km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra

Otthoni napelemek: az új igénylők nem csatlakozhatnak a villamosenergia hálózatra

Aki eddig nem adott be igénylést napelem telepítésére és annak a villamoshálózatra való csatlakoztatására, annak magának kell megoldania a megtermelt áram tárolását. A kormány ugyanis felfüggesztette az eddigi szabályokat, azaz új belépők nem táplálhatják a be hálózatba az áramot, hogy aztán egy későbbi időszakban visszakapják. Erről a csütörtöki kormányinfón számolt be Gulyás Gergely. 

Az MTI tudósítása szerint a miniszter emlékeztetett arra, hogy annak, akinek napeleme van, az abból származó energiát betáplálja a hálózatba és onnan kapja vissza az áramot. Ezen a szabályon változtatni kell, mert a magyar villamosenergia-hálózat egy nagyobb, költséges felújításig nem tud több energiát befogadni - közölte.


- A befogadott igények esetében, illetve azoknak, akik már a hálózatban vannak a szabályozás nem változik, de "a még elő nem jegyzett", be nem nyújtott igények kapcsán változtatnak, felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget - ismertette Gulyás Gergely.


Elmondta, aki ezt követően napelemet telepít, a saját háztartásában tudja felhasználni a napenergiát, így egyszerűbb is lesz az eljárás, mert nem kell a szolgáltató engedélye. Megjegyezte, ha az uniós forrásokból megvalósul a hálózatfejlesztés, akkor ismét lehetővé teszik a betáplálást.


A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az áramfogyasztást (gépek, berendezések, fűtés stb.) az időjáráshoz kell igazítani, vagy pedig akkumulátoros energiatárolót kell telepíteni, ami a hvg.hu-nak nyilatkozó Kiss Ernő (aki a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség  elnöke) szerint  amellett, hogy drága, nem biztos, hogy valaha is megtérül a beszerzése.


Gulyás Gergely elmondta, a szabály a háztartások mellett azokra a vállalkozásokra is vonatkozik, amelyek saját célra állítanak elő villamos energiát. A miniszter azt elismerte, hogy a betáplálás felfüggesztése a háztartásoknál a megtérülését lassítja, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni, ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumulátort kell vennie, ez pedig drágább beruházást is jelent.


Hangsúlyozta, a hálózat jelenleg a már előjegyzett napenergiaigényeken túl nem bírja el több energia betáplálását; az erőműveknél megmaradnak a jelenlegi szabályok. Ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, akkor a helyreállítási alap (RRF) hitelrészét Magyarország zöldátállásra és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére fordítaná - közölte.


A hvg.hu arról is írt, hogy az még nem teljesen világos, hogy a lépés milyen hatással lesz a most is – bár kissé akadozva – zajló lakossági napelemes pályázatokra. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az eddig benyújtott igényeket még befogadják, vagyis, aki a pályázatokban eljutott idáig, az valószínűleg hátradőlhet. A miniszter viszont azt nem árulta el, hogy pontosan mikortól húzzák le a redőnyt.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak