km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Magyar CIVINET: Közlekedési konferencia Szombathelyen

Magyar CIVINET: Közlekedési konferencia Szombathelyen

Huszonhatodik alkalommal ült össze a Magyar CIVINET, a rendezvénynek ezúttal Szombathely adott otthont: Innovatív megoldások a közösségi közlekedésben címmel tartottak egész napos szakmai fórumot a Jászai Utcai Közösségi térben. A vendégeket Németh Ákos tanácsnok köszöntötte, majd Horváth Soma alpolgármester tartott tájékoztató előadást a Blaguss, mint piaci szereplő a közösségi közlekedésben címmel. A programsorozat végén az érdeklődők ellátogathattak a Blaguss telephelyére is.

Ma délelőtt élénk érdeklődés mellett kezdődött a szakmai előadás sorozat. Németh Ákos tanácsnok beszélt a rendezvényről.  

- Szombathely általában a legboldogabb magyar város, ennek nyilvánvalóan nagyon sok oka van. Viszont, ha a szombathelyieket valamilyen problémáról kérdeznék, akkor majdnem biztos, hogy a közlekedéssel kapcsolatos gondokat említenék. Nagyon sokat teszünk ebben a témában is, ennek egyik legnagyobb része a tömegközlekedési rendszer. Most már idestova két éve a Blaguss a szolgáltató a vasi megyeszékhelyen. Országos szinten is unikális, hogy egy piaci szereplő így tud működni. Ezzel kapcsolatban egy közlekedési konferencián van módunk bemutatni ezt a város és a cég közötti együttműködést – fogalmazott Németh Ákos.

- Huszonhatodik alkalommal ült össze a Magyar CIVINET, egy közlekedési konferenciát szerveztek Szombathelyre. Azért is érdekes a helyszínválasztás, mert kíváncsiak voltak a szakemberek arra, hogy miként működik nálunk az immár két éve megváltozott tömegközlekedési rendszer. Az ország szinte minden részéről jelentkeztek, közlekedési társaságok, közlekedési szakemberek, de városvezető tisztségviselők is ellátogattak a rendezvényre – válaszolta érdeklődésünkre Horváth Soma, aki később az eseményről beszélt.

- Az egész napos programsorozatban előadások hangzanak el a tömegközlekedés témájában: milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, de szó lesz a jegyrendszerről, az okos megoldásokról, a nap végén pedig egy Blaguss busz érkezik majd, ezzel utazunk el a cég szombathelyi telephelyére - így az alpolgármester, aki aztán kitért a szombathelyi modell részleteire is.   

- Amit kiemelnék: Magyarországon ma Veszprém mellett Szombathelynek van a legfiatalabb és a legmodernebb buszflottája. Elértük azt, hogy XXI. századi, alacsony belépésű, légkondicionált, télen fűtött buszokkal utazhatnak a szombathelyiek. Ennek alapnak kell lennie, de a korábbi időszakra nem feltétlenül volt igaz. Azt gondolom, utasbarátabb, környezetkímélőbb a jelenlegi rendszer. Amit hangsúlyoznék, hogy nem változott a jegyek és a bérletek ára. Sőt, bevezettük az időalapú jegyeket, a 30 napos bérletet, ami újdonság ugyancsak, nem beszélve arról, hogy van egy olyan utasapplikáció, amelynek segítségével valós időben látják a közlekedők, hogy mikor, hol tudnak felszállni egy-egy járatra. Sőt, most már a csatlakozásokkal is tudnak kalkulálni. Külön öröm, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatosan, hogy október 15-étől biztosítottuk a közvetlen kijutást a Jáki úti temetőbe. A közösségi közlekedés olyan, hogy nem mindenkinek lehet tökéletes, nem mindenkinek lehet jót tenni – ám a Blaguss erre törekszik – zárta szavait Horváth Soma.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.