km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Mellékhatások miatt vizsgálják a vakcinákat

Mellékhatások miatt vizsgálják a vakcinákat

A Pfizert és a Modernát teszteli az Európai Gyógyszerügynökség.

 

Újabb három ritka lehetséges mellékhatás, egy bőrallergia-fajta, az erythema multiforme; a vesék mirigyállományában lévő hajszálérgomolyagok gyulladása, az elég riasztó tünetekkel, deréktáji fájdalommal és vérvizeléssel járó glomerulonephritis; illetve nefrózis-szindróma, vagyis veseeredetű tünetegyüttes miatt is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a két amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer és a Moderna vakcináját – derül ki a Reuters cikkéből. 

 

Szerdán tett bejelentésében az EMA nem részletezte, hány feljegyzett eset alapján indítja el a vizsgálatot, csak annyit közölt, hogy adatszolgáltatásra kéri a két céget, amelynek egyelőre nem kell változtatni a vakcinája használati útmutatóján. A Pfizeréből, amely a Comirnaty művésznevet viseli, eddig 330 millió dózist, a Modernáéból, a Spikevaxból július 29-ig valamivel több mint 43,5 millió adagot adtak be az Európai Gazdasági Térség országaiban – emelte ki az Index szemléje.

 

Júliusban az EMA az mRNS-vakcinák kiváltotta esetleges szívizomgyulladásra hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az oltás előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak