km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Örömünnep, örömtánc: köszöntő Horváth János Gedi születésnapjára

Örömünnep, örömtánc: köszöntő Horváth János Gedi születésnapjára

Egy gimnáziumi házi feladathoz Somogyvári Gedeon kritikáját citálta, ami az osztálytársait annyira megnevettette, hogy ők óra után már Gedinek szólították. Ráragadt, ezen a néven ma is többen ismerik. Horváth János néptáncos, koreográfus, táncoktató 75 éves. Tiszteletére az Ungaresca Táncegyüttes ünnepi műsort állított színpadra.

 

– Amióta ismerlek, pedig annak sok éve már, mindig ugyanolyan derűsnek látlak. Mi a titkod?


– Nincs titok, csak igyekszem a rosszabb dolgokat se mellre szívni, azokból a lehető legjobban kijönni, törekszem arra, hogy ne sértsek meg másokat, és akkor velem is hasonlóan bánnak.


– Tudom, hogy kevésbé aktívan, de még most segíted az Ungaresca munkáját.


– A szenior csoport próbáira rendszeresen bejárok, emellett Győző és Kriszta (Horváth János gyermekei, a táncegyüttes jelenlegei vezetői) is kikérik a véleményemet. Ugyan a lépéseket már nem tudom megmutatni, de szívesen adok tanácsot, és azt többnyire megfogadják a fiatalok.


Gyermekeid, unokáid viszik tovább a családi hagyományt, elkötelezettek a néptáncmozgalom iránt. Te mikor lettél a rabja?


– A kőszegi gimnáziumban működött egy néptánccsoport, annak a munkájába kapcsolódtam be 1960-ban. Pesovár Ernő, későbbi Kossuth-díjas koreográfus szakmai irányításával dolgoztunk, három év múlva már az asszisztense lettem. Bár korábban intenzíven sportoltam, atletizáltam és bokszedzésre is jártam, de az abbamaradt, mert minden időmet a tánc és a táncos baráti kör kötötte le. Országos díjakat nyertünk, sőt olaszországi turnén is jártunk.


– Az Ungaresca nem sokkal később alakult. Hogyan szerveződött, honnan kapta a nevét?


– A kőszegi csoport fő szervezőjét, Nagy Árpádot kinevezték az akkor átadott Művelődési és Sportház élére, lényegében ekkor – a kőszegiekre építve, majd a szombathelyi főiskolások bevonásával – 1963-ban jött létre az Ungaresca –, bár akkor még máshogy hívták az együttest. A nevet pár évvel később Vásárhelyi Lászlótól kaptuk, aki a Népművelési Intézet táncosztályának munkatársa volt. Egy franciaországi fellépésre készültünk, amikor azt mondta: ti nagyon sok ungaresca dallamot használtok, vegyétek fel ezt a nevet! A zenetörténet a korábbi évszázadokban külföldön ismert magyaros motívumokat nevezi így. Dijonba már ezen a néven utaztunk, és ott, Európa legnagyobb folklórfesztiválján bronzérmet szereztünk.


– Népművelés-könyvtár szakon végeztél a szombathelyi főiskolán, közben az Ungarescában Pesovár Ernő mellett dolgoztál. Tanultál, tanítottál, családot alapítottál…


– Időközben letettem a táncoktatói vizsgákat is. Az első koreográfiámat 1965-ben készítettem Bartók zenéjére. Feleségemet, Katit (H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója) is már középiskolásként láttam a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken táncolni a színpadon, majd a főiskolán találkoztunk újra, 1966-ban házasodtunk össze. A lányom, Kriszta, és a fiam, Győző, a vőm, a menyem is elvégezte a táncművészeti főiskolát, valamint két unokám is képzett táncoktató – miközben van más felsőfokú végzettségük is. A családot átszövi a néptánc szeretete.


– Fogalmazhatunk úgy, hogy az Ungaresca is egy nagy család?


– Feltétlenül. 1978-ban vettem át az együttes vezetését, amit 2009-ben adtam át Győzőnek. Nem is tudom felidézni, hány táncos fordult meg az elmúlt közel hat évtizedben az együttesben, amelynek már több kisebb csoportja is működik. 1973-tól a kilencvenes évek elejéig közel kétszáz táncosunk vett részt az alapfokú képzésünkön, és szerzett táncoktatói képesítést, továbbá tizennégyen jártak a táncművészeti főiskolára – ahol egyébként jómagam is tanítottam. Számos volt tanítványom maga is vezetett, vezet táncegyüttest vagy oktat különböző iskolákban. Számolgattam azt is, hogy százegynéhány koreográfiát készítettem a majdnem félévszázados pályafutásom alatt.


– Ezekből válogattak a február 29-i születésnapi köszöntőműsorra. Sikerült meglepetést szerezniük?


– A gyerekek titkolóztak, csak az utolsó hetekben buktak le, akkor kiderült számomra, hogy szervezkednek. Én nem szeretem az ünneplést, de nagyon örültem, persze!

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.