km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Legyen szabad a Grund!

Legyen szabad a Grund!

Negyedik éve játssza kirobbanó sikerrel A Pál utcai fiúkat a Weöres Sándor Színház meg-megújuló csapata. Maradandó élményben lehet részük azoknak, akiknek sikerül jegyet szerezniük a lélekemelő produkcióra.

Százharmincöt évvel ezelőtt, 1889-ben játszódik a történet, negyven esztendővel a szabadságharc leverése után. Molnár Ferenc 1906-ban vetette papírra ifjúsági regényét, idehaza félszáznál több kiadása látott napvilágot. Több országban – például Itáliában, Brazíliában, Japánban – kötelező olvasmány. /Nálunk az ötödik osztályban./ Hirdeti: honunk a Bokák és a Nemecsekek országa. (Bár tényleg így lenne!)

Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián a Molnár-művel egyenrangú zenés játékot alkotott, amit elsőként a budapesti Vígszínház mutatott be 2016. november 5-én. Rendező Marton László, dramaturg Radnóti Zsuzsa. A koreográfus az a Horváth Csaba (Harangozó-díjas rendező-koreográfus), aki 2021 óta a WSSZ művészeti tanácsának tagja.

Szombathely, 2020. október 9.: A Pál utcaiak premierje. A rendező Réthly Attila. Koreográfus Kováts Gergely Csanád, asszisztense Ostyola Zsuzsanna. Korrepetitor Falusi Anikó. Díszlet Takács Lilla, jelmez Velich Rita, asszisztense Tóth  Barbara. Akkortájt rögzíthettük: „Megrendít. Könnyeket morzsoltat. Energiát ad. Fölemel.” „Nemecsek Ernőnek, ennek a kisembernek az élete, sorsa, halála megtanítja a társait arra, hogy miként kellene élni. Kapnak egy esélyt, hogy örökre felszámolják a megosztottságot és a hatalmi visszaéléseket.” (Réthly Attila)

Részben kicserélődtek a szereplők, hiszen az „indulók” közül többen még főiskolások voltak. Ki ne emlékezne a hatalom einstandjára (az erősebb jogán valakinek felháborító módon lefoglalják a tulajdonát), amikor szétverték a Színművészeti Egyetemet. Ez ellen is tiltakozott az előadás.

Hétfőn (március 4-én) este volt alkalmunk újra megnézni Molnár-Dés-Geszti-Grecsó remekét. Ugyanolyan megkapó, megható és fergeteges, mint a premierkor volt. Egy mindenkiért, mindenki egyért! Jámbor Nándor immár mint vendég, azaz m.v. (Boka), Hajdu Péter István (Nemecsek), Mechle Christian m.v. (Geréb), Hajdu Tamás Miklós m.v. (Csónakos), Sipos László Márk (Kolnay), Bánki Mihály m.v. (Barabás), László Gáspár m.v. (Weisz), Tóth Artúr m.v. (Richter), Csákvári Krisztián m.v. (Csele), Orosz Márton (Leszik), Nagy Gergely (Gruber), Gyulai-Zékány István (Áts Feri), Balogh János (az idősebb Pásztor), Szécsi Bence m.v. (a fiatalabb). Szintúgy közösségerősítő Orosz Róbert (Rácz tanár úr), Szabó Róbert Endre (Janó, a Grund őre), akárcsak Csorba Bence, Káldy Márton, Petőházi Bálint, Pintér Gergő, Zöld Zsombor (vörös ingesek).

Sokan, állva ünnepeltük őket. „Álljunk bele, ha kell, bármi jöjjön is el, / legyen szabad a Grund! / Véssük ide ma fel, / hogy megmarad ez a hely, / Vagy egyszer belehalunk!”.

Szenkovits Péter

(Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház)

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.