km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Lenkai Nóra: szolgálni szeretném a várost

Lenkai Nóra: szolgálni szeretném a várost

25 éve dolgozik a helyi felsőoktatásban, 2020 óta az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa. Tapasztalatait, képességeit a jövőben városvezetőként is kamatoztatná, ezért mondott igent a Fidesz– KDNP felkérésére, és lett Szombathely első női polgármesterjelöltje. Lenkai Nóra tervei között szerepel egyebek mellett egy átfogó útfelújítási program, parkolóházak építése és egy 21. századi ipari övezet kialakítása.

 

– Hogyan került szóba a politikai szerepvállalás? Tavaly ősszel még nem voltak ilyen tervei.


– Február elején kaptam a kérdést, hogy elindulnék-e polgármesterjelöltként. 31 köztiszteletben álló ember ajánlott engem nyílt levélben, és ekkor gondolkodtam el komolyabban. Mindig volt véleményem, tisztán látom a közéletet. Családom, barátaim és a munkahelyi vezetőm is támogatásáról biztosított, így igent mondtam. Megtisztelő a felkérés, hiszen én vagyok az első női polgármesterjelölt a városban. Szolgálni szeretném a szombathelyiek érdekeit, ahogyan eddig a helyi felsőoktatásét is szolgáltam.


– Az egyetemi világ más, mint a politika, és utóbbiban nem igazán van még tapasztalata.


– Az egyetem kicsiben ugyanúgy működik, mint egy város. Hasonlóak a problémák, az üzemeltetési és kommunikációs feladatok, itt is emberekkel kell foglalkozni. A politikai tapasztalat hiányát inkább előnynek gondolom, hiszen friss szemmel láthatom a problémákat és megoldási lehetőségeket. Aki már évtizedek óta benne van, könnyen szűk látókörűvé válhat.


– Már a kampány kezdetén támadások érték előbb a végzettségével, majd a lakcímével kapcsolatosan.


– Felkészültem erre, mégis szíven ütött, hogy épp azok az emberek támadnak legjobban, akik korábban dicsérték az egyetemi munkámat. Nehezen értettem ezt meg, de feldolgoztam, hiszen harcos típus vagyok, elszánt és ambiciózus. A választási törvény nem rendelkezik arról, hol legyen egy jelölt bejelentett lakcíme. Rábahídvég áll a lakcímkártyámon, ez a válásom után alakult így, sosem titkoltam. Szombathelyen élek, itt jártam iskolába, itt szereztem az első főiskolai szintű végzettségemet, majd a munkám mellett a Pannon Egyetemen folytattam a tanulmányaimat.


– Kevés a nő a helyi és az országos közéletben is. Mi többletet jelenthet a nőisége ebben a szerepben?


– Egy női vezető teljesen más szemmel látja a közösséget, amit szolgál, más szemszögből képes megközelíteni a problémákat, kitartóbb, érzékenyebb, átlátja a többrétű feladatokat, hatékonyan osztja be az erőforrásait. Szeretnék példát mutatni a nőknek, hogy álljanak ki magukért, küzdjenek az elveikért, viseljék emelt fővel akár a durva, nemtelen támadásokat is, és menjenek előre. Küzdjenek a céljaikért, és teremtsenek békét.


– Lakossági konzultációt indított. Milyen észrevételeket kapott?


– Hálás vagyok annak a több ezer embernek, aki kitöltötte a konzultációt. Egy vezető úgy tud célokat elérni, ha a közösséggel együtt gondolkodik és dolgozik. Ezt szeretném folytatni, ha elnyerem a polgármesteri címet. A legtöbb kifogás egyébként az utak, járdák állapotával kapcsolatban érkezett. Épp ezért a jelenlegi városvezetés által kommunikált 8,5 milliárd forint értékű, TOP Plusz programban megvalósítandó útfelújítási csomagon felül további 10 milliárd forintot kívánunk az utak, járdák, kerékpárutak javítására költeni. Kapcsolataink révén ezt meg is fogjuk majd valósítani.


– Nyolc pontból álló programot hirdetett. Mit emelne ki ebből?


– A parkolási díj csökkentése a Fő téri üzletek, vendéglátóhelyek léte szempontjából fontos. Sokan meggondolják, hogy 600 forintos óradíj mellett beüljenek-e egy kávéra. Öt-hat parkolóhely felfestése, kialakítása nem segítség, 21. századi igényeket kielégítő parkolóházakat kell építeni. Ebben kormányzati támogatásra számítunk, illetve a város gazdálkodásának ésszerű átalakítása után saját forrásokra is. Átlátható közösségi költségvetést kell alkotni, amelyből mindenki profitál. Fontosnak tartom a város tisztaságát, zöldítését, a közbiztonság javítását. Többet kell költeni a szociális területre. Pályaorientációt segítő szervezet létrehozását tervezem a fiatalok számára, hiszen motiválni kell őket abban, hogy ne vándoroljanak el, hanem Szombathelyen tanuljanak, majd itt dolgozzanak és éljenek.


Erre vonatkozóan már kidolgoztam egy átfogó programot, semelyik városban nincs még hasonló. Befektetők és külső források bevonásával fejlesztenénk a város iparát, elsősorban a kutatás-fejlesztés területén. Hangsúlyozom, hogy nem szeretnénk akkumulátorgyárat! Nem öt évben gondolkodom, hanem hosszú távú stratégiákban, hogy Szombathely a régió meghatározó központja lehessen a jövőben.


– Első helyen áll a Fidesz–KDNP kompenzációs listáján, ami biztos befutó hely akkor is, ha elveszíti a polgármester-választást. Tervezi, hogy beül a közgyűlésbe?


– Ezt a kérdést most még nem tartom aktuálisnak, a maga idejében választ adok rá. Azért dolgozom, hogy elnyerjem a polgármesteri pozíciót. 25 évig szolgáltam a helyi felsőoktatást, ha polgármester leszek, a városért fogok dolgozni ugyanígy. Szeretném jobbá tenni Szombathelyt!

 

Krizsán Zsuzsanna


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.