km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Negatív tesztek a focistáknál

Negatív tesztek a focistáknál

Újra edzenek a Haladás és az Illés Akadémia futballistái, miután a múlt pénteken valamennyien negatív koronavírus-tesztet produkáltak. A bajnokságokat lezárták, a folytatás még bizonytalan.

 

Az MLSZ a magyar kormány határozatát követően – amely bizonyos feltételek között engedélyezte a csapatok edzését és sportesemények megrendezését – arról döntött, hogy csak a női és férfi NB I, illetve a férfi Magyar Kupa mérkőzéseivel folytatódik a futballidény. Ez azt jelentette Szombathelyen, hogy a 2019/2020-as idény befejeződött: a nyolc jelenlegi akadémistát foglalkoztató Szombathelyi Haladás az NB II záró táblázatán a 17., bennmaradást érő helyet foglalta el, az U19-es csapatunk a 4. helyen, az U17-es a 8. pozícióban, az U16-os hetedikként, az U15-ös tizedikként, míg az U14-esek hatodikként végzett. 


A Magyar Labdarúgó Szövetség az edzések megtartásának lehetőségét a klubokra bízta, felhívva a figyelmet arra, hogy a szövetség orvosi bizottsága ajánlást készített, amely szerint a szabálykövető magatartás és a javaslatok elfogadása a leghatékonyabb eszköz a vírus elkerülésére. 


Az Illés Akadémia menedzsmentje és élettani részlege úgy döntött, hogy szűrővizsgálatot tart, amelyen az akadémiai munkatársak és a növendékek vettek részt a múlt pénteken, felmérve azt, hogy bárki közülük áteshetett-e korábban a koronavírus okozta betegségen, vagy hordozó lehet-e. Mindezeket teljeskörű tájékoztatás és felmérés előzte meg (a gyerekek esetében szülői beleegyezéssel). Az Integrity Magánklinika által megszervezett COVID-19 tesztnap szigorú higiéniás körülmények között, előre egyeztetett beosztás alapján zajlott. Az erre a célra külön előkészített helyiségben történt a mintavétel. A dr. Gasztonyi Beáta és dr. Kelemen Péter vezette vizsgálat az úgynevezett ellenanyagszűrő-vizsgálatok közé tartozott. Ujjbegyből vett vérminta alapján történt a teszt: negatívat mutatott mindazoknál, akik nem találkoztak a vírussal. 


– Nagyon megnyugtató eredménnyel végződött a vizsgálat, ugyanis valamennyi dolgozó és növendék tesztje negatív eredményt hozott. Ez annak tudatában, hogy Vas megye országos szinten is a koronavírus által legkevésbé fertőzött területnek számít, talán nem is volt annyira meglepő. A tesztek 95-98 százalékban megbízhatónak számítanak, természetesen, aki ezen ellenanyag alapú teszten pozitív lett volna, további megerősítő vizsgálaton kellett volna részt vennie. A rendszabályokról valamennyien kaptak egy tájékoztatót, de az akadémia területén több helyen ki is függesztettük ezeket. Amennyiben valaki beteg lesz, avagy tüneteket észlel magán, jelentési kötelezettsége van az edzője, valamint az orvosi stáb irányába – fogalmazott dr. Gasztonyi Beáta.


A negatív teszt tehát feltétele az edzéslátogatásoknak: a biztonsági előírásokat betartva, a héten kisebb csoportokban megkezdődnek a tréningek az akadémián. 


Séllei Árpád, a Haladás ügyvezetője így nyilatkozott lapunknak. 
– Szerencsére mindenkinek az eredménye negatív lett, azaz tényleg van valami Vas Megyében. Szeretnénk még egy kicsit edzeni, mert hiába tréningeztek otthon a fiúk rendesen a csapatedzést nem helyettesítheti semmi. Mindenkit felhozunk a vészhelyzet előtti szintre, és közben reméljük, hogy kiderül: mikor lesz folytatás. A klub anyai helyzete nem változott az elmúlt hetekben, reményeink szerint mielőbb vége lesz a veszélyhelyzetnek, és azt követően tán minden könnyebb lesz – fogalmazott az ügyvezető. 


– Alig vártam már, hogy újra edzést tarthassak a srácoknak, hiányzott a csapat, mint ahogy a város is. Kedden 10-kor az akadémián tartjuk az első foglalkozást, a jövő héten még tréningezünk, aztán várjuk, hogy mikor játszhatunk újra éles meccset – mondta Mátyus János, a Haladás vezetőedzője.


 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.