km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben

2024-ben kevesebb képviselő kap helyet a szombathelyi közgyűlésben

A 2024. június 9-i önkormányzati választás után hárommal kevesebb képviselője lesz Szombathelynek, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közzétett dokumentumból.

 

A törvény értelmében az NVI a választás előtti évben felülvizsgálja a települések lakosságszámait, és ehhez igazítják az önkormányzati választásokat. A belügyminisztérium szeptember 1-jén közölte az aktuális adatokat, és ezek alapján Szombathelyen kevesebb képviselő lesz. Szeptember 1-jén ugyanis 73 ezer 873-an rendelkeztek érvényes lakcímmel a vasi megyeszékhelyen.


A Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Károlyi Ákos október 16-án kelt határozatából kiderül, hogy 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás képviselőt választanak június 9-én a szombathelyiek. Hárommal kevesebbet, mint 2019-ben, ugyanis a jelenlegi közgyűlésben 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listáról bekerült képviselő foglal helyet.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megszavazták, idén is igényelhető a piaci utalvány
Rászorulók kaphatják 2024-ben is, április 1-től lehet rá jelentkezni, az összege 30.000 forint lesz.
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.