km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Kezdődik az új évad a szombathelyi bábszínházban

Kezdődik az új évad a szombathelyi bábszínházban

25 ezer nézőnek több mint 260 előadást tartott az előző évadban a 25 éves Mesebolt Bábszínház – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A veszélyhelyzet miatt 120 előadás elmaradt, ezeknek egy részét online pótolták, többet pedig ősszel visznek színre.

 

Tavasszal a virtuális térben jelentkeztek a bábszínészek: mesefelolvasásokkal, kulisszatitkokkal és régebbi produkciók felvételével. Horváth Soma alpolgármester megköszönte a társulatnak a társadalmi szerepvállalást, azt, hogy részt vettek az önkéntes segítő programokban: például ebédet szállítottak a rászorulóknak és közreműködtek a piaci csomagok házhoz szállításában is. 


Most már a színpadon próbálnak, a Kőszegi Várszínházban július 14-én mutatják be a Lili és a bátorság című darabot, ami érzékeny témához, a gyermekbántalmazás problémájához közelít. A gyerekkel a bemutatót követően beszélgetnek majd a témáról, később pedig – a bérletes előadásokat megelőzően – a pedagógusokat is felkészítik arra, miként dolgozhatják fel ezt a kérdéskört a gyerekekkel közösen. 


A következő évadot visszafogottabban terveztük meg – jegyezte meg Kovács Géza igazgató. – Kevesebb új darabot állítunk színpadra, de a munka nem lesz kevesebb, ha nem tér vissza a járványhelyzet, több mint háromszáz előadást tartunk majd. A próbákra több idő juthat így, és több tájelőadást szervezhetünk – mondta el. 


A 2020-2021-es évadban felújítják a Madarak voltunk című darabot, amit először 2012-ben láthatott a közönség. A Népek meséi sorozatban egy skót (Fókaszív), valamint egy baskír-tadzsik (Holdangyal) népmese-feldolgozást játszanak. A Ziránó Színház a Pinokkió című klasszikust hozza el. A Mesebolt Bábszínház rendszeresen válogat a kortárs magyar irodalom legjavából, ezúttal Horgas Béla A fabatkák kertje című mesekönyvéből Veres András írt és rendez bábelőadást. Lezárul a Királyok könyve sorozat is, az Árpád-házi dinasztiából ezúttal Kun László történetét ismerheti meg a papírszínház közönsége. Ez utóbbi előadás viszont csak akkor valósulhat meg, ha a bábszínház elnyeri a szükséges pályázati támogatást. 


A sajtótájékoztatón az intézmény anyagi helyzetéről is szó esett: csökkent az állami támogatás, a közgyűlés viszont többletforrást szavazott meg a bábszínháznak. 


- Az önkormányzatnak kiemelten fontos a bábszínház, ezért úgy döntöttünk - és a közgyűlés ezt támogatta -, hogy a kieső állami forrás egy részét a támogatás megemelésével biztosítjuk idén. Közel 18 millió forinttal több így az önkormányzati támogatás, ami némileg emelkedett már a februári rendes költségvetés elfogadásánál is – hangsúlyozta Horváth Soma. A kultúráért is felelős alpolgármester beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 600 millió forinttal támogatja az MMIK épületének felújítását, ami a mostaninál méltóbb körülményeket teremthet a bábszínháznak is.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.