km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Nyolc nap múlva kezdődik a 21. Savaria Történelmi Karnevál

Nyolc nap múlva kezdődik a 21. Savaria Történelmi Karnevál

Még nyolc nap, és kezdetét veszi a 21. Savaria Történelmi Karnevál. A jól megszokott helyszíneken több száz programelem várja a fesztiválozókat, számos helyi kötődésű fellépővel is lehet majd találkozni. Augusztus 25. és 28. között több mint százezer látogatót várnak Szombathelyre. A célegyenesben megtartott sajtótájékoztatón a szervezők arra buzdítottak, hogy vegyenek részt minél többen a karneválon.

 

- A karneváli forgatag kicsit kiszakítja az embereket a mai valóságból, és felhőtlen négy nap vár ránk. Érdemes lesz a rokonokat, ismerősöket hazahívni - kezdte a sajtótájékoztatót a polgármester.

- A Savaria karneválnak oly sok értéke mellett az egyik legnagyobb értéke, hogy a szombathelyiek tudnak találkozni olyan ismerősökkel, akikkel évekig nem. És az éveket akár konkrétan is érthetjük, hiszen két év kihagyás kerül újra megrendezésre a Savaria Karnevál - hangsúlyozta Nemény András polgármester, aki arra is biztatta a szombathelyieket, hogy a nehéz gazdasági helyzetben maguk is tudják segíteni a rendezvényt, például felvonulási ülőhelyek vásárlásával.
 

Kilenc testvérvárosból érkezik delegáció a rendezvényre, sőt, művészeti csoportok is jönnek, például a legfrissebb kapcsolat, a lengyel Elblag (Elblong) régizene együttese. A felvonuláson ott lesznek a Falco kosarasai és a Crushers játékosai.  A polgármester utalt arra is, hogy a jelenlegi helyzetben különösen nehéz volt a szervezés, és köszönetet mondott a szponzoroknak.


Horváth Soma alpolgármester a helyi kötődésű fellépőket emelte ki: a szimfonikus zenekar Radics Gigivel ad közös koncertet, fellép a Vad Fruttik és az Elefánt együttes is.


- A Sörtéren a Mágikus Mintha, a Koprive, a Mokka, Tom Kondor Band és Bognár Szilvivel is találkozhatunk, a Borok Utcájában pedig érdekesség az a fúvós találkozó, aminek házigazdája Szombathely Város Fúvószenekara  - sorolta az alpolgármester.


A Borok Utcájában 24 borászat 60 féle borát lehet megkóstolni, a témaparkban találkozhatnak a karneválozók Szabival, a pékkel és kenyérkülönlegességeivel, a Berzsenyi tér ezúttal is magyar népzenével telik meg, házigazda az Ungaresca lesz,  a Gayer parki gyermekhelyszínen pedig ókori játszóház és gólyalábasok várják a kicsiket. Itt esténként Thália kertjében kamaraszínházi előadásokat láthat a közönség: Balsai Móni, Szirtes Ádám és a BIPP műhely lép színpadra, erről már Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt. Felfedező játékra hívják a régészet és a múlt iránt érdeklődőket – a Tourinform Irodánál létrehozott ArcheOn információs ponton új kincskereső füzetük és térképük debütál, de ki lehet próbálni a projekt támogatásával kialakított mobil applikációt is, ami érdekességeket tartalmaz a városban és az osztrák-magyar határtérségben feltárt, kiemelt jelentőségű régészeti leletekről. 


- Azoknak, akik már visszatérő látogatók, tudják, hogy itt oldottabb színházi hangulat van. Lehet piknikezni, fűbe kiülni, úgy tűnik, az időjárás kegyes lesz hozzánk.

A Történelmi Témaparkot hagyományőrző csoportok népesítik be. A helyi légiósok és a visszatérő gladiátorok mellé új csapat is érkezik, a Colonia Rostallo a principátus korát képviseli. Tartanak haditornát, bemutatókat, a katonai táborban pedig kovács és bronzműves is dolgozik majd.


- Megjelenik István király udvartartása is, erre korábban volt már kísérlet, de ilyen hitelesen még ezt nem sikerült megvalósítani - ismertette Szabadfi Zoltán programszervező.  - A Keleti Szövetség és a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület fogja ezt prezentálni.


 A karnevál ideje alatt vezetéssel látogatható a Püspöki palota, a Székesegyház tornyai, valamint az Egyházmegyei Könyvtár és a Herzan-gyűjtemény. Az Iseum előtti térre települ ki az ELTE Savaria Egyetemi Központ, bemutatkoznak a campus tudományterületei. Csodák a mikroszkóp alatt, portrérajzolás, robotika, kincskereső játék is szerepel a kínálatban.

- Lesznek természettudományi kísérletek, felsorakoztatjuk a sportot íjászat keretében, és a pszichológia területébe is bepillantást nyerhetnek, mentális egészségfelmérés, tanácsadás és pszichológiai előadások formájában - mondta el Lenka Nóra, az ELTE-SEK rektori biztosa.


Szombathelyen minden szálláshely megtelt a karneváli hétvégére, de a város környékén még lehet találni szabad helyet. Az építkezés már 21-én elkezdődik, lezárják a Thököly és az Aréna utcát, valamint a Rákóczi utca egy szakaszát. Érdemes kedvezményes karneváli buszbérletet váltani a helyi járatokra, erről a Blaguss honlapján olvashatnak részleteket.  A karneválnyitó ceremónia jövő csütörtökön este 8-kor lesz a Forum Színpadnál.
 

A Savaria Fórum karneváli melléklete itt érhető el. 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.