km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Lime: 40 ezer kilométer egy hónap alatt

Lime: 40 ezer kilométer egy hónap alatt

Az első egy hónapban 40 ezer kilométert tettek meg a kölcsönözhető elektromos rollerek Szombathelyen, vagyis körberollerezték a szombathelyiek a Földet – mondta az októberi közgyűlésen Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok, akit az eddigi tapasztalatokról kérdeztünk.

 

Az autómentes napon, azaz szeptember 22-én álltak szolgálatba Szombathelyen az elektromos rollerek, melyeket az egyhangúlag elfogadott fenntartható mobilitási terv jegyében engedélyezett a közgyűlés kiegészítő közlekedési szolgáltatásként. Ezzel is arra törekszenek a vasi megyeszékhelyen, hogy csökkentsék az autós utazások számát. Emellett folyamatosak a fejlesztések is, hiszen a Blaguss megjelenése komoly minőségi előrelépést jelentett a tömegközlekedésben, illetve folyamatosan fejlődik a kerékpáros-hálózat is.


A rollerek egyszerűen, mobil applikációval használhatók. 72 gyűjtőponton lehet felvenni és letenni a járműveket a belvárostól a lakótelepekig. Egyelőre 250 darabot hozott a szolgáltató Szombathelyre, tavasszal 300-ig bővül a rollerpark.


A tanácsnok hozzátette, a városnak nem került pénzébe az új rendszer bevezetése, a külső szolgáltató biztosította a forrást, továbbá közterület-használati díjat is fizet. Így ez a városnak és a szombathelyieknek is nyereséges.


 – A LIME alkalmas arra, hogy kiváltsa a kisebb autóhasználatot, pár kilométeres távok megtételéhez tökéletes közlekedési eszköz – folytatta a tanácsnok. – Bő egy hónap telt el a bevezetése óta, ez alatt az idő alatt a szombathelyiek 40 ezer kilométert tettek meg vele, ha úgy vesszük, körberollerezték a Földet. Legtöbbször két kilométeres távokra használták az eszközt a 20 ezer kölcsönzés alatt. Úgy gondolom, idő kell neki, hogy belesimuljon a közlekedési rendszerbe, mint minden újdonság, ez is megosztja az embereket. A tesztidőszak elején járunk még, de eddig komolyabb visszaélés nem történt a rendszerrel. A szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy más városokhoz képest jók a szombathelyi tapasztalatok.


Hozzáfűzte még, hogy olyan rendszert szerettek volna összerakni, melyben megvan a rend, de közben a rugalmasság is. Három zónát jelöltek ki. A tiltott övezetben, vagyis a Fő téren és a közparkokban a rollerek automatikusan leállnak. Itt nemcsak rollerezni nem lehet, de letenni sem szabad a járműveket, a bérlés ugyanis pörög tovább. Ez erős anyagi motiváció arra, hogy ne legyenek ezen a területen elhagyott rollerek. A gyűjtőpontos zónákban, jellemzően a belvárosban és a lakótelepeken kizárólag a kijelölt gyűjtőhelyeken lehet lerakni a rollereket, a szabadövezetben viszont bárhol. Ezért a családi házas utcákban láthatunk egy-egy otthagyott rollert, ez azonban nem szabálytalalan. Ilyenkor ugyanis érkezik a szolgáltató, és begyűjti a rollereket.


– A tesztidőszak december végéig tart, addig gyűlnek a tapasztalatok – emelte ki Németh Ákos. – Úgy tervezzük, hogy a gyűjtőpontokat felfestjük majd a városban, így mindenki számára világos lesz, mire szolgál az adott hely. Ahol pedig több pontra lesz szükség, ott alakítunk majd ki.

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.