km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Mindenszentek alkalmából szerveztek kegyeleti sétát a Szent Márton temetőben

Mindenszentek alkalmából szerveztek kegyeleti sétát a Szent Márton temetőben

Ismét megszervezte a mindenszentek napi kegyeleti sétát a Szent Márton-temetőben a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet. A résztvevők több olyan sírt is felkerestek, amelyeket a Szépítő Egyesület újított fel az elmúlt években.

 

Szombathely panteonja a Szent Márton-temető, ahol számos, a város történetében egykor jelentős szerepet betöltött személyiség nyugszik. A Mindenszentek alkalmából szervezett sétát a 135 éves Szépítő Egyesület egyik alapítója, Varasdy Károly polgármester sírjánál kezdték az érdeklődők, akik gyertyákkal és mécsesekkel érkeztek a temetőbe. 


A 60-as években lezárt, majd pusztulásnak indult, de az utóbbi években újra gondozott sírkertben egyre több a helyreállított síremlék. 2014 óta 12 nyughelyet tisztított meg és újított fel a Szépítő Egyesület, ezek közül többet is felkerestek az emlékezők.


Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke az SZTV érdeklődésére elmondta, amikor első alkalommal voltak itt sétán Torjay Valterrel és az ifjúsági tagozatosokkal, akkor megfogalmazódott bennük, hogy valamit kellene tenni ezeknek a síroknak a megmentéséért. Onnan indult el ez a folyamat, és erejükhöz, lehetőségeikhez képest igyekeznek minél több síremléket megóvni. 


Mécsest gyújtottak az 1956. november 4-én meggyilkolt 2 nemzetőr sírjánál és megemlékeztek Farkas Istvánról, aki a lévaiak nemzeti őrseregének ma is nagy becsben tartott 1848-as zászlóját őrizte titokban a szabadságharc leverése után. A Szent Márton-temetőben nyugszik a város első protestáns lelkésze, az evangélikus Kiss János - a reformáció évfordulóján az ő emlékét is felidézték. Az elődök tisztelete mellett a nagy múltú temető régi síremlékeinek sajátos hangulata ezúttal is több visszatérő látogatót vonzott a sétára.


A sétákat - mindig másmás útvonalon - évek óta Orbán Róbert helytörténeti kutató vezeti. A Szent Márton-temetői séta a tervek szerint tavasszal folytatódik - akkor újabb 6, a Szépítő Egyesület jóvoltából megújult síremléket nézhetnek meg a látogatók. 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak