km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Ég és föld között Makovecz Imrével

Ég és föld között Makovecz Imrével

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságának egyes részleteit bemutató vándorkiállítás. Az évfordulóra a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére egy utazó digitális oszlop készült, amelyen fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légifelvételek engednek betekintést a páratlan életműbe. Az Ég és föld között című szabadtéri tárlat megnyitója egyben a Smidt Múzeum évindító programja is volt.

 

Makovecz Imre a magyar organikus építészet mestere, megteremtője volt. Egyéni kompozíciójú, jellegzetes stílusjegyeket viselő épületei közül talán legismertebb a makói Hagymaház. A híres tervező- és építőművész legfontosabb munkáit mutatja be az utazó kiállítás, mely kedden Szombathelyre is megérkezett. Megnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester elmondta: Makovecz épületei, kupolái szinte emberarcúak. Kiemelte, hogy Makovecz Imre tulajdonképpen a magyar építészet nemzetközileg is elismert egyik fő irányzatának, az organikus mozgalomnak volt a fő hazai képviselője. Az ő munkásságát mutatja be az az oszlop, az épületfotók kerültek fel a Smidt Múzeum kertjében.


Csapláros Andrea múzeumigazgató hozzátette, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Alapítvány közös megrendezésében született meg, ez csak egy részprogramja. A Magyar Nemzeti Múzeum kerítésére tablókon megjelenített Makovecz-kiállítás az alapja, ebből állítottak össze egy vándorkiállítást.


Országszerte - főleg vidéken - és a határon túl is dolgozott: az ő munkája többek között a paksi templom, az egri uszoda és a csíksomlyói oltár. Szombathelyen nincs olyan középület, amit Makovecz Imre tervezett volna, viszont innen nem messze, Ispánkon van egy magánház, ami az ő keze munkája. Épületei a föld és az ember kapcsolatát mutatják be. 


Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy ez a vándorkiállítás ötödik állomása, de 2022-ben az első alkalom, hogy láthatja a közönség. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy az ország legrégebbi városába is eljutott, ahol az építészeti hagyományok a római korra nyúlnak vissza. Érdekes összehasonlítani a régit az újjal, hiszen Makovecz egy semmihez sem hasonlítható szellemiségű, egy egészen különös képi világú építészeti munkát hagyott maga után.  


Makovecz 2011-ben hunyt el, 75 évesen. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak az építész életművéről, pályájáról Csóka Balázs, az Országépítő Folyóirat Felelős szerkesztője, valamint Litkei Tamás építész közreműködésével. A kiállításhoz kapcsolódóan a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai programokat is szervez majd.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén
Bécsben spórolnak a díszkivilágítással karácsonykor
Az energiatakarékosság érdekében Bécsben a Ring az idei karácsonyi szezonban sötétben marad. A város és a kereskedelmi kamara is egyetértett ebben. Emellett a Rathausplatzon is korlátozásokat terveznek az ünnepi vásárkor. A spórolás, önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti, olvasható az orf.at-n.