km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása

Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása

Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása a Savaria Múzeumból. 27 éven át őrizték itt a több 100 esztendős alkotásokat, a templom homlokzatán másolatokkal helyettesítették őket. Egy részük ideiglenes kiállítóhelyre kerül, a többit a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el, amíg fel nem épül Jákon az új látogatóközpont.

 


Csörlővel, láncokkal emelik a magasba, majd óvatosan faládába fektetik az egyik apostolszobrot a Savaria Múzeum dísztermében. Egyenként száz kilót nyomnak. A szállításnál körültekintően kell eljárni, mert a szobrok rossz megtartásúak, repedezettek. A munkát Szemerey Kiss Balázs szobrász, restaurátor felügyeli.


Az 1200-as években épült jáki Szent György templom nyugati kapuját díszítő szoborgaléria - Jézus és az apostolok - az évszázadok során hiányossá vált, állapota leromlott, részben az időjárás viszontagságai miatt - mondta el az újságírók kérdésére Sarkadi Márton építész, a templom felújítási munkáinak szakmai vezetője. Hozzátette, ez a szoboregyüttes a magyar román kori művészetben kiemelkedő helyet foglal el.


1992-ben kezdődött a megmentésük, leemelték őket a homlokzatról és másolatok kerültek a helyükre. Az eredeti alkotásokat restaurálták, majd 1997-ben a Savaria Múzeumba szállították, ahol kiállításon mutatták be őket. A díszteremben később más tárlatok nyíltak, a szobrok előbb háló, majd gipszfal mögé kerültek.


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta, hogy a szobrok méltósága, tartalma nem kapcsolódott az időszaki kiállításaikhoz. Fontosnak tartotta mindig, hogy ezek a szobrok Jákhoz tartoznak, kerüljenek vissza az egyházmegyéhez, ne a díszteremben legyenek eldugva. Kapják vissza a történelmi jelentőséget és méltóságot. Kiemelte, nagyon örül, hogy most a Reismann-kiállítás előtt ezt sikerült megoldani.


Időközben befejeződött a jáki templom és a Szent Jakab kápolna több éven át tartó felújítása. A szobrok egy része visszakerül Jákra, egy ideiglenes kiállítótérben mutatják be őket, míg el nem készül az új látogatóközpont.


Sarkadi Márton hozzátette, az elmúlt években lebonyolítottak egy tervpályázatot, elkészültek az új látogatóközpont kiviteli tervei. A következő lépés az lesz, hogy remélhetőleg megépül.


A többi szobrot egyelőre a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el.

 


Forrás: SZTV

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.