km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Tehermentesíti a várost az új elkerülő

Tehermentesíti a várost az új elkerülő

Mentesíti Szombathelyt az észak-déli átmenő forgalomtól, ugyanakkor nem esik ki a város az országos és nemzetközi vérkeringésből, mert stratégiai közelségben építik az új M86-os elkerülőt. Az új út részben négy, részben pedig két sávon kerüli el a várost, amelynek közigazgatási területét Bogát és Táplánszentkereszt között szeli át, majd Rádóckölked térségétől a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonallal párhuzamosan haladva éri el Körmendnél az M8-ast. Ezt a verziót támogatja dr. Nemény András polgármester az önkormányzat nevében.

 

Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írta ki a közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium feladata volt elkészíteni az engedélyes terveket, és beszerezni az építési engedélyeket. A tanulmányterv a Szombathely által most elfogadott verzió mellett másik kettőt is tartalmaz. A „B” változat szerint az M86-os Magyarszecsőd mellett csatlakozna be az addigra elkészülő M8-as gyorsforgalmi útba. A „C” változatban pedig az szerepel, hogy az M86-os keletről, új nyomvonalon kerülné el Sorokpolányt.


A tanulmánytervet minden érintett önkormányzatnak véleményeznie kell.


Horváth Attila alpolgármester szerint Szombathely az itt élők számára a legjobb megoldás mellett tette le a voksát azzal, hogy az „A” verziót támogatja a város. „Amikor a politikusok arról beszéltek, hogy fontos a 86-os út négysávosítása, akkor a felelős politikus ezt nem azért mondta, hogy minél hamarabb felérjen Pestre, vagy, ha vásárolni szeretne menni mondjuk Győrbe, akkor hamarabb odaérjen. A felelős politikus ezt azért mondta, mert Szombathely és a térség gazdasági életében szükség van egy észak-déli összeköttetést biztosító útra, éppúgy, ahogy a rómaiak idejében is megvolt. Örülünk annak, hogy végre Dél felé is megépül a gyorsforgalmi útkapcsolat.


„Idén elkészülhet a környezetvédelmi engedélyes tervdokumentáció, 2022-ben pedig indulhat az M86-os út Szombathely-Körmend közötti szakasza kiviteli tervének készítése. A beruházás jelentős forgalmi terhet vesz le Szombathelyről. Ennek érdekében többkörös egyeztetés folyt – mondta el lapunknak Kalmár Ervin, a Városüzemeltető és Városfejlesztési Osztály vezetője. A tanulmánytervben kidolgozott variációk kiválasztásánál gazdasági, megközelíthetőségi és környezetvédelmi szempontokat is mérlegelni kellett. A most elfogadott változat szerint az M86-oson érkező átmenő forgalom nem jön be az amúgy is rendkívül leterhelt Tesco-körforgalomként ismert közlekedési csomópontba, hanem az újonnan készülő elkerülő a vépi leágazó és Zanat városrész között építendő új csomópontnál vezeti azt le déli irányba, majd Bogát és Táplánszentkereszt között elhaladva Egyházasrádóc után csatlakozna a jelenlegi 86-os főútba. 


Jelenleg is folyik a 87 – 89 sz. főutak Szombathely észak-keleti elkerülő útjának tervezése, engedélyeztetése. Az erre kiírt közbeszerzési pályázat magában foglalta a Sopron–Szombathely és a Szombathely–Kőszeg vasútvonal külön szintű keresztezését, valamint a Puskás Tivadar utcának a 87-es főútra való kikötését is, a Székesfehérvár–Szombathely vasútvonal külön szintű keresztezésével. Így az iparterület teherforgalma sem a Zanati úton bonyolódik majd. Az összesen mintegy 6,2 kilométeres elkerülő út nyomvonala az M86-os gyorsforgalmi autóút és a 87-es főút külön szintű csomópontjától indul 2x2 sávon északi irányba, külön szintben keresztezi a Sopron–Szombathely vasútvonalat és a 8639 sz. összekötő utat (Szombathely–Söpte), csatlakozik a leendő Szombathely-Kőszeg M87-es gyorsforgalmi úthoz. Az új Schaeffler gyár térségében készülő közlekedési csomópontba becsatlakozik Bucsu felől a 2x1 sávos 89. sz. út, amely a 87 sz. főút Szombathely előtti körforgalmi csomópontjának negyedik ágától épül meg. Ezzel könnyen elérhetővé válik az A2-es és az M86-os, az osztrák és a magyar autópálya-hálózat is.


A Szombathely észak-keleti elkerülő út építési engedélye várhatóan 2021 áprilisában már rendelkezésre áll.” – tájékoztatta lapunkat az osztályvezető. A gigantikus beruházás nemcsak tehermentesíti Szombathelyt, hanem egyszerűsíti és felgyorsítja az észak-déli, valamint az észak-nyugati közlekedést is.  Az M86-os új elkerülő a tervek szerint része lenne a Vas megyét Debrecennel összekötő M9-es autópályának.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak