km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Lepkekert: már csak rövid ideig láthatók a pillangók az egyetemen

Lepkekert: már csak rövid ideig láthatók a pillangók az egyetemen

Már csak néhány hétig látható az a közel száz pillangó, amely az ELTE SEK lepkeházában található. A Közép-Amerikából származó fajok még bábállapotban érkeztek az intézménybe.

 

Hatalmas kék szárnyukról kapták a nevüket az azúrlepkék - látványosan repkednek a kertben. Nyolc közép-amerikai lepkefaj található itt meg. Most még aktívak a “C” épület aulájában található lepkeházban, a tucatnyi színes rovar azonban már az élete vége felé jár, egy-két hét múlva elpusztulnak. 


Szinetár Csaba zoológus, az ELTE-SEK Természettudományi Tanszék főiskolai tanára elmondta, sajnos a nagyobb méretű lepkéknél jobban láthatjuk, hogy a korlátozott élettartam összefügg gyakorlatilag a szárnyak amortizációjával, rongálódásával. Ez azt jelenti, hogy az ő életidejük ennyi.


Ezek a lepkék szeptember elején érkeztek az egyetemre, még báb formában, és napokon belül szárnyat bontottak. A száz bábból mindössze kettő nem kelt ki, így a kertben 98 látványos pillangót csodálhatnak meg az érdeklődők.


A főiskolai tanár hozzátette, egy ilyen kis trópusi pillangóház lehetőséget ad arra, hogy rövid utazást tegyünk jelen esetben Közép-Amerikába, Costa Ricára. A biológia szakos hallgatóik itt végigkísérik azokat a heteket, amikor a bábkamrából kiengedik a frissen kikelt lepkéket. Láthatják, megfigyelhetik ezeknek az udvarlását, netán a peterakását, ilyenre is sor került.


Megtalálható itt a fehérsávos rókalepke, a tarka denevérlepke, a márványos levéllepke, a fekete tündérpillangó, a foltos szivárványlepke, és a zebracsíkos viráglepke is. A rovarok mézzel dúsított kolibritáppal, illetve naranccsal táplálkoznak, a kifejlett példányok életideje nagyjából egy hónap. 


Az intézményben az elmúlt időben három zöldterület is helyet kapott. Lenkai Nóra rektori biztos kiemelte, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy hallgatóik komfortosabban érezzék magukat a Savaria Egyetemi Központban. Továbbá szeretnének a város és a nagyközönség fele is nyitni. Ezen projektek során készítették el a pillangókertet, a kaktuszházukat, és a pihenőkertet, ahol a hallgatók az órák között megpihenhetnek


A három zöldterület létrehozását az intézmény finanszírozta saját erőből, összköltsége néhány százezer forint volt. Az érdeklődők a kavicsos talajú, trópusi hangulatú lepkekertbe a SEK “C” épületének bejáratánál, egy folyosói üvegablakon keresztül tekinthetnek be.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.