km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Ég és föld között Makovecz Imrével

Ég és föld között Makovecz Imrével

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságának egyes részleteit bemutató vándorkiállítás. Az évfordulóra a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére egy utazó digitális oszlop készült, amelyen fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légifelvételek engednek betekintést a páratlan életműbe. Az Ég és föld között című szabadtéri tárlat megnyitója egyben a Smidt Múzeum évindító programja is volt.

 

Makovecz Imre a magyar organikus építészet mestere, megteremtője volt. Egyéni kompozíciójú, jellegzetes stílusjegyeket viselő épületei közül talán legismertebb a makói Hagymaház. A híres tervező- és építőművész legfontosabb munkáit mutatja be az utazó kiállítás, mely kedden Szombathelyre is megérkezett. Megnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester elmondta: Makovecz épületei, kupolái szinte emberarcúak. Kiemelte, hogy Makovecz Imre tulajdonképpen a magyar építészet nemzetközileg is elismert egyik fő irányzatának, az organikus mozgalomnak volt a fő hazai képviselője. Az ő munkásságát mutatja be az az oszlop, az épületfotók kerültek fel a Smidt Múzeum kertjében.


Csapláros Andrea múzeumigazgató hozzátette, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Alapítvány közös megrendezésében született meg, ez csak egy részprogramja. A Magyar Nemzeti Múzeum kerítésére tablókon megjelenített Makovecz-kiállítás az alapja, ebből állítottak össze egy vándorkiállítást.


Országszerte - főleg vidéken - és a határon túl is dolgozott: az ő munkája többek között a paksi templom, az egri uszoda és a csíksomlyói oltár. Szombathelyen nincs olyan középület, amit Makovecz Imre tervezett volna, viszont innen nem messze, Ispánkon van egy magánház, ami az ő keze munkája. Épületei a föld és az ember kapcsolatát mutatják be. 


Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy ez a vándorkiállítás ötödik állomása, de 2022-ben az első alkalom, hogy láthatja a közönség. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy az ország legrégebbi városába is eljutott, ahol az építészeti hagyományok a római korra nyúlnak vissza. Érdekes összehasonlítani a régit az újjal, hiszen Makovecz egy semmihez sem hasonlítható szellemiségű, egy egészen különös képi világú építészeti munkát hagyott maga után.  


Makovecz 2011-ben hunyt el, 75 évesen. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak az építész életművéről, pályájáról Csóka Balázs, az Országépítő Folyóirat Felelős szerkesztője, valamint Litkei Tamás építész közreműködésével. A kiállításhoz kapcsolódóan a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai programokat is szervez majd.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.