km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Megérkezett Szombathely idei karácsonyfája

Megérkezett Szombathely idei karácsonyfája

A körülbelül 25 éves, 9 méter magas jegenyefenyő már a Fő téren áll, hamarosan elkezdik díszíteni is, hogy az adventi vásár pénteki megnyitóján már teljes pompájában álljon.

Verőfényes napsütésben érkeztünk meg hétfőn dél tájékában a szombathelyi Acsádi Ignác utcába, ahol már javában dolgoztak a munkások. És hogy mégis min? Hát azon, hogy kivágják a város idei karácsonyfáját az egyik ház udvarán.

Fazekas Jánosné tárt karokkal és kapukkal várt bennünket, miközben pedig a szakemberek a hatalmas fenyővel dolgoztak, ő beavatott minket a fa történetébe.

Mint mondta, egy jegenyefenyőről van szó, amit körülbelül 25 éves lehet, férje, gyermekei és veje ültették el közösen anno. A csemete azóta óriásit nőtt, 9 méter magas lett.

„Úgy gondoltam, széppé fogja tenni a Fő teret, hadd gyönyörködjön benne más is, ne csak mi itthon. Remélem, mindenkinek örömére lesz” – árulta el Jánosné.

Megtudtuk azt is, már tavaly is felajánlotta a fenyőt, de akkor pont lecsúszott róla. Idén viszont amint lehetett, jelentkezett az önkormányzatnál, rajta kívül pedig még volt négy másik felajánlás is, de az ő fája volt a nyertes.

De hamar kiszúrtuk, hogy áll a kert végében egy másik fenyő is, ami lehet, hogy néhány éven belül szintén Szombathely Fő terén landol majd, hogy karácsonyfaként gyönyörködhessenek benne az emberek.

A jegenyefenyőt aztán felpakolták a teherautóra, rögzítették és el is indultak vele a Fő térre, ahol egy kis farigcsálás után hamar a helyére is került.

Egyelőre még csupasz, de hamarosan elkezdik díszíteni, hogy az adventi vásár pénteki megnyitóján már teljes pompájában álljon.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.