km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Mozgásban tartani a diákságot

Mozgásban tartani a diákságot

Görcz Gergelyt választották Szombathely új diákpolgármesterének, diák-alpolgármesterként pedig Porpáczy Marcell és Pataki Gergő segíti majd a munkáját. A diákönkormányzattal kapcsolatos terveik mellett magukról is meséltek a fiatalok.

– Görcz Gergelynek hívnak, Szombathely városában láttam meg a napvilágot. Jelenleg a Szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Gimnázium 12. osztályos tanulója vagyok, tanulmányaimat egészen kiskorom óta alternatív oktatási intézményben végzem. Életemben mindig rendkívül fontos szerepet játszott a sport, így jelenleg versenyszerűen vívok, illetve futok. A diákszervezetek világába egy éve csöppentem bele, azóta gimnáziumom DÖK-elnökeként tevékenykedem. Amellett, hogy rendkívül fontos helyet foglal el szívemben a város diákságának helyzete, diákpolgármesteri címért való indulásom egyik legfőbb indokát a „kapcsolat” szóval tudnám jellemezni. E kifejezés a vezetőséggel a következő egy évről alkotott elképzeléseink között is kiemelkedő jelentőséggel bír. Mióta az elmúlt esztendőben a szervezet tagja lettem, igyekeztem a lehető legaktívabban kivenni a részemet a programok szervezéséből. Ezen eseményeken volt lehetőségem megtapasztalni a szervezet kiváló atmoszféráját, illetve azt, milyen sok emberrel képes kapcsolatot teremteni. Úgy éreztem, ezt a város diákpolgármestereként még aktívabban tudnám támogatni – fogalmazott Görcz Gergely, aki a terveiről is mesélt.

– Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk a város diákönkormányzatát egy összetartó, jól működő közösséggé formálni, ennek érdekében sokszínű kulturális és csapatépítő programokkal készülünk. Szeretnénk valóban mozgásban tartani Szombathelyt, valamint kiszélesíteni a VDÖK kapcsolatait, és ablakot nyitni az országra. Boldogok lennénk, ha elindíthatnánk az együttműködést Szombathely testvérvárosainak ifjúsági szervezeteivel, izgalmas programokat szervezvén országunk tanulóinak. A Városi Diákönkormányzattal célunk bekapcsolódni az AFS Magyarország cserediákprogramba, ezzel pedig megadni a lehetőséget az ifjúságnak arra, hogy életre szóló élményeket szerezhessen. A Perintparti Waldorf diákjaként nem titkolt célom az alternatív iskolák képviselése, mellyel szeretném az oktatás kiegyensúlyozottságát támogatni. Programpontjainkat természetesen a vezetőség többi tagjával és Szombathely diákságával közösen szeretnénk megvalósítani, mindenkinek megadva a lehetőséget arra, hogy kifejezze a véleményét – hangsúlyozta az új diákpolgármester.

Porpáczy Marcell Péter diák-alpolgármester ugyancsak Szombathelyen született, a Paragvári Utcai Általános Iskola zenei tagozatára járt. Nyolc évig tenorkürtön zenélt, versenyszerűen társastáncolt. Jelenleg a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium elektronikai technikus tagozatára jár, iskolájában DÖK-elnökként tevékenykedik.

– A városi diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, így elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy elinduljak a 2023-as választásokon a diák-alpolgármesteri címért. Úgy éreztem, egyéni indulóként nagyobb esélyem van a győzelemre, egyéni programom rendezettséget biztosít a kampányban. Melyek a legfontosabb céljaim? Szorosabb együttműködés kialakítása, illetve kommunikáció javítása az iskolai diákönkormányzatok és a városi diákönkormányzat között; jótékonykodás és segítségnyújtás pl.: ruhabörze, adománygyűjtés, állatmenhely munkájának segítése; az Oladi Továbbtanulási Börze támogatása, illetve az azon való részvétel a városi diákönkormányzattal – zárta szavait Porpáczy Marcell.
Pataki Gergő diák-alpolgármester jelenleg a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

– A Városi Diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, amely alatt ritkán tapasztalható jó hangulatban és csapatszellemben részesültem. Természetesen voltak nehéz időszakok, feszült pillanatok – ennek ellenére állítom, hogy remek közösség és jó programszervezők vagyunk. Ahogy az elmúlt két évben is számos ötlettel vágtunk neki az új ciklusnak, ez idén se változott. Bízom benne, hogy a megvalósításról fogalmazott gondolataim se térnek majd el az év végén. Remek érzés ilyen jó közösség tagjának lenni, és együtt dolgozni egy nagyszerű városvezetéssel. Az idei programpontjaink közül kiemelném a Városi Gólyaavatót, amely városunkban több mint 10 éves hagyomány, és amelyet csak a Covid tudott felfüggeszteni 2 évre. Az idei évben, annak ellenére, hogy a korábbiak is magas színvonalúak voltak, ezt tovább szeretnénk emelni. A Szombathelyi Diákfórum névre hallgató híroldal elindításának tervét szintén szeretném kiemelni. Önkéntes írókból felállt szerkesztőségünk, hamarosan megválasztjuk a médiafelelősöket, akik együtt dolgoznának egy Szombathely diákjainak szóló hírportálon – mondta Pataki Gergő.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.