km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Több mint 3,2 milliárd forintból újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, a közbülső 7 megállóhely és a Kőszegi vasútállomás. A munkálatok már a nyáron megkezdődnek, így júliustól szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A projekt részleteit ma mutatták be a nyilvánosságnak.

 

Most még csak a vonat érkezik, hamarosan viszont az autóbuszok is ide futnak be, hiszen a beruházás keretében közös buszos-vasúti átszállásra lehetőséget adó magasperon készül. Átépítik a vágányhálózatot is a kőszegi állomáson. 17 kilométer hosszan újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, melynek mentén minden településen, 7 helyszínen korszerűsítik a megállóhelyeket.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kőszegi projektet 3,2 milliárd forintból valósul meg, ennek során megújulnak a megállóhelyi peronok, az utastájékoztató rendszerek, a peronok világítása. Továbbá egy előremutató intermodális fejlesztést is végrehajtanak, átépítik az állomást, és egy helyre hozzuk a vonatokat és a buszokat.


A vasúttársaság Nyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában 500 km-nyi hálózatot működtet. A Szombathely-Kőszeg közötti vasútvonal üzemeltetését 2011-ben vette át a GYSEV, azóta több fejlesztés is megvalósult. Az idei év kiugró lesz itt és Európa-szerte, az unió ugyanis, hogy népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát, 2021-et a vasút európai évének választotta. Magyarországon soha nem látott mértékű vasúti fejlesztésről számolt be a szaktárca államtitkára, Mosóczi László a kőszegi vasútállomáson. 


Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Kőszeg elérhetősége minden irányból javul, hiszen nemrég átadták az S31-es Magyarországra vezető szakaszát, folyamatban van az M87-es gyorsforgalmi út előkészítése, a városban 2,8 milliárdos út- és parkolóépítési program folyik, most pedig indul a vasútrekonstrukció. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt arról, hogy ez a fejlesztés Szombathely szempontjából is fontos. Hozzátette, hallották, hogy készül a szaktárca a két város közötti vasútvonal villamosítására is. Szerencsére az Európai Újjáépítési Alap a maga több 2.500 milliárd forintnyi forrásával a közlekedés zöldítése nagy témakörében fedezetet nyújt, uniós forrásokat biztosít.


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere szerint napról napra kinyílik a tér Kőszeg körül. Hangsúlyozta, ez a nagyszerű projekt könnyű lehetőséget nyújt azoknak a szombathelyieknek is, akik hétvégi kikapcsolódásra vágynak. Ilyenkor irány Kőszeg.


A korszerűsítés miatt július 1-től szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Szombathely és Kőszeg között. A vasútvonal rekonstrukciója várhatóan 2022 első félévében fejeződik be. Az állomás mellett P+R parkolókat, valamint fedett kerékpártárolókat létesítenek.

 

 

 

Fotó: GYSEV Zrt. 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.