km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)

Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer (frissítve)

A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak.

 

Ma reggel megkezdődött a nyári szünet utáni első rendes közgyűlés. Dr. Nemény András ismertette a napirendi pontokat és summázta az elmúlt négy év történéseit. Kiemelte: a nehéz anyagi helyzetben is jelentős összegeket fordít az önkormányzat útfelújításra. Nagyon kevés város van ma Magyarországon, amely erre képes, jelezte a polgármester, aki példaként a két új körforgalmat említette. Kiemelte dr. Nemény András a fonyódi üdülőt, ahol a szombathelyi gyerekek nyaralhattak. Fontos, és becsületbeli kérdésnek nevezte dr. Nemény András a szociális hálózat működtetését is, amely Szombathelyen jól működik, és a bővítését tervezik. Újranyitják az uszodát hamarosan, emellett fejlesztik a közösségi közlekedést is, vázolta a közeljövő történéseit a polgármester. Az elmúlt négy évben állták a szavukat, tisztább lett a város, ez közös siker, mondta, majd megköszönte a fideszes képviselőknek is a szemétszedési akcióban való részvételüket. Aztán a kulturális programokról beszélt a városvezető, több száz esemény várja a szombathelyieket folyamatosan. Vélekedése szerint ezek a programok remek közösségépítő események. Szombathely több felmérés szerint is a legboldogabb város, ezért dolgoznak, hangsúlyozta dr. Nemény András.  


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) kért elsőként szót. Szerinte az elmúlt évtizedben tették le annak az alapjait, amelyet most szinten tart a városvezetés. Vélekedése szerint nem tettek újszerű lépéseket, hanem azt folytatták, amelyeket az előző városvezetés megkezdett, megalapozott. A polgármesteri hivatalban és a városi cégeknél többségében nők dolgoznak, őket kell segíteni további családbarát intézkedésekkel. Példaként a rugalmas munkaidő bevezetését említette. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a női munkaerőre, az ő megsegítésükre, jelezte a képviselő asszony.


Dr. Nemény András elsőként megköszönte a pozitív visszajelzéseket, majd hozzátette: a korábban megkezdett pozitív programokat és beruházásokat folytatták, ilyen volt a Szent Quirin utca megépítése. De az elmúlt négy éven sok, saját kezdeményezést is életre hívtak, mondta a polgármester. Dr. Nemény András arról is beszélt, hogy összességében pozitívak a visszajelzések, amelyeket kapnak a szombathelyiektől. Az AGORA családbarát munkahely lett, tehát a városvezetés foglalkozik a női dolgozókkal. Ha a képviselő asszonynak van konkrét ötlete, azt örömmel fogadják, mondta a polgármester. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető a termálfürdő területének értékesítését hozta fel. A Savaria Karnevállal kapcsolatban azt mondta: a történelmi jelleg változott meg, azt a visszajelzést kapták, hogy „elbúcsúsodott” a rendezvény. A szervezőknek ezt meg kellene fontolnia, mondta a politikus. Az AGORA valóban családbarát, mert sok családtag dolgozik ott, tette hozzá a frakcióvezető, aki szerint mindenképpen támogatandó, hogy a közgyűlés napirendre tűzte, hogy az önkormányzati cégeknél ingatlanértékesítési szabályzatot fogadnak el. A karnevállal kapcsolatban azt mondta dr. Nemény András: sajnálja, hogy fideszes képviselők nem vettek részt a felvonuláson, korábban ez hagyomány volt. Minden eddiginél több hagyományőrző vett részt a rangos eseményen, jelezte a polgármester. Az afrikai hőség ellenére többen voltak a programokon, mint az előző években. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) szerint hiba volt a termálfürdő értékesítése, de a közműcéget lehetetlen helyzetbe hozta az állam, a Vasivíz ugyanis működésképtelen lett kis híján. Szomorú történet, a termálfürdő területe ugyanis a nemzeti vagyon része. Később a Derkovits lakótelepen megépítendő 14 parkolóról beszélt, valamint a Bemben lévő vízelvezetést hozta szóba: ezt a problémát orvosolni kell mielőbb. Dr. Nemény András arról beszélt: fideszes politikusok jelezték neki, hogy vízdíjemelésre van szükség, ám, ahogy közeledik a kampány, ez a téma lekerült a napirendről. Ágh Ernő (Fidesz) is ellenezte a termálfürdő területének értékesítését. Pozitívumot hozott fel: a közbeszerzési értesítőben megjelent a szombathelyi elkerülő utak megterveztetésének pályázati kiírása – mégis jól lobbizott a térség országgyűlési képviselője, jelezte. Ez érinti a választókerületét, a Petőfi telepet, hiszen ott dübörög a 86-os út a városrész mellett, hiányolnak például egy zebrát. 

 

Dr. Nemény András is örül a pályázati kiírásnak, de majd akkor lesznek igazán boldogok, ha a kivitelezés megtörténik, de „ezen a ponton már álltak a társasjátékban, de kimaradtak néhány körből”. Köszönetet mondott Ágh Péternek, aki minden bizonnyal sokat tett az ügyben. 
Dr. Czeglédy Csaba markánsan fogalmazott: a „dologtalan Hende Csaba mellett jó, hogy van egy dolgos Ágh Péterünk”, hozzátéve azt, hogy három éve már voltak ilyen helyzetben. 


Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester megköszönte a képviselőknek a szemétszedésben való részvételt, majd dr. Takátsé dr. Tenki Mária felszólalására reagált: sokkal több a kulturális program most, mint a korábbi ciklusokban. Kiemelte továbbá az utcatakarítási akciót, valamint a járdafelújítási programot. A karnevállal kapcsolatos kritikára is reagált Horváth Soma: szerinte rengeteg hagyományőrző volt Szombathelyen augusztus utolsó hétvégéjén, semmiképpen nem igaz, hogy elbúcsúsodott volna a rendezvény. 


Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester is megköszönte a fideszes képviselők elismerő szavait. Aztán az újdonságokat sorolta: orvoséletpálya modell, új ügyelet, identitás program kibővítése, kulturális programsorozatok, gépészképzés, új bölcsődék építése, Szombathely 20-30 program – ezek jót tettek a városnak, mondta. Aztán a herényi útfelújításokról beszélt, mint ismeretes, a polgármester bízta meg korábban, hogy dolgozzon ki ütemtervet a körzet úthálózatának felújítására. Dr. Nemény András aztán megadta a szót Horváth Gábor (Fidesz) képviselőnek, akinek gratulált: a városatyának a minap született kisfia. 


Horváth Gábor megköszönte a gratulációt, majd rátért a herényi útfejlesztésekre. Sok helyen nem folyik el a csapadékvíz, jelezte. Egyetértett dr. Czeglédy Csabával, ugyanis szerinte is az állami vagyon része a termálfürdő területe. 


Dr. Nemény András elmondta: Herényben folytatják az útfelújítást mindenképpen. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető arról szólt: az állami cégek sajnos alulfinanszírozottak, így nem tudják ellátni a feladataikat. A közútkezelőt és a vízügyi igazgatóságot hozta példaként, ahol remek szakemberek dolgoznak, de egyszerűen nem tudják a vállalatok elvégezni a dolgukat. Az állami felelősséget említette akkor is, amikor a saját körzetében egy kastélyt hozott példaként: omlik a cserép a tetőről, balesetveszélyes, de nem is tudják, hogy kihez kell fordulni ebben az esetben.


Dr. Kecskés László (Fidesz) elsőként a körzetéről beszél. Örült annak, hogy létrejött a körforgalom a Bartók-Jégpince utca kereszteződésében. Megfontolandónak tartotta, hogy a Kárpáti Kelemen utcában hozzanak létra forgalomcsillapító szigeteket, illetve a járdaszakasz teljes kiépítését. Ugyanezt javasolta a skanzen melletti területre is. A Dozmat utca megújult, de elmaradt jó néhány utca rendbehozása a környéken, ilyen például a Komlósi utca is. Az Orgona utcában komoly csapadékelvezetési problémák vannak, emelte ki. Szomorún látják, hogy a Márton Áron téren a játékelemek eltűntek. Ezek mielőbbi pótlását szorgalmazta a képviselő. 


Dr. Nemény András megköszönte az elismerő szavakat a körforgalommal kapcsolatban. Mint fogalmazott: első a biztonság, és ez most az. Forgalomfennakadás van, ez kétségtelen, de azért folyamatosan lehet közlekedni. Több ezerrel nőtt a gépkocsik száma, nagy az autóterhelés különösen azon a városrészen, vélekedett a polgármester. A kórháznál lévő körforgalom is jól működik, a mentők is köszönetet mondtak érte. 


Horváth Soma elmondta: háromszor adtak be pályázatot útfelújításokra a Belügyminisztériumhoz, mindhármat elutasították. Hende Csabának jobban kellene lobbiznia, talán nézi a közvetítést, mondta az alpolgármester. A Márton Áron utcai játszótéren két eszköz veszélyessé vált, ezeket el kellett távolítani. Azt ígérte Horváth Soma, hogy az elbontott játékeszközökre árajánlatot kérnek, és mielőbb próbálják pótolni azokat. 


Putz Attila (Éljen Szombathely!) a szokásos témájával kezdte: a 35 millió forintot továbbra is várják a zanati utcák felújítására, erre Hende Csaba tett ígéretet a tavalyi választás előtt. Elmaradt ígéreteket sorolt a képviselő, azt mondta: az országgyűlési képviselő tartozik a városnak. Dr. Nemény András szerint példaértékű, ahogy Putz Attila képviselő civilként a zanatiakat. Hozzátette: nem szerencsés, ahogy Hende Csaba politizál, példaként a zanati kerékpárút átadása után megjelent videót hozta, amelyben az országgyűlési képviselő hirdetésben azt hangsúlyozta: Putz Attilának semmi köze a beruházáshoz.  


Illés Károly kapott ismételten szót. A zanati utakkal együtt kell kezelni a városi strand területének értékesítése, amely elhibázott lépés volt. A zanatiak megkeresték Hende Csabát, traffiboxot és zebrát kértek tőle, ezek megvalósításán dolgoznak jelenleg. Hende Csaba Írországban tárgyal hazánk képviseletében, jelezte a frakcióvezető egy korábbi kérdésre, miszerint hol van az országgyűlési képviselő? Dr. Nemény András elfogadta a választ, de jelezte: azért korábban lett volna lehetősége Hende Csabának, hogy egy ciklusban legalább egyszer jöjjön el a közgyűlésre.  
 

Dr. Czeglédy Csaba szerint, ha őt választották volna meg tavaly áprilisban, akkor bizonyosan kijárta volna a beígért pénzt. Tóth Kálmán kikérte a frakciója nevében Hende Csaba szavait, amelyekkel képviselőtársait illette korábban. Az AGORA-ban egy családtag sem dolgozik, vágott vissza a korábbi kritikára a képviselő. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint szó sincs arról, amit Hende Csaba mondott, miszerint látszat városvezetés folyik Szombathelyen. Mit csinál Hende Csaba: öt felszólalása volt a politikusnak a parlamentben, de ezek nem a vasi megyeszékhelyre vonatkoztak, hanem – egyebek mellett – az Aranybullát méltatta… Rétért arra is, hogy az állam rossz gazda, a postabezárásokat hozta szóba, a MÁV botrányos közlekedését, valamint a Vasivíz működésének veszélybe kerülését említette. Szerinte remek volt a karnevál, rengetegen voltak, színvonalas volt a rendezvény, vélte a Pro Savaria képviselője.


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök a vasúti közlekedéshez szólt hozzá, tette ezt, mint a körzet képviselője. Ismertette a vágányzár részleteit, de kiemelte: megszűnnek az állomás környéki úgynevezett 30 perces parkolók, innen indulnak majd a vonatpótló buszok. A GYSEV-vel folyamatos az egyeztetés, nem örül, hogy felborul a közlekedési rend az állomás környékén, de bízik abban, hogy mielőbb rendeződik a helyzet. 


Melega Miklós (Fidesz) szerint nem valós adat, hogy több tíz kilométer járda újult meg a városban, ennek a tisztázását kérte. A vaddisznókkal is foglalkozott a városatya, köszönetet mondott, hogy orvosolták a problémát. Azt kérte: maradjon meg a kiemelt figyelem a kérdésben. A könyvkiadás támogatását hozta szóba, szerinte ezt folytatni kell, megköszönte a városvezetésnek, hogy jelenleg is honorálják az írókat. A körforgalom a Brenner körúton valóban biztonságos, és a beültetését is támogatja. Viszont a kerékpáros közlekedés problémát okozhat, potenciális veszélyforrás lehet, erre hívta fel a figyelmet. A körforgalom beépítését úgy tervezik, hogy igazán majd tavaszra legyen szép a terület. A biciklis forgalommal kapcsolatban elmondta a polgármester, hogy mindenképpen felülvizsgálják majd, ha szükséges lesz. Horváth Soma a könyvkiadásról beszélt: igyekeznek támogatni a helyi szerzőket. Több tíz kilométer szerinte a húsz is, ugyanakkor hozzátette: sokkal többet fordítanak a járdafelújításra, mint az előző ciklusokban, reagált Melega Miklós szavaira az alpolgármester. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök arról beszélt, hogy Szombathely megkapta a Polgárőr Város elismerést. Öt, működő polgárőr szervezetet támogat a város 1,3 millió forinttal, emelte ki a bűnmegelőzési bizottságon történteket a képviselő. Az év végéig még 10 vaddisznót lőnek ki a vadászok, a visszajelzések pozitívak, folyamatosan figyelik majd a kérdést. Lesz egy telefonszám is, ahol egyből lehet riasztani a vadászokat. A kamerarendszerről is beszélt a politikus: modernizálták a rendszert, de jövőre is szükséges lenne költségvetési forrás a bővítésre. A bizottság támogatta a zanatiak és Putz Attila kezdeményezését, ami a traffiboxok kihelyezésére vonatkozott a Külső-Zanati útra. Jelenleg zajlik az engedélyeztetés. A kerületében sikeresen lezajlott a Joskar Ola Napok, 400 ezer forint jött össze jótékonysági célra. 


Sátory Károly (Fidesz) noha nem volt itthon a karneválkor, de nem is vett volna rajta részt. A történelmi szót ki is lehetne emelni a rendezvényből, a magyar történelem szánalmasan jelent meg a felvonulásban. Rengeteg véleményt hallott, volt, akinek tetszett, másnak nem. A körzetével kapcsolatban elmondta: az Óperint utcán a bicikliút megújítására megtörtént a megrendelés, ennek örül. A nyugdíjasház előtti járdafelújítás megtörtént, de van egy szakasz, a buszmegálló felé, az viszont hibás, annak rendbetétele filléres kérdés, nem érti, hogy miért nem történik meg. A körzetében lévő utcákban több helyen megsüllyedt az aszfalt, erre figyelmet kell fordítani. 


Horváth Soma reagált: a jövő közgyűlésre készen lesz a szakasz a nyugdíjasháznál. A SZOVA munkatársai folyamatosan vizsgálják az utakat és a járdákat. A csatornafedelek cseréje megkezdődött, a Váciban már zajlanak is a munkák. A karnevállal kapcsolatban megjegyezte: a magyar történelem megjelent a felvonulásban, de egy 2000 éves városról beszélünk, komoly római múlttal. Kevés olyan rendezvény van az országban, amely ilyen hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre. 100 ezer ember volt, jelezte az alpolgármester, majd köszönetet mondott a szervezésben résztvevőknek. 


Dr. Czeglédy Csaba is aláhúzta: Savaria Történelmi Karneválról van szó, nem magyar történelmiről – ezer év differencia van az állam és a város alapítása között. A választókörzetében kezdeményezte a Bartók Béla-Rohonci-Perintparti sétánynál forgalmi rend változást, sokan használják a szervizutat a Bartók Béla felől, reméli, támogatják majd a kezdeményezését. Horváth Soma jelezte: 8 magyar hagyományőrző vonult fel a karneválon. 


Dr. Kecskés László visszatért a körzetéhez: nincs a Márton Áron téren kültéri kamera, ezáltal kevésbé rendezett a parkos rész. Szelektív hulladékgyűjtő szigetet kellene kialakítani, és egy állandó kamerát is ki kellene helyezni. Támogatta a kültéri kamerarendszer bővítését a képviselő. 


Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok is szót kapott. A körzetében felbolydult az élet, a Károlyi Róbert utca felújítása gőzerővel zajlik, minden a tervek szerint halad. A buszok is más útvonalon közlekednek – nem mindenki elégedett a rendszerrel. A csatlakozásmenedzsment miatt volt némi probléma, de a legtöbb utasnak azért sikerült megfelelő átmeneti menetrendet kialakítani. Ideiglenes parkolókat alakítottak ki, és folytatódott a járdafelújítási program a körzetben. Újabb 500 fa talált gazdára, a SZOVA újrahasználati központja továbbra is sikertörténet, vélekedett a tanácsnok. Gyakorlatilag megközelíthetetlen vasúttal Szombathely, ez ügyben tárgyalnak majd az illetékesekkel a közeljövőben.   

 

Ágh Ernő szerint újra ki kell állnia Hende Csaba mellett valamelyest, a képviselő kiemelte: a választók tavaly elismerték a fideszes politikus munkáját. A körzetével kapcsolatban elmondta: az infrastrukturális fejlesztések fontosak lennének. 


Horváth Gábor megköszönte politikai oldaltól függetlenül, hogy részt vettek a II. Herény-Kámon pikniken, amelyen 600 ezer forintot tudtak összegyűjteni jótékony célra. Kelemen Krisztián arról számolt be, hogy a Brenner villához kihelyeztek korábban egy térfigyelő kamerát. Az új tulajdonos lezárta az ingatlant, így a kamerát elhozzák onnan, és szelektív hulladékgyűjtőhöz helyezik majd azt ki. Putz Attila a civil fórum tagjainak névsorát ismertette. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) megköszönte, hogy kezeltek a Borostyánkő áruháznál egy közlekedési anomáliát – befedtek egy lyukat a kereszteződésben. A Bartók Béla körúton van az állatkórház, parkolási problémák vannak, emellett sok az állati ürülék a rendelő mellett. Ezt egy választó jelezte neki. A parkolásra kell megoldást találni, hangsúlyozta a képviselő. 


Dr. Nemény András megköszönte a probléma felvetését, megígérte, hogy megvizsgálják az említett kereszteződést. Szuhai Viktor az aktuális külügyekről adott tájékoztatást. A lengyel konzul járt itt a karneválon, aki megdicsérte a rendezvényt. Hat testvérváros mellett a lengyel és az ír nagykövetség is képviseltette magát – csak pozitív visszajelzéseket kapott, a város jó hírét viszik a nagyvilágban. Leccoval közös pályázatot nyújtanak be környezettudatos szemléletformálás témájában. Dr. Nemény András szerint jó házigazdák voltak a karneválkor: a portugál testvérváros képviselői egészen késő hajnalig élvezték a forgatagot… A polgármester arról is beszámolt, hogy a nyáron részt vett a tusványosi szabadegyetemen, amelyen egy remek beszélgetésen vett részt. Jelezhette az önkormányzatiság problémáit, és büszke volt arra, hogy elhívták – megy legközelebb is, ha hívják. 


Koczka Tibor gratulált a polgárőröknek, és remélte, hogy nm vezénylik őket a déli határszakaszra. A karnevállal kapcsolatban megjegyezte: mindig azon a véleményen volt, hogy akik akarnak, jöjjenek, és senkit se utasítsanak el. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, mondta a Pro Savaria képviselője. 


A két napirend közötti vitát lezárta a polgármester, a beszámolót elfogadta a testület. 


Folytatás fél 3-tól.      

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak