km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Megnyitották a 26. Vasi Jogásznapot

Megnyitották a 26. Vasi Jogásznapot

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum diákjai nyitották meg műsorukkal a 26. Vasi Jogásznapot a múzeumkertben. Iskolájuk névadójára emlékeztek.

Az ünnepségen Vámos Zoltán főispán is megemlékezett  Horváth Boldizsárról, a jogtudós politikusról, író-költőről, kinek életútja Szombathely számára is meghatározó volt:
"Széchenyi, Kossuth, Deák nevének hallatán ma is megfogalmazódik bennünk, hogy nélkülük kevesebb lenne haza, és szegényebbek lennénk mi magunk is. A nagy nemzedék legkiválóbbjai voltak ők, de legyünk oly módon lokálpatrióták, hogy őhozzájuk mérhető magasságba emeljük Horváth Boldizsárt is. Ezt nemcsak azért tesszük, mert Vas vármegyéhez, Szombathelyhez mindörökre hozzátartozik az ő tevékenysége, hanem azért is, mert összetett életútja a maga fordulataival az önmegvalósítás, az alkalmazkodni tudás és a következetes szakmaiság, s mindemellett a hazafiság máig érvényes példája" – mondta a főispán.

A megemlékezés után a Magyar Országgyűlés képviseletében, az Igazságügyi Minisztérium, a Vas Vármegyei Kormányhivatal, a Vas Vármegyei Közgyűlés, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata, a Magyar Jogász Egylet országos és Vas vármegyei szervezete, a Szombathelyi Törvényszék, a Vas Vármegyei és Zala Vármegyei Főügyészség, a Vas Vármegyei Ügyvédi Kamara, illetve a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum képviseletében helyeztek el koszorút Horváth Boldizsár szobra előtt, majd az egykori igazságügyminiszter Fő téri szülőházához vonultak.
Délután kettőkor vette kezdetét a szakmai program a közúti, légi és vízi forgalom jogi aspektusairól, aminek elnöki tisztségét Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke töltötte be.

Spitz János, a Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezetének elnöke kiemelte, elengedhetetlenül fontos ez a program a megye jogászságának az összefogása, illetve a szakmai képzés érdekében, különös tekintettel arra, hogy az apropót városunk szülöttének, Horváth Boldizsárnak tudjuk szentelni.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.