeszkedjünk magas lovon. Leljünk rá az igaz(i) énünkre. Még ha ez pokolian nehéz, akkor is. Hogy aztán ráállhassunk arra a vágányra, sínpárra, ahol életünk mozdonya nekilódulhat. Besorolhassunk abba a légi folyosóba, ahol létrepülőnk emelkedhet.

Száguldhassunk/szárnyalhassunk. Hittel, örömmel, lelkesen. Mi másért is lennénk ezen a földlabdacson, mintsem azért, hogy tegyük a tőlünk legtöbbet megtehetőt? Nem öncélúan, elszigetelve, hanem szövetségeseket keresve-kutatva. Megtalálva egymást alakítsuk jobbá, élhetővé, élvezhetővé e röpke földi utazást. Összefogással száműzhetjük az ármánykodó, korrupt, gonosz hatalmaskodókat.  

1900-ban írta az Óz, a csodák csodáját az amerikai Lyman Frank Baum (1856-1919). A világhírű (tan)mese részint a valóságban, részint a csodák világában játszódik. A kansasi prérin-farmon nevelőszüleivel élő Dorothy szürke hétköznapjait egyszer csak fenekestül fölforgatja egy tornádó. Ő már nem ér le időben a pincébe (az óvóhelyre), s a forgószél a házzal együtt fölkapja. Viszi-viszi, jó ideig a csuda se tudja, merre-hová. Végül a zöld színben pompázó Smaragdföldön – Óz, a Nagy Varázsló birodalmában – landol.

A ház telibe talál egy gonosz boszorkányt, aki kimúlik. Varázscipője Dorothyé lesz. A kislány – mivelhogy irdatlan honvágya támad – útnak indul, hogy megkeresse a csodatévő hírében álló uralkodót, segítségét kérje a hazajutásához. Bár Smaragdváros királya megközelíthetetlen (legalábbis a sajátjai számára), Dorothy nem ismer lehetetlent. Vándorútján három társra tesz szert. A szalmafejű Madárijesztőt kiszabadítja a fogságából, aki elárulja: észre (agyvelőre) vágyik.

A Bádogembert megolajozza, aki szívre áhítozik. Oroszlán támadja meg őket, akiről kiderül, gyáva, s bátorságról álmodik. Kalandok követik egymást. Még nem tudják, hogy Smaragdváros „bölcse” egy diktátor. Amikor végre-valahára fogadja őket (kivételesen), ő maga vallja be: szimpla szélhámos, aki manipulálja alattvalóit. Az orruknál fogva vezeti őket. Le nem vehető szemüveget hordat mindenkivel, nehogy tisztán lássák a valóságot. Ám mivel őkegyelme – mit ad Isten – unja már a basáskodást, visszamenne ő is a szülőföldjére, Dorothyékkal együtt. Ám előbb próbára teszi őket. Leckéztessék meg a még regnáló, rossz boszorkányt. A rút banya Dorothy vödörnyi vízétől elporlad. Útitársait – akik valójában a saját maguk erejéből válnak azzá, amivé/akivé vágytak – egy-egy közösség a vezetőjévé választja, azaz nemcsak, hogy befogadják, el is fogadják őket. Dorothy ismét a nevelőszüleinél folytatja életét, ám ez a kislány már nem az, akit a sorsa irányít. Önálló személyiség. Megtalálja a helyét, célját. 

Halasi Dániel rendező közösséget kovácsolt. Tagjai nem ismernek lehetetlent. Mindez Tóth Réka Ágnes dramaturgot is dicséri. Mátravölgyi Ákos díszlete, jelmeze egyszerűen nagyszerű. Hojsza Henrietta kreatív koreográfiája szervesül az egészbe. A színészek sugárzó csapatépítők. Mari Dorottya ízig-vérig kitűnő Dorothy. Nagy Cili nyugati boszorkánya hátborzongató meg káprázatos is. Feledhetetlen. Domokos Zsolt (Madárijesztő) nem először bizonyítja: itthon van a WSSZ-ben. Bámulatos „színkeverő”.

Balogh János (Bádogember) minden porcikájában átlényegül. Antal D. Csaba (Oroszlán) szintúgy szerethető. Németh Judit (Emmi néni/jó boszorkány) átváltozó művész, a legeslegjavából. Szerémi Zoltán (Henri bácsi/Kapuőrző) ugyancsak csodálatos. Gyulai-Zékány István (Totó kiskutya) alakítása nélkül szerényebb/szegényebb lenne az előadás, akárcsak az életünk, négylábúak hiányában. Orosz Róbert, Hajdu Péter István, Sipos László Márk több gúnyában is az alázatra példa. A mumpicokat, nyugorokat, szárnyas majmokat játszó ifjú WSSZ-teátristák a produkció nélkülözhetetlen elemei.

Az Ózt két részben játsszák. A harmadik felvonás kiben-kiben folytatódhat. Hogyan is állok önmagammal? Miként viszonyulok másokhoz? Megteszem, megtesszük a tőlem/tőlünk elvárhatót? A lét-finálénkba igenis van beleszólásunk.  

Szenkovits Péter

Fotó:Wröres Sándor Színház/Mészáros Zsolt

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.