km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ég és föld között Makovecz Imrével

Ég és föld között Makovecz Imrével

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságának egyes részleteit bemutató vándorkiállítás. Az évfordulóra a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére egy utazó digitális oszlop készült, amelyen fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légifelvételek engednek betekintést a páratlan életműbe. Az Ég és föld között című szabadtéri tárlat megnyitója egyben a Smidt Múzeum évindító programja is volt.

 

Makovecz Imre a magyar organikus építészet mestere, megteremtője volt. Egyéni kompozíciójú, jellegzetes stílusjegyeket viselő épületei közül talán legismertebb a makói Hagymaház. A híres tervező- és építőművész legfontosabb munkáit mutatja be az utazó kiállítás, mely kedden Szombathelyre is megérkezett. Megnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester elmondta: Makovecz épületei, kupolái szinte emberarcúak. Kiemelte, hogy Makovecz Imre tulajdonképpen a magyar építészet nemzetközileg is elismert egyik fő irányzatának, az organikus mozgalomnak volt a fő hazai képviselője. Az ő munkásságát mutatja be az az oszlop, az épületfotók kerültek fel a Smidt Múzeum kertjében.


Csapláros Andrea múzeumigazgató hozzátette, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Alapítvány közös megrendezésében született meg, ez csak egy részprogramja. A Magyar Nemzeti Múzeum kerítésére tablókon megjelenített Makovecz-kiállítás az alapja, ebből állítottak össze egy vándorkiállítást.


Országszerte - főleg vidéken - és a határon túl is dolgozott: az ő munkája többek között a paksi templom, az egri uszoda és a csíksomlyói oltár. Szombathelyen nincs olyan középület, amit Makovecz Imre tervezett volna, viszont innen nem messze, Ispánkon van egy magánház, ami az ő keze munkája. Épületei a föld és az ember kapcsolatát mutatják be. 


Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy ez a vándorkiállítás ötödik állomása, de 2022-ben az első alkalom, hogy láthatja a közönség. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy az ország legrégebbi városába is eljutott, ahol az építészeti hagyományok a római korra nyúlnak vissza. Érdekes összehasonlítani a régit az újjal, hiszen Makovecz egy semmihez sem hasonlítható szellemiségű, egy egészen különös képi világú építészeti munkát hagyott maga után.  


Makovecz 2011-ben hunyt el, 75 évesen. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak az építész életművéről, pályájáról Csóka Balázs, az Országépítő Folyóirat Felelős szerkesztője, valamint Litkei Tamás építész közreműködésével. A kiállításhoz kapcsolódóan a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai programokat is szervez majd.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.