km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Mozgásban tartani a diákságot

Mozgásban tartani a diákságot

Görcz Gergelyt választották Szombathely új diákpolgármesterének, diák-alpolgármesterként pedig Porpáczy Marcell és Pataki Gergő segíti majd a munkáját. A diákönkormányzattal kapcsolatos terveik mellett magukról is meséltek a fiatalok.

– Görcz Gergelynek hívnak, Szombathely városában láttam meg a napvilágot. Jelenleg a Szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Gimnázium 12. osztályos tanulója vagyok, tanulmányaimat egészen kiskorom óta alternatív oktatási intézményben végzem. Életemben mindig rendkívül fontos szerepet játszott a sport, így jelenleg versenyszerűen vívok, illetve futok. A diákszervezetek világába egy éve csöppentem bele, azóta gimnáziumom DÖK-elnökeként tevékenykedem. Amellett, hogy rendkívül fontos helyet foglal el szívemben a város diákságának helyzete, diákpolgármesteri címért való indulásom egyik legfőbb indokát a „kapcsolat” szóval tudnám jellemezni. E kifejezés a vezetőséggel a következő egy évről alkotott elképzeléseink között is kiemelkedő jelentőséggel bír. Mióta az elmúlt esztendőben a szervezet tagja lettem, igyekeztem a lehető legaktívabban kivenni a részemet a programok szervezéséből. Ezen eseményeken volt lehetőségem megtapasztalni a szervezet kiváló atmoszféráját, illetve azt, milyen sok emberrel képes kapcsolatot teremteni. Úgy éreztem, ezt a város diákpolgármestereként még aktívabban tudnám támogatni – fogalmazott Görcz Gergely, aki a terveiről is mesélt.

– Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk a város diákönkormányzatát egy összetartó, jól működő közösséggé formálni, ennek érdekében sokszínű kulturális és csapatépítő programokkal készülünk. Szeretnénk valóban mozgásban tartani Szombathelyt, valamint kiszélesíteni a VDÖK kapcsolatait, és ablakot nyitni az országra. Boldogok lennénk, ha elindíthatnánk az együttműködést Szombathely testvérvárosainak ifjúsági szervezeteivel, izgalmas programokat szervezvén országunk tanulóinak. A Városi Diákönkormányzattal célunk bekapcsolódni az AFS Magyarország cserediákprogramba, ezzel pedig megadni a lehetőséget az ifjúságnak arra, hogy életre szóló élményeket szerezhessen. A Perintparti Waldorf diákjaként nem titkolt célom az alternatív iskolák képviselése, mellyel szeretném az oktatás kiegyensúlyozottságát támogatni. Programpontjainkat természetesen a vezetőség többi tagjával és Szombathely diákságával közösen szeretnénk megvalósítani, mindenkinek megadva a lehetőséget arra, hogy kifejezze a véleményét – hangsúlyozta az új diákpolgármester.

Porpáczy Marcell Péter diák-alpolgármester ugyancsak Szombathelyen született, a Paragvári Utcai Általános Iskola zenei tagozatára járt. Nyolc évig tenorkürtön zenélt, versenyszerűen társastáncolt. Jelenleg a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium elektronikai technikus tagozatára jár, iskolájában DÖK-elnökként tevékenykedik.

– A városi diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, így elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy elinduljak a 2023-as választásokon a diák-alpolgármesteri címért. Úgy éreztem, egyéni indulóként nagyobb esélyem van a győzelemre, egyéni programom rendezettséget biztosít a kampányban. Melyek a legfontosabb céljaim? Szorosabb együttműködés kialakítása, illetve kommunikáció javítása az iskolai diákönkormányzatok és a városi diákönkormányzat között; jótékonykodás és segítségnyújtás pl.: ruhabörze, adománygyűjtés, állatmenhely munkájának segítése; az Oladi Továbbtanulási Börze támogatása, illetve az azon való részvétel a városi diákönkormányzattal – zárta szavait Porpáczy Marcell.
Pataki Gergő diák-alpolgármester jelenleg a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

– A Városi Diákönkormányzatnak 2 éve vagyok aktív tagja, amely alatt ritkán tapasztalható jó hangulatban és csapatszellemben részesültem. Természetesen voltak nehéz időszakok, feszült pillanatok – ennek ellenére állítom, hogy remek közösség és jó programszervezők vagyunk. Ahogy az elmúlt két évben is számos ötlettel vágtunk neki az új ciklusnak, ez idén se változott. Bízom benne, hogy a megvalósításról fogalmazott gondolataim se térnek majd el az év végén. Remek érzés ilyen jó közösség tagjának lenni, és együtt dolgozni egy nagyszerű városvezetéssel. Az idei programpontjaink közül kiemelném a Városi Gólyaavatót, amely városunkban több mint 10 éves hagyomány, és amelyet csak a Covid tudott felfüggeszteni 2 évre. Az idei évben, annak ellenére, hogy a korábbiak is magas színvonalúak voltak, ezt tovább szeretnénk emelni. A Szombathelyi Diákfórum névre hallgató híroldal elindításának tervét szintén szeretném kiemelni. Önkéntes írókból felállt szerkesztőségünk, hamarosan megválasztjuk a médiafelelősöket, akik együtt dolgoznának egy Szombathely diákjainak szóló hírportálon – mondta Pataki Gergő.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.