km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása

Több mint 3,2 milliárd forintból újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, a közbülső 7 megállóhely és a Kőszegi vasútállomás. A munkálatok már a nyáron megkezdődnek, így júliustól szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A projekt részleteit ma mutatták be a nyilvánosságnak.

 

Most még csak a vonat érkezik, hamarosan viszont az autóbuszok is ide futnak be, hiszen a beruházás keretében közös buszos-vasúti átszállásra lehetőséget adó magasperon készül. Átépítik a vágányhálózatot is a kőszegi állomáson. 17 kilométer hosszan újul meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal, melynek mentén minden településen, 7 helyszínen korszerűsítik a megállóhelyeket.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kőszegi projektet 3,2 milliárd forintból valósul meg, ennek során megújulnak a megállóhelyi peronok, az utastájékoztató rendszerek, a peronok világítása. Továbbá egy előremutató intermodális fejlesztést is végrehajtanak, átépítik az állomást, és egy helyre hozzuk a vonatokat és a buszokat.


A vasúttársaság Nyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában 500 km-nyi hálózatot működtet. A Szombathely-Kőszeg közötti vasútvonal üzemeltetését 2011-ben vette át a GYSEV, azóta több fejlesztés is megvalósult. Az idei év kiugró lesz itt és Európa-szerte, az unió ugyanis, hogy népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát, 2021-et a vasút európai évének választotta. Magyarországon soha nem látott mértékű vasúti fejlesztésről számolt be a szaktárca államtitkára, Mosóczi László a kőszegi vasútállomáson. 


Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Kőszeg elérhetősége minden irányból javul, hiszen nemrég átadták az S31-es Magyarországra vezető szakaszát, folyamatban van az M87-es gyorsforgalmi út előkészítése, a városban 2,8 milliárdos út- és parkolóépítési program folyik, most pedig indul a vasútrekonstrukció. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt arról, hogy ez a fejlesztés Szombathely szempontjából is fontos. Hozzátette, hallották, hogy készül a szaktárca a két város közötti vasútvonal villamosítására is. Szerencsére az Európai Újjáépítési Alap a maga több 2.500 milliárd forintnyi forrásával a közlekedés zöldítése nagy témakörében fedezetet nyújt, uniós forrásokat biztosít.


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere szerint napról napra kinyílik a tér Kőszeg körül. Hangsúlyozta, ez a nagyszerű projekt könnyű lehetőséget nyújt azoknak a szombathelyieknek is, akik hétvégi kikapcsolódásra vágynak. Ilyenkor irány Kőszeg.


A korszerűsítés miatt július 1-től szeptember végéig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Szombathely és Kőszeg között. A vasútvonal rekonstrukciója várhatóan 2022 első félévében fejeződik be. Az állomás mellett P+R parkolókat, valamint fedett kerékpártárolókat létesítenek.

 

 

 

Fotó: GYSEV Zrt. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.