km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Közvetlen uniós forrást nyert Szombathely klímatervének fejlesztésére

Közvetlen uniós forrást nyert Szombathely klímatervének fejlesztésére

Sikeres uniós pályázatról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján a városvezetés: 60 ezer euró közvetlen forrást nyert az önkormányzat a fenntartható klíma- és energia akcióterv továbbfejlesztésére. Elhangzott, minden lehetőséget megragadnak, hogy a közvetlen és a központi uniós pénzekből is minél több érkezzen Szombathelyre.

Még az előző uniós költségvetési ciklusban sikerült több mint 155 millió forint közvetlen forrást nyerni a levegőminőség javítását célzó Just Nature programban. Ebből az összegből a szőlősi templom és a Lidl áruház közötti, csaknem 5000 m2-es, jelenleg kihasználatlan zöldterületen kipótolják a meglévő tölgyfasort, és egy élményligetet hoznak létre. 37 millió forint már a város számláján van. Közvetlen uniós forrást nagyrészt energia- és klímacélokra lehet fordítani. Ilyen jellegű a most megnyert pályázat is: az EU City Facility programban 60 ezer eurót költhetnek a tavaly elkészített klíma akcióterv továbbfejlesztésére.


-    Ez a pályázat arról szól, hogy elkészült a fenntartható klíma és energia akcióterv, ezt tudjuk  ebből a 60 ezer euróból lebontani egy nagyobb, átfogó koncepcióra, olyan projektekre, amelyek olyan szinten vannak előkészítve. Utána majd azokkal tudunk házalni, azok megvalósítására  kérünk forrásokat – mondta el Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok


Az önkormányzat igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni a 2021-27-es uniós költségvetési ciklusban is. A TOP Plusz előkészületei már folynak, és két pályázat van elbírálás alatt a Horizon Europe programban.


-    A maximum forráslehozást reméljük – nyilatkozta dr. Nemény András polgármester. -  Vannak a központi források, amelyek a kormányon keresztül érkeznek, ilyenek ágazati operatív és a területi programok. A területi a legfontosabb számunkra, itt szeretnénk út-, híd- és járdafelújításra pályázni. Még nincs döntés, hogy pontosan mennyire lehet, de mi a maximumra adunk be pályázatot. Ezen kívül vannak a közvetlen források, amelyek általában környezetvédelemmel kapcsolatosak, ezek most nyíltak meg, azért tudunk rá pályázni, mert elkészítettük a klíma-akciótervet, ami szükséges, decemberben elfogadta a közgyűlés, és egyből utána pályáztunk is, és nyertünk is, megérte a munka.


Reménykednek a helyreállítási alap forrásaiban is, ami a covid utáni gazdasági rehabilitációt célozza, bár Magyarország a kormány és az unió vitája miatt egyelőre nem részesült ebből. Nemény András úgy véli, az önkormányzatok nem lehetnek a nézeteltérés kárvallottjai, és fontos lenne, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak.

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.