km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Mozgásban tartani a diákságot

Mozgásban tartani a diákságot

Görcz Gergelyt választották Szombathely új diákpolgármesterének, diák-alpolgármesterként pedig Porpáczy Marcell és Pataki Gergő segíti majd a munkáját. A diákönkormányzattal kapcsolatos terveik mellett magukról is meséltek a fiatalok.

– Görcz Gergelynek hívnak, Szombathely városában láttam meg a napvilágot. Jelenleg a Szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Gimnázium 12. osztályos tanulója vagyok, tanulmányaimat egészen kiskorom óta alternatív oktatási intézményben végzem. Életemben mindig rendkívül fontos szerepet játszott a sport, így jelenleg versenyszerűen vívok, illetve futok. A diákszervezetek világába egy éve csöppentem bele, azóta gimnáziumom DÖK-elnökeként tevékenykedem. Amellett, hogy rendkívül fontos helyet foglal el szívemben a város diákságának helyzete, diákpolgármesteri címért való indulásom egyik legfőbb indokát a „kapcsolat” szóval tudnám jellemezni. E kifejezés a vezetőséggel a következő egy évről alkotott elképzeléseink között is kiemelkedő jelentőséggel bír. Mióta az elmúlt esztendőben a szervezet tagja lettem, igyekeztem a lehető legaktívabban kivenni a részemet a programok szervezéséből. Ezen eseményeken volt lehetőségem megtapasztalni a szervezet kiváló atmoszféráját, illetve azt, milyen sok emberrel képes kapcsolatot teremteni. Úgy éreztem, ezt a város diákpolgármestereként még aktívabban tudnám támogatni – fogalmazott Görcz Gergely, aki a terveiről is mesélt.

– Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk a város diákönkormányzatát egy összetartó, jól működő közösséggé formálni, ennek érdekében sokszínű kulturális és csapatépítő programokkal készülünk. Szeretnénk valóban mozgásban tartani Szombathelyt, valamint kiszélesíteni a VDÖK kapcsolatait, és ablakot nyitni az országra. Boldogok lennénk, ha elindíthatnánk az együttműködést Szombathely testvérvárosainak ifjúsági szervezeteivel, izgalmas programokat szervezvén országunk tanulóinak. A Városi Diákönkormányzattal célunk bekapcsolódni az AFS Magyarország cserediákprogramba, ezzel pedig megadni a lehetőséget az ifjúságnak arra, hogy életre szóló élményeket szerezhessen. A Perintparti Waldorf diákjaként nem titkolt célom az alternatív iskolák képviselése, mellyel szeretném az oktatás kiegyensúlyozottságát támogatni. Programpontjainkat természetesen a vezetőség többi tagjával és Szombathely diákságával közösen szeretnénk megvalósítani, mindenkinek megadva a lehetőséget arra, hogy kifejezze a véleményét – hangsúlyozta az új diákpolgármester.

Porpáczy Marcell Péter diák-alpolgármester ugyancsak Szombathelyen született, a Paragvári Utcai Általános Iskola zenei tagozatára járt. Nyolc évig tenorkürtön zenélt, versenyszerűen társastáncolt. Jelenleg a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium elektronikai technikus tagozatára jár, iskolájában DÖK-elnökként tevékenykedik.

– A városi diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, így elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy elinduljak a 2023-as választásokon a diák-alpolgármesteri címért. Úgy éreztem, egyéni indulóként nagyobb esélyem van a győzelemre, egyéni programom rendezettséget biztosít a kampányban. Melyek a legfontosabb céljaim? Szorosabb együttműködés kialakítása, illetve kommunikáció javítása az iskolai diákönkormányzatok és a városi diákönkormányzat között; jótékonykodás és segítségnyújtás pl.: ruhabörze, adománygyűjtés, állatmenhely munkájának segítése; az Oladi Továbbtanulási Börze támogatása, illetve az azon való részvétel a városi diákönkormányzattal – zárta szavait Porpáczy Marcell.
Pataki Gergő diák-alpolgármester jelenleg a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

– A Városi Diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, amely alatt ritkán tapasztalható jó hangulatban és csapatszellemben részesültem. Természetesen voltak nehéz időszakok, feszült pillanatok – ennek ellenére állítom, hogy remek közösség és jó programszervezők vagyunk. Ahogy az elmúlt két évben is számos ötlettel vágtunk neki az új ciklusnak, ez idén se változott. Bízom benne, hogy a megvalósításról fogalmazott gondolataim se térnek majd el az év végén. Remek érzés ilyen jó közösség tagjának lenni, és együtt dolgozni egy nagyszerű városvezetéssel. Az idei programpontjaink közül kiemelném a Városi Gólyaavatót, amely városunkban több mint 10 éves hagyomány, és amelyet csak a Covid tudott felfüggeszteni 2 évre. Az idei évben, annak ellenére, hogy a korábbiak is magas színvonalúak voltak, ezt tovább szeretnénk emelni. A Szombathelyi Diákfórum névre hallgató híroldal elindításának tervét szintén szeretném kiemelni. Önkéntes írókból felállt szerkesztőségünk, hamarosan megválasztjuk a médiafelelősöket, akik együtt dolgoznának egy Szombathely diákjainak szóló hírportálon – mondta Pataki Gergő.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.