km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Online próba – a világ több pontján régóta használják ezeket a módszereket

Online próba – a világ több pontján régóta használják ezeket a módszereket

Egy internetes alkalmazás segítségével próbál a Weöres Sándor Színház társulata. Ez lehetővé teszi, hogy a darabban szereplő színészek együtt, közös online felületen dolgozzanak, készüljenek. Az Ádám almái című vígjáték próbafolyamata a napokban kezdődött, a művészek a világhálón keresztül állítják színpadra a dán szerző, Anders Thomas Jensen darabját.

 

Nem egyedülálló, hogy egy társulat így dolgozik. A világ több pontján régóta használják ezeket a módszereket. Németh Károly, a Weöres Sándor Színház produkciós menedzser elmondta, hogy az Európai Színházi Konvenció létrehozott egy online találkozót. Egy fehérorosz színház tapasztalatait osztotta meg velük, ők régóta így dolgoznak. A rendezőjük Londonban él politikai menekültként. Évek óta úgy dolgoznak, hogy a társulat Fehér-Oroszországban próbál a rendező pedig online platformokon tartja a kapcsolatot a társulattal, így hozzák létre a produkciókat.


A szombathelyi színház munkatársai is arra a következtetésre jutottak, hogy a rendkívüli körülmények rendkívüli módszereket követelnek, ezért elkezdték az online próbákat. Így fel lehet gyorsítani a folyamatot annak érdekében, hogy ha a járvány okozta rendkívüli helyzet megváltozik, minél előbb lehessen előadást tartani. A darab az ígéretek szerint nagyon szórakoztató. A történet a bűn és bűnhődés nehéz kérdéseit veti fel.


Czukor Balázs rendező elárulta a darabról, van egy börtönviselt ember, aki ahhoz, hogy szabad lehessen, el kell mennie egy helyre, ahol el kell töltenie három hónapot egy pap társaságában és az ott élőkkel. Ha a magaviselete rendben van, akkor nem kell visszamennie a börtönbe. 


Az Ádám almái előadásnak, csak a próbáit indították el online, de ha rendeződik a helyzet, akkor ezt az előadást színpadon mutatják be. A produkciós menedzser úgy véli, ha szerencséjük van, a szabadtéri színházak talán a nyár derekától tarthatnak előadásokat, de a kőszínházaknál a valószerűbb inkább az őszi munkakezdés lehet.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.