km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Négy utca felújítására költené Szombathely a kormány által megítélt 435 millió forintot

Négy utca felújítására költené Szombathely a kormány által megítélt 435 millió forintot

Négy rossz állapotú, nagy forgalmat bonyolító utcát újíttatna fel a városvezetés a kormány által erre a célra megítélt 435 millió forintos támogatásból: a Paragvári, a Magyar László, a Nádasdy Ferenc és a Dozmat utcát. Erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt Horváth Soma és Horváth Attila alpolgármesterek. Ismét hangsúlyozták, hogy a Markusovszky utcai helyett a Szent István király utcai Gyöngyös-hidat kell felújítani, mert ez a legrosszabb állapotú átkelő a városban.

 


Mint ismert, 1 milliárd 185 millió forint értékben küld a kormány támogatást szombathelyi fejlesztésekre, címzetten, kezdte a sajtótájékoztatót Horváth Attila, majd kiemelte, hogy ezzel kapcsolatban semmilyen egyeztetés a városvezetéssel nem történt.


435 millió forint érkezik útfelújításra, ami örömteli, hiszen az utak állapota az egyik legsúlyosabb megoldandó probléma a városban, tette hozzá az alpolgármester.  Emellett hídfelújításra, a Vásárcsarnok és a Víztorony környezetének rendezésére, valamint a Zanati úti kerékpárút megépítésére jön támogatás. Utóbbival kapcsolatban elhangzott: frissíteni kell a már lejárt terveket, viszonylag szűk határidőn belül.


Horváth Attila alpolgármester elmondta, személy szerint örül annak, hogy ez megtörtént, örül a kormány döntésének, de ha ő dönthetett volna, valamennyi pénzt út-, járda- és hídfejlesztésekre fordította volna.


Két hónapja szakértők elkezdték felmérni a legrosszabb állapotú szombathelyi utakat, ez alapján választották ki azt a négy utcát, amit a megítélt összegből felújíttatnának. Ma elküldték az erről szóló levelet a Belügyminisztériumnak.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, komoly közlekedést, ezen belül helyi járatos közlekedést bonyolít a Paragvári út. A Magyar László utca az egyik legrosszabb állapotú a városban, a Nádasdy Ferenc és a Dozmat utca felújítása pedig azért fontos, mert a csapadékvíz-elvezetési program nem sikerült túl jól. 


A Magyar Közlönyben nem szerepel, melyik Gyöngyös-híd felújításáról van szó. A városvezetés továbbra is azt szeretné, ha a Szent István király utcai hidat korszerűsítenék a megítélt 130 millióból, hangsúlyozta Horváth Soma. Ugyanis szakemberek már a 2018-as hídvizsgálati jegyzőkönyvben is ezt jelölték meg legrosszabb állapotúként az átkelők közül. Dr. Nemény András polgármester már elrendelte, hogy kezdjék meg a tervezést.


A sajtótájékoztatót az SZTV élőben közvetítette: 

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.