km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Negatív tesztek a focistáknál

Negatív tesztek a focistáknál

Újra edzenek a Haladás és az Illés Akadémia futballistái, miután a múlt pénteken valamennyien negatív koronavírus-tesztet produkáltak. A bajnokságokat lezárták, a folytatás még bizonytalan.

 

Az MLSZ a magyar kormány határozatát követően – amely bizonyos feltételek között engedélyezte a csapatok edzését és sportesemények megrendezését – arról döntött, hogy csak a női és férfi NB I, illetve a férfi Magyar Kupa mérkőzéseivel folytatódik a futballidény. Ez azt jelentette Szombathelyen, hogy a 2019/2020-as idény befejeződött: a nyolc jelenlegi akadémistát foglalkoztató Szombathelyi Haladás az NB II záró táblázatán a 17., bennmaradást érő helyet foglalta el, az U19-es csapatunk a 4. helyen, az U17-es a 8. pozícióban, az U16-os hetedikként, az U15-ös tizedikként, míg az U14-esek hatodikként végzett. 


A Magyar Labdarúgó Szövetség az edzések megtartásának lehetőségét a klubokra bízta, felhívva a figyelmet arra, hogy a szövetség orvosi bizottsága ajánlást készített, amely szerint a szabálykövető magatartás és a javaslatok elfogadása a leghatékonyabb eszköz a vírus elkerülésére. 


Az Illés Akadémia menedzsmentje és élettani részlege úgy döntött, hogy szűrővizsgálatot tart, amelyen az akadémiai munkatársak és a növendékek vettek részt a múlt pénteken, felmérve azt, hogy bárki közülük áteshetett-e korábban a koronavírus okozta betegségen, vagy hordozó lehet-e. Mindezeket teljeskörű tájékoztatás és felmérés előzte meg (a gyerekek esetében szülői beleegyezéssel). Az Integrity Magánklinika által megszervezett COVID-19 tesztnap szigorú higiéniás körülmények között, előre egyeztetett beosztás alapján zajlott. Az erre a célra külön előkészített helyiségben történt a mintavétel. A dr. Gasztonyi Beáta és dr. Kelemen Péter vezette vizsgálat az úgynevezett ellenanyagszűrő-vizsgálatok közé tartozott. Ujjbegyből vett vérminta alapján történt a teszt: negatívat mutatott mindazoknál, akik nem találkoztak a vírussal. 


– Nagyon megnyugtató eredménnyel végződött a vizsgálat, ugyanis valamennyi dolgozó és növendék tesztje negatív eredményt hozott. Ez annak tudatában, hogy Vas megye országos szinten is a koronavírus által legkevésbé fertőzött területnek számít, talán nem is volt annyira meglepő. A tesztek 95-98 százalékban megbízhatónak számítanak, természetesen, aki ezen ellenanyag alapú teszten pozitív lett volna, további megerősítő vizsgálaton kellett volna részt vennie. A rendszabályokról valamennyien kaptak egy tájékoztatót, de az akadémia területén több helyen ki is függesztettük ezeket. Amennyiben valaki beteg lesz, avagy tüneteket észlel magán, jelentési kötelezettsége van az edzője, valamint az orvosi stáb irányába – fogalmazott dr. Gasztonyi Beáta.


A negatív teszt tehát feltétele az edzéslátogatásoknak: a biztonsági előírásokat betartva, a héten kisebb csoportokban megkezdődnek a tréningek az akadémián. 


Séllei Árpád, a Haladás ügyvezetője így nyilatkozott lapunknak. 
– Szerencsére mindenkinek az eredménye negatív lett, azaz tényleg van valami Vas Megyében. Szeretnénk még egy kicsit edzeni, mert hiába tréningeztek otthon a fiúk rendesen a csapatedzést nem helyettesítheti semmi. Mindenkit felhozunk a vészhelyzet előtti szintre, és közben reméljük, hogy kiderül: mikor lesz folytatás. A klub anyai helyzete nem változott az elmúlt hetekben, reményeink szerint mielőbb vége lesz a veszélyhelyzetnek, és azt követően tán minden könnyebb lesz – fogalmazott az ügyvezető. 


– Alig vártam már, hogy újra edzést tarthassak a srácoknak, hiányzott a csapat, mint ahogy a város is. Kedden 10-kor az akadémián tartjuk az első foglalkozást, a jövő héten még tréningezünk, aztán várjuk, hogy mikor játszhatunk újra éles meccset – mondta Mátyus János, a Haladás vezetőedzője.


 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak