km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Közvetlen uniós forrást nyert Szombathely klímatervének fejlesztésére

Közvetlen uniós forrást nyert Szombathely klímatervének fejlesztésére

Sikeres uniós pályázatról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján a városvezetés: 60 ezer euró közvetlen forrást nyert az önkormányzat a fenntartható klíma- és energia akcióterv továbbfejlesztésére. Elhangzott, minden lehetőséget megragadnak, hogy a közvetlen és a központi uniós pénzekből is minél több érkezzen Szombathelyre.

Még az előző uniós költségvetési ciklusban sikerült több mint 155 millió forint közvetlen forrást nyerni a levegőminőség javítását célzó Just Nature programban. Ebből az összegből a szőlősi templom és a Lidl áruház közötti, csaknem 5000 m2-es, jelenleg kihasználatlan zöldterületen kipótolják a meglévő tölgyfasort, és egy élményligetet hoznak létre. 37 millió forint már a város számláján van. Közvetlen uniós forrást nagyrészt energia- és klímacélokra lehet fordítani. Ilyen jellegű a most megnyert pályázat is: az EU City Facility programban 60 ezer eurót költhetnek a tavaly elkészített klíma akcióterv továbbfejlesztésére.


-    Ez a pályázat arról szól, hogy elkészült a fenntartható klíma és energia akcióterv, ezt tudjuk  ebből a 60 ezer euróból lebontani egy nagyobb, átfogó koncepcióra, olyan projektekre, amelyek olyan szinten vannak előkészítve. Utána majd azokkal tudunk házalni, azok megvalósítására  kérünk forrásokat – mondta el Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok


Az önkormányzat igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni a 2021-27-es uniós költségvetési ciklusban is. A TOP Plusz előkészületei már folynak, és két pályázat van elbírálás alatt a Horizon Europe programban.


-    A maximum forráslehozást reméljük – nyilatkozta dr. Nemény András polgármester. -  Vannak a központi források, amelyek a kormányon keresztül érkeznek, ilyenek ágazati operatív és a területi programok. A területi a legfontosabb számunkra, itt szeretnénk út-, híd- és járdafelújításra pályázni. Még nincs döntés, hogy pontosan mennyire lehet, de mi a maximumra adunk be pályázatot. Ezen kívül vannak a közvetlen források, amelyek általában környezetvédelemmel kapcsolatosak, ezek most nyíltak meg, azért tudunk rá pályázni, mert elkészítettük a klíma-akciótervet, ami szükséges, decemberben elfogadta a közgyűlés, és egyből utána pályáztunk is, és nyertünk is, megérte a munka.


Reménykednek a helyreállítási alap forrásaiban is, ami a covid utáni gazdasági rehabilitációt célozza, bár Magyarország a kormány és az unió vitája miatt egyelőre nem részesült ebből. Nemény András úgy véli, az önkormányzatok nem lehetnek a nézeteltérés kárvallottjai, és fontos lenne, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak.

kapcsolódó galéria
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.