km/óra
  2024.05.20., hétfő  •  Bernát, Felícia napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Napelem szaldó elszámolás: baljós árnyak a panelek felett

Napelem szaldó elszámolás: baljós árnyak a panelek felett

2024. január 1-től változhat az éves szaldóelszámolás, és jöhet a havi elszámolás a napelem-rendszereknél, legalábbis ezt jelentette be az energiaügyi miniszter. A belengetett megszüntetés napelem-tulajdonosok milliós beruházásainak megtérülését veszélyezteti, illetve lehetetleníti el. A változtatás nem csak a fogyasztókat, de a napelem-rendszerek telepítésével foglalkozó cégeket is nehéz helyzetbe hozhatja. A szakminisztérium az érintettek óriási felháborodása miatt, úgy tűnik, visszavonulót fúj.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter augusztus végén a kormány Tik-Tok és Youtube-csatornáin jelentette be, hogy a napelemet korábban telepítők is kiesnek az éves szaldóelszámolásból, e helyett 2024. január 1-től havi alapú bruttó rendszerbe kerülnek át.

A minisztérium közleménye szerint Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését. "A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók. A kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék. A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára.", írják. 
 

Aki tavaly október végéig beadta igénylését háztartási méretű kiserőmű (HMKE) létesítésére, az a telepítés után úgynevezett éves szaldó szerint számolhatott el a szolgáltatóval, ami azt jelenti, hogy a nyáron megtermelt saját fogyasztáson feletti plusz betáplált energiamennyiséget télen, fűtési szezonban ingyen vehette ki a rendszerből, így egy 3-4-5 millió forintos beruházás már 6-7 év alatt megtérülhet. A szakminiszter bejelentése azért is sokkolta az érintetteket, mert eszerint 2024 januárjától az éves szaldóelszámolás mindenki esetében havi elszámolásra változik. Nem csak az új belépők számára, de azoknak is, akik korábban az éves szaldóelszámolás alapján számolták ki beruházásuk megtérülését. 


(A bruttó elszámolást az újonnan belépők számára nem vitatja senki, évek óta ismert, hogy a 2024. január 1-je után a hálózatra csatlakozók számára nem lesz már éves elszámolási lehetőség, a bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.) 


A már a hálózatra kapcsolódott háztartásoknak a nyári hónapokban kilowattóránként 5 forintot fizet a szolgáltató a napelemek által betáplált áramért, télen viszont – rezsicsökkentett áron 36 forintot kérnek kilowattóránként. Ha valaki túllépi az évi rezsicsökkentési határt, akkor 70 forintért veheti kilowattóránként az energiát.


- Eddig azt mondták, csak az új belépők számára lesz havi elszámolás. Ez nem igazságos azokkal szemben, akik korábban az aktuális jogszabályok szerint kiszámolták a napelemes rendszer telepítésének megtérülését, ezek alapján döntöttek a beruházás mellett, majd aztán a kormány váratlanul átírja a játékszabályokat. Ugyanis azt tudni kell, hogy a napelemes rendszerek egész éves termelésének mintegy 70 százaléka nyáron keletkezik, míg mivel télen kevesebb a napsütéses órák száma, nyilvánvalóan az áramtermelés is kisebb. Éves viszonylatban az áramtermelésben erősebb hónapok kiegyenlítik a kevésbé napsütéses időszakok okozta hiányt, de havi elszámolásnál ez már egyáltalán nincs így - mondta a hét elején Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnöke a szeretlekmagyarorszag.hu-nak, arra kérve a napelem-tulajdonosokat, hogy minden fórumon fejezzék ki elégedetlenségüket a havi szaldó elszámolásra való kötelező átállással kapcsolatban. Hozzátette: az elmúlt évek intézkedései nagyon ártottak a hazai napelem-piacnak, és az új lépésnek is súlyos következményei lehetnek. Az MNNSZ alelnöke szerint most érthető módon az éves szaldóelszámolás 2024 januárjától történő megszüntetése körül forrnak az indulatok, ám a magyar napelemes piacot érintő problémák többrétűek, és távolabbra nyúlnak vissza. Ezekről tárgyalásokat kezdeményeztek a szakminisztériummal, és úgy tűnik, nem hiába (erről részletesen az oldal alján lévő keretes írásunkban olvashatnak). 
 

Az Európai Unió nem ezt kérte

A Portfolio-nak név nélkül nyilatkozó brüsszeli források cáfolták, hogy a háztartási kiserőműves fogyasztóknál a tervezett új elszámolási rendszert az Európai Unió direktívái írnák elő. Ennek épp ellenkezője olvasható ki az EU-s jogszabályokból, amelyek célja olyan szabályozási és árazási rendszerek kialakítása a megújuló energiaforrások esetében, amelyek segítik a zöld energia terjedését. Példaként említették a 2018/2001-es, a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelvet, amely így szól: "A megújuló energiát támogató szakpolitikákat az EUMSZ 107. és 108. cikkének sérelme nélkül úgy kell kialakítani, hogy azok kiszámíthatók és stabilak legyenek, továbbá el kell kerülni a gyakori vagy visszamenőleges hatályú módosításukat". Az uniós jogszabály hangsúlyozza azt is, hogy a "szakpolitika kiszámíthatatlansága és az instabilitás közvetlen hatást gyakorol a tőkefinanszírozási és projektfejlesztési költségekre, és így a megújuló energia Unió-szerte történő elterjedésének összköltségére. A tagállamoknak meg kell akadályozniuk, hogy a megújuló energiákkal kapcsolatos projektekhez nyújtott bármilyen támogatás felülvizsgálata negatív hatással legyen azok gazdasági életképességére."

Márpedig a kormány által tervezett jogszabályváltozások rontanák a már telepített panelek megtérülését.


E hasábokon mi most csak a lakossági napelemekkel kapcsolatos aggályokkal foglalkozunk, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon jelenleg 210 ezer háztartást érint a napelem-rendszer szabályozása, és mivel a KSH adatai szerint 4 millió háztartás van itthon, ez azt jelenti, hogy minden huszadik háztartás érintett. 


"Maradjanak éves szaldó elszámolásban a 2023.12.31. előtt üzembe helyezett HMKE rendszerek!" - ezzel a felhívással online petíció is indult, amit a kezdeményezők azzal indokolnak, hogy "több százezer magyar család annak tudatában ruházott be napelemes rendszerbe és kapcsolódó elektromos fűtési megoldásokba, hogy az éves szaldó elszámolás 10 évig garantált a HMKE üzembe helyezésétől számítva. Most ezeknek a családoknak a rezsije jelentős mértékben fog nőni az éves szaldó kivezetésével", fogalmaznak.


A támogató aláírások száma cikkünk írásakor közel 22.000 fő, köztük van Horváthné Kocsis Henrietta is, aki dozmati házára telepített napelemes rendszert.


- Az éves szaldó előbb-utóbb megszűnik, tudjuk, de Európában csak az új belépőkre vonatkoznak új szabályok, nálunk viszont visszamenőleg, a régebbi szerződésekre is ki akarják, vagy akarták terjeszteni. Ez számomra dühítő és inkorrekt - mondta Henrietta, akinél alig egy hónapja, augusztus 1-jén kerültek fel az új napelem panelek családi házuk tetejére. - Egyharmad rész támogatásból és kétharmad rész önerőből valósítottuk meg a beruházásunkat, olvasva a híreket, csak annyi panelt tetettünk fel, amennyi a saját fogyasztásunkat várhatóan fedezni fogja. Régebben 18-19 forint volt a villamos áram átvételi ára, de a megemelt rendszerhasználati díj után már csak 5 forint jár a betáplálásért, ami figyelembe véve a hétszeres áramdíjat, nem túl vonzó ajánlat a rezsicsökkentéssel számolva sem.


Ha a jogszabályváltozás a Lantos Csaba által közölt módon valósulna meg, legrosszabbul azok járhatak, akik a fűtésüket teljes mértékben villamos energiával - napelemekkel, hőszivattyúval - fedezik. Az ő esetükben akár a háromszorosára is nőhetne a beruházás előzetesen kalkulált megtérülési ideje. Ha, egyáltalán valaha is megtérülne.

- Nem szabad egy lábon állni, az döntött jól, aki hagyott magának alternatívát, meghagyta a gázfűtést, vagy a fatüzelést. Előbbi rendszer nálunk is üzemképes, és ha a jogszabályok pontosítása után sem változnak érdemben a fogyasztók számára kedvezőtlen feltételek, mi is kénytelenek leszünk előtérbe helyezni a gázt - fogalmazott Horváthné Kocsis Henrietta.


Horváthné Kocsis Henrietta nem tartaná korrektnek ha az új szabályokat a már futó szerződésekre is kiterjesztenék Fotó: Nagy Jácint


De nem csak a lakossági vagy vállalati fogyasztók kerülhetnek nehéz helyzetbe, a napelem-rendszerek telepítésével foglalkozó cégek mozgástere is tovább szűkülhetne.  Már az is komoly csapást jelentett számukra, hogy egy tavaly októberi váratlan kormánydöntés értelmében 2022 novemberétől az újonnan telepített napelemes rendszerek tulajdonosai - sem a lakossági, sem a vállalati fogyasztók - nem csatlakozhatnak a hálózatra, és nem táplálhatnak be a rendszerbe áramot, hogy később onnan visszakapják. Aki mindezek ellenére telepítésre adta a fejét, az energiát csak a saját háztartásában használhatta fel, így az áram tárolását is magának kellett megoldania. A telepítések így 30-40 százalékkal drágultak, mivel a fogyasztóknak arányaiban rendkívül nagy energiatárolót kellett vásárolniuk ahhoz, hogy a napelemek által termelt áramot fel tudják használni.


Az új szabályzás következményeként 2022 végén befékezett a hazai napelem-piac, és mintegy 90 százalékkal visszaesett a napelem-megrendelések száma.


A napelem-stopot a kormány azzal indokolta, hogy a MAVIR hálózata nem tud több betáplált energiaigényt befogadni. 


Szombathelyen 12 olyan céget találtunk, amelynek a fő tevékenysége napelem-rendszerek telepítése.


A Kossuth Lajos utcai székhelyű Yellow Energia 2017 óta fókuszál kifejezetten a villamos energia hasznosítására. Az elmúlt hat évben Nyugat-Magyarországon 602 projektben vállaltak szerepet, ezzel összesen 3.9 MWP/H megújuló energia termelést generáltak ügyfeleiknek. 


Jerse András ügyvezető azt mondja, volt időszak, amikor napi háromszor kellett töltenie a telefonját, annyi megrendelés érkezett, ezzel szemben a napelem-stop bevezetése óta eltelt tíz hónapban összesen lett tizenöt új ügyfelük. A szaldóelszámolással kapcsolatos lebegtetés okát sem érti, hiszen a szakma és a közvélemény előtt már 2019 óta tudott, hogy 2024 januártól át kell majd térni a bruttó elszámolásra - ez egy Európai Uniós direktíva -, ehhez képest a döntéshozóknak négy év alatt sem sikerült megalkotniuk a pontos részletszabályozást. 


- 2019-ben kezdődött a napelemes boom, akkor az eddig viszonylag kevés megrendelésből hirtelen lett sok, ami a pandémia idején további 20-30%-kal nőtt. Az emberek rengeteg időt töltöttek otthon, és elkezdtek számolni, hogyan csökkenthető a rezsi. A kormány ezeket a beruházásokat kamatmentes hitellel is támogatta, már tíz százalék önrésszel el lehetett indítani egy ilyen beruházást. A következő ösztönző, az otthonfelújítási támogatás, szintén jelentősen megdobta a keresletet, ráadásul 2021 tavaszán a kormány belengette, hogy, aki 2021 júniusáig feltelepíti a napelemeket, az maradhat az éves szaldóelszámolásban. Ez volt az az időszak, amikor olyan roham jött a lakossági fogyasztók részéről, hogy naponta háromszor kellett töltenem a telefonomat, egy hónap alatt egy évre való munkával láttak el bennünket - vázolta a felfutástól a boomig vezető utat Jerse András, aki a lakossági piac meghatározó helyi szereplőjeként cégével ez idő alatt 160 szombathelyi háztartásba nagyjából 1.5 MWP/óra energiányi napelemet telepített.  - Tavaly októberben aztán egyik napról a másikra jött a napelem-stop, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a hozzánk hasonló profilú vállalkozásokat. Drasztikusan visszaesett a kereslet, az elmúlt tíz hónapban összesen lett tizenöt új megrendelésünk. Most az a helyzet, hogy úgy kellene értékesítenünk a szolgáltatásunkat, hogy a pontos jogszabályi háttér hiányában sem a bruttó elszámolás kondícióiról, sem a várható megtérülésről nem tudunk mit mondani - mutatott rá a kiszámíthatóság hiányának a vállalkozások és a háztartások életére gyakorolt hatására a szakember, hozzátéve: ők nem tudtak tovább várni, lépniük kellett, elkezdtek nyitni az osztrák piac felé. 


Jerse András és a raktárban porosodó napelem panelek Fotó: Nagy Jácint


Jerse András azt nem tapasztalja, hogy a képzett magyar napelemes szakember gárda csapatostól megindult volna Nyugatra. 


Pedig a munkaerő-közvetítő cégek folyamatosan toboroznak, a szombathelyi székhelyű Trummer Személyzeti Szolgáltató Kft. például egy múlt heti hirdetésben 2500 eurós nettó bérért keresett tapasztalat napelem-szerelő szakembereket Tirolba, bejelentett állással, 13. és 14. munkabért is kínálva, hozzá ingyenes szállást felajánlva. 
 

Erkélyre szerelhető napelem-rendszerek Bécsben, önkormányzati lakásoknak 

Mivel egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezett, az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelem-rendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében. Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, hogy megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a feltételeknek. A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, az épületek homlokzatára nem telepíthető. Amellett, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a balkon napelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni – az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni.

Meglehet, az élelmesebb régiós cégek a Yellow Energiához hasonlóan megelőző csapásként maguk mennek külföldre, amivel két legyet is üthetnek egy csapásra: piacot szerezhetnek az unióban, és így talán a képzett hazai munkaerőt is sikerül megtartaniuk. 

Ha már idehaza a napelemes rendszerekre széles árnyékot vet a tervezhetőség hiánya. 
 

Visszavonulót fúj a kormány?

- Arra kérem Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett! - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden.

A politikus úgy fogalmazott: a háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, amelyek az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat.


A szakminisztérium úgy reagált, érdemében megvizsgálják a Fidesz-frakció javaslatát. 


Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára, Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke szerdán találkozott is Budapesten. A felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban.  A tárca érdemben vizsgálja az éves elszámolás méltányos feltételek szerinti fenntartásának lehetőségét, e folyamat részeként hallgatta meg az ágazati szervezetek álláspontját.


Czepek Gábor a találkozón elmondta, hogy levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez. Megkeresésében azt kezdeményezi, hogy a hatáskörrel rendelkező hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a lezajlott iparági találkozó tapasztalatait is figyelembe véve a napokban egyeztet a MEKH elnökével - tették hozzá.
 

 

kapcsolódó cikkek
Napelemek: döntött a kormány arról, hogy kikre vonatkozik az éves szaldó
Napelemek: döntött a kormány arról, hogy kikre vonatkozik az éves szaldó
A meglévő lakossági napelemes rendszerek illetve az idén szeptember 7-ig benyújtott igénylések nyomán megvalósuló úgynevezett háztartási kiserőművek 10 esztedőig éves szaldóban maradnak, erről számolt be az index. hu Lantos Csaba energiaügyi miniszter információi alapján.
Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra
Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra
Aki eddig nem adott be igénylést napelem telepítésére és annak a villamoshálózatra való csatlakoztatására, annak magának kell megoldania a megtermelt áram tárolását. A kormány ugyanis felfüggesztette az eddigi szabályokat, azaz új belépők nem táplálhatják a be hálózatba az áramot, hogy aztán egy későbbi időszakban visszakapják. Erről a csütörtöki kormányinfón számolt be Gulyás Gergely. 
Szakmai szervezetek a napelemes beruházásokat korlátozó intézkedések enyhítését szorgalmazzák
Szakmai szervezetek a napelemes beruházásokat korlátozó intézkedések enyhítését szorgalmazzák
A szervezetek azt kérik, hogy a HMKE méretű napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, tegyenek kivételt, ne tiltsák meg a visszatáplálást.
Kocsis Máté a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól
Kocsis Máté a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól
A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a brüsszeli döntést felülírva a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azoknak a családoknál, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Napelemek: döntött a kormány arról, hogy kikre vonatkozik az éves szaldó
Napelemek: döntött a kormány arról, hogy kikre vonatkozik az éves szaldó
A meglévő lakossági napelemes rendszerek illetve az idén szeptember 7-ig benyújtott igénylések nyomán megvalósuló úgynevezett háztartási kiserőművek 10 esztedőig éves szaldóban maradnak, erről számolt be az index. hu Lantos Csaba energiaügyi miniszter információi alapján.
Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra
Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra
Aki eddig nem adott be igénylést napelem telepítésére és annak a villamoshálózatra való csatlakoztatására, annak magának kell megoldania a megtermelt áram tárolását. A kormány ugyanis felfüggesztette az eddigi szabályokat, azaz új belépők nem táplálhatják a be hálózatba az áramot, hogy aztán egy későbbi időszakban visszakapják. Erről a csütörtöki kormányinfón számolt be Gulyás Gergely. 
Szakmai szervezetek a napelemes beruházásokat korlátozó intézkedések enyhítését szorgalmazzák
Szakmai szervezetek a napelemes beruházásokat korlátozó intézkedések enyhítését szorgalmazzák
A szervezetek azt kérik, hogy a HMKE méretű napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, tegyenek kivételt, ne tiltsák meg a visszatáplálást.
Kocsis Máté a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól
Kocsis Máté a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállítását kéri a kormánytól
A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a brüsszeli döntést felülírva a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azoknak a családoknál, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak