km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Több mint 3,2 milliárd forintból újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, a közbülső 7 megállóhely és a Kőszegi vasútállomás. A munkálatok már a nyáron megkezdődnek, így júliustól szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A projekt részleteit ma mutatták be a nyilvánosságnak.

 

Most még csak a vonat érkezik, hamarosan viszont az autóbuszok is ide futnak be, hiszen a beruházás keretében közös buszos-vasúti átszállásra lehetőséget adó magasperon készül. Átépítik a vágányhálózatot is a kőszegi állomáson. 17 kilométer hosszan újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, melynek mentén minden településen, 7 helyszínen korszerűsítik a megállóhelyeket.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kőszegi projektet 3,2 milliárd forintból valósul meg, ennek során megújulnak a megállóhelyi peronok, az utastájékoztató rendszerek, a peronok világítása. Továbbá egy előremutató intermodális fejlesztést is végrehajtanak, átépítik az állomást, és egy helyre hozzuk a vonatokat és a buszokat.


A vasúttársaság Nyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában 500 km-nyi hálózatot működtet. A Szombathely-Kőszeg közötti vasútvonal üzemeltetését 2011-ben vette át a GYSEV, azóta több fejlesztés is megvalósult. Az idei év kiugró lesz itt és Európa-szerte, az unió ugyanis, hogy népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát, 2021-et a vasút európai évének választotta. Magyarországon soha nem látott mértékű vasúti fejlesztésről számolt be a szaktárca államtitkára, Mosóczi László a kőszegi vasútállomáson. 


Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Kőszeg elérhetősége minden irányból javul, hiszen nemrég átadták az S31-es Magyarországra vezető szakaszát, folyamatban van az M87-es gyorsforgalmi út előkészítése, a városban 2,8 milliárdos út- és parkolóépítési program folyik, most pedig indul a vasútrekonstrukció. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt arról, hogy ez a fejlesztés Szombathely szempontjából is fontos. Hozzátette, hallották, hogy készül a szaktárca a két város közötti vasútvonal villamosítására is. Szerencsére az Európai Újjáépítési Alap a maga több 2.500 milliárd forintnyi forrásával a közlekedés zöldítése nagy témakörében fedezetet nyújt, uniós forrásokat biztosít.


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere szerint napról napra kinyílik a tér Kőszeg körül. Hangsúlyozta, ez a nagyszerű projekt könnyű lehetőséget nyújt azoknak a szombathelyieknek is, akik hétvégi kikapcsolódásra vágynak. Ilyenkor irány Kőszeg.


A korszerűsítés miatt július 1-től szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Szombathely és Kőszeg között. A vasútvonal rekonstrukciója várhatóan 2022 első félévében fejeződik be. Az állomás mellett P+R parkolókat, valamint fedett kerékpártárolókat létesítenek.

 

 

 

Fotó: GYSEV Zrt. 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.