km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Kezdődik az új évad a szombathelyi bábszínházban

Kezdődik az új évad a szombathelyi bábszínházban

25 ezer nézőnek több mint 260 előadást tartott az előző évadban a 25 éves Mesebolt Bábszínház – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A veszélyhelyzet miatt 120 előadás elmaradt, ezeknek egy részét online pótolták, többet pedig ősszel visznek színre.

 

Tavasszal a virtuális térben jelentkeztek a bábszínészek: mesefelolvasásokkal, kulisszatitkokkal és régebbi produkciók felvételével. Horváth Soma alpolgármester megköszönte a társulatnak a társadalmi szerepvállalást, azt, hogy részt vettek az önkéntes segítő programokban: például ebédet szállítottak a rászorulóknak és közreműködtek a piaci csomagok házhoz szállításában is. 


Most már a színpadon próbálnak, a Kőszegi Várszínházban július 14-én mutatják be a Lili és a bátorság című darabot, ami érzékeny témához, a gyermekbántalmazás problémájához közelít. A gyerekkel a bemutatót követően beszélgetnek majd a témáról, később pedig – a bérletes előadásokat megelőzően – a pedagógusokat is felkészítik arra, miként dolgozhatják fel ezt a kérdéskört a gyerekekkel közösen. 


A következő évadot visszafogottabban terveztük meg – jegyezte meg Kovács Géza igazgató. – Kevesebb új darabot állítunk színpadra, de a munka nem lesz kevesebb, ha nem tér vissza a járványhelyzet, több mint háromszáz előadást tartunk majd. A próbákra több idő juthat így, és több tájelőadást szervezhetünk – mondta el. 


A 2020-2021-es évadban felújítják a Madarak voltunk című darabot, amit először 2012-ben láthatott a közönség. A Népek meséi sorozatban egy skót (Fókaszív), valamint egy baskír-tadzsik (Holdangyal) népmese-feldolgozást játszanak. A Ziránó Színház a Pinokkió című klasszikust hozza el. A Mesebolt Bábszínház rendszeresen válogat a kortárs magyar irodalom legjavából, ezúttal Horgas Béla A fabatkák kertje című mesekönyvéből Veres András írt és rendez bábelőadást. Lezárul a Királyok könyve sorozat is, az Árpád-házi dinasztiából ezúttal Kun László történetét ismerheti meg a papírszínház közönsége. Ez utóbbi előadás viszont csak akkor valósulhat meg, ha a bábszínház elnyeri a szükséges pályázati támogatást. 


A sajtótájékoztatón az intézmény anyagi helyzetéről is szó esett: csökkent az állami támogatás, a közgyűlés viszont többletforrást szavazott meg a bábszínháznak. 


- Az önkormányzatnak kiemelten fontos a bábszínház, ezért úgy döntöttünk - és a közgyűlés ezt támogatta -, hogy a kieső állami forrás egy részét a támogatás megemelésével biztosítjuk idén. Közel 18 millió forinttal több így az önkormányzati támogatás, ami némileg emelkedett már a februári rendes költségvetés elfogadásánál is – hangsúlyozta Horváth Soma. A kultúráért is felelős alpolgármester beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 600 millió forinttal támogatja az MMIK épületének felújítását, ami a mostaninál méltóbb körülményeket teremthet a bábszínháznak is.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.