km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Örömünnep, örömtánc: köszöntő Horváth János Gedi születésnapjára

Örömünnep, örömtánc: köszöntő Horváth János Gedi születésnapjára

Egy gimnáziumi házi feladathoz Somogyvári Gedeon kritikáját citálta, ami az osztálytársait annyira megnevettette, hogy ők óra után már Gedinek szólították. Ráragadt, ezen a néven ma is többen ismerik. Horváth János néptáncos, koreográfus, táncoktató 75 éves. Tiszteletére az Ungaresca Táncegyüttes ünnepi műsort állított színpadra.

 

– Amióta ismerlek, pedig annak sok éve már, mindig ugyanolyan derűsnek látlak. Mi a titkod?


– Nincs titok, csak igyekszem a rosszabb dolgokat se mellre szívni, azokból a lehető legjobban kijönni, törekszem arra, hogy ne sértsek meg másokat, és akkor velem is hasonlóan bánnak.


– Tudom, hogy kevésbé aktívan, de még most segíted az Ungaresca munkáját.


– A szenior csoport próbáira rendszeresen bejárok, emellett Győző és Kriszta (Horváth János gyermekei, a táncegyüttes jelenlegei vezetői) is kikérik a véleményemet. Ugyan a lépéseket már nem tudom megmutatni, de szívesen adok tanácsot, és azt többnyire megfogadják a fiatalok.


Gyermekeid, unokáid viszik tovább a családi hagyományt, elkötelezettek a néptáncmozgalom iránt. Te mikor lettél a rabja?


– A kőszegi gimnáziumban működött egy néptánccsoport, annak a munkájába kapcsolódtam be 1960-ban. Pesovár Ernő, későbbi Kossuth-díjas koreográfus szakmai irányításával dolgoztunk, három év múlva már az asszisztense lettem. Bár korábban intenzíven sportoltam, atletizáltam és bokszedzésre is jártam, de az abbamaradt, mert minden időmet a tánc és a táncos baráti kör kötötte le. Országos díjakat nyertünk, sőt olaszországi turnén is jártunk.


– Az Ungaresca nem sokkal később alakult. Hogyan szerveződött, honnan kapta a nevét?


– A kőszegi csoport fő szervezőjét, Nagy Árpádot kinevezték az akkor átadott Művelődési és Sportház élére, lényegében ekkor – a kőszegiekre építve, majd a szombathelyi főiskolások bevonásával – 1963-ban jött létre az Ungaresca –, bár akkor még máshogy hívták az együttest. A nevet pár évvel később Vásárhelyi Lászlótól kaptuk, aki a Népművelési Intézet táncosztályának munkatársa volt. Egy franciaországi fellépésre készültünk, amikor azt mondta: ti nagyon sok ungaresca dallamot használtok, vegyétek fel ezt a nevet! A zenetörténet a korábbi évszázadokban külföldön ismert magyaros motívumokat nevezi így. Dijonba már ezen a néven utaztunk, és ott, Európa legnagyobb folklórfesztiválján bronzérmet szereztünk.


– Népművelés-könyvtár szakon végeztél a szombathelyi főiskolán, közben az Ungarescában Pesovár Ernő mellett dolgoztál. Tanultál, tanítottál, családot alapítottál…


– Időközben letettem a táncoktatói vizsgákat is. Az első koreográfiámat 1965-ben készítettem Bartók zenéjére. Feleségemet, Katit (H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója) is már középiskolásként láttam a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken táncolni a színpadon, majd a főiskolán találkoztunk újra, 1966-ban házasodtunk össze. A lányom, Kriszta, és a fiam, Győző, a vőm, a menyem is elvégezte a táncművészeti főiskolát, valamint két unokám is képzett táncoktató – miközben van más felsőfokú végzettségük is. A családot átszövi a néptánc szeretete.


– Fogalmazhatunk úgy, hogy az Ungaresca is egy nagy család?


– Feltétlenül. 1978-ban vettem át az együttes vezetését, amit 2009-ben adtam át Győzőnek. Nem is tudom felidézni, hány táncos fordult meg az elmúlt közel hat évtizedben az együttesben, amelynek már több kisebb csoportja is működik. 1973-tól a kilencvenes évek elejéig közel kétszáz táncosunk vett részt az alapfokú képzésünkön, és szerzett táncoktatói képesítést, továbbá tizennégyen jártak a táncművészeti főiskolára – ahol egyébként jómagam is tanítottam. Számos volt tanítványom maga is vezetett, vezet táncegyüttest vagy oktat különböző iskolákban. Számolgattam azt is, hogy százegynéhány koreográfiát készítettem a majdnem félévszázados pályafutásom alatt.


– Ezekből válogattak a február 29-i születésnapi köszöntőműsorra. Sikerült meglepetést szerezniük?


– A gyerekek titkolóztak, csak az utolsó hetekben buktak le, akkor kiderült számomra, hogy szervezkednek. Én nem szeretem az ünneplést, de nagyon örültem, persze!

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.