km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Ég és föld között Makovecz Imrével

Ég és föld között Makovecz Imrével

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságának egyes részleteit bemutató vándorkiállítás. Az évfordulóra a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére egy utazó digitális oszlop készült, amelyen fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légifelvételek engednek betekintést a páratlan életműbe. Az Ég és föld között című szabadtéri tárlat megnyitója egyben a Smidt Múzeum évindító programja is volt.

 

Makovecz Imre a magyar organikus építészet mestere, megteremtője volt. Egyéni kompozíciójú, jellegzetes stílusjegyeket viselő épületei közül talán legismertebb a makói Hagymaház. A híres tervező- és építőművész legfontosabb munkáit mutatja be az utazó kiállítás, mely kedden Szombathelyre is megérkezett. Megnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester elmondta: Makovecz épületei, kupolái szinte emberarcúak. Kiemelte, hogy Makovecz Imre tulajdonképpen a magyar építészet nemzetközileg is elismert egyik fő irányzatának, az organikus mozgalomnak volt a fő hazai képviselője. Az ő munkásságát mutatja be az az oszlop, az épületfotók kerültek fel a Smidt Múzeum kertjében.


Csapláros Andrea múzeumigazgató hozzátette, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Alapítvány közös megrendezésében született meg, ez csak egy részprogramja. A Magyar Nemzeti Múzeum kerítésére tablókon megjelenített Makovecz-kiállítás az alapja, ebből állítottak össze egy vándorkiállítást.


Országszerte - főleg vidéken - és a határon túl is dolgozott: az ő munkája többek között a paksi templom, az egri uszoda és a csíksomlyói oltár. Szombathelyen nincs olyan középület, amit Makovecz Imre tervezett volna, viszont innen nem messze, Ispánkon van egy magánház, ami az ő keze munkája. Épületei a föld és az ember kapcsolatát mutatják be. 


Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy ez a vándorkiállítás ötödik állomása, de 2022-ben az első alkalom, hogy láthatja a közönség. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy az ország legrégebbi városába is eljutott, ahol az építészeti hagyományok a római korra nyúlnak vissza. Érdekes összehasonlítani a régit az újjal, hiszen Makovecz egy semmihez sem hasonlítható szellemiségű, egy egészen különös képi világú építészeti munkát hagyott maga után.  


Makovecz 2011-ben hunyt el, 75 évesen. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak az építész életművéről, pályájáról Csóka Balázs, az Országépítő Folyóirat Felelős szerkesztője, valamint Litkei Tamás építész közreműködésével. A kiállításhoz kapcsolódóan a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai programokat is szervez majd.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.