km/óra
  2021.10.24., vasárnap  •  Salamon napja
Központi és helyi forrásból újult meg a Vásárcsarnok

Központi és helyi forrásból újult meg a Vásárcsarnok

Sokáig tartott, de megújult a megyeszékhely vásárcsarnoka. Az EU és az állam 1,6 milliárd forinttal támogatta a projektet, de a városnak ehhez még több mint félmilliárd forintot hozzá kellett tennie a felmerülő egyéb költségek miatt. A vásárlók előtt október nyolcadikán tervezik megnyitni a vásárcsarnok teljes területét.

 

A piaci árusok, vásárlók már másfél éve küzdöttek a beruházással járó nehézségekkel – ezt a türelmet köszönte meg a múlt heti projektzárón a város és a piac vezetése.  A nyolcezer négyzetméteres vásárcsarnokot már évek óta tervezték korszerűsíteni, mondta el Horváth Attila. Az alpolgármester az ünnepi eseményen örömét fejezte ki, hogy egyelőre minden nehézséget, problémát megoldottak. A Szombathelyi Vásárcsarnok felújítását pontosan egymilliárd hatszázegy millió forinttal támogatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. A folyamatot még 2016-ban indították el, ekkor a szakértők felmérték, mekkora a projekt várható költsége, majd évek teltek el a tényleges vállalkozói ajánlatokig, és végül tavaly tavasszal kezdődött meg a kivitelezés. Ahogy telt-múlt az idő, egyre többe került a munka és anyagköltség egyaránt, hiszen minden a gazdaság aktuális áraikhoz igazodott.
Félmilliárdos városi kiegészítés  


– Emiatt Szombathely városának 355 millió forinttal kellett kiegészíteni azt az Európai Uniós és állami támogatást, amelyet a felújításra kaptunk – jelezte a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. – Ezt követően, már a felújítás során, miután már megbontották az épületet, ismét kiderültek újabb megoldást váró feladatok, munkák, így további 173 millió forintot kellett hozzátenni a projekt elvégzéséhez. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy kétmilliárdos projekt megvalósításához, egy ekkora volumenű beruházásnál ez bőven a tűréshatáron belül van, hiszen aki valaha újított fel házat, az tudja, hogy akkor, ha annak a költsége csak tíz százalékkal növekedett az évek alatt, az egy boldog ember, ezért most egy boldog alpolgármester nyilatkozik, hiszen, bár arányaiban nagy, de viszonylag kevés önkormányzati pénzből sikerült a projektet megvalósítani – közölte Horváth Attila.


A fejlesztés keretében kicserélték a nyílászárókat, tetőszigetelést kaptak a csarnokok, a homlokzatot, burkolatokat is felújították, és megtörtént az épületgépészeti korszerűsítés. A hulladékgazdálkodással kapcsolatban is komoly változások zajlottak le: kialakították a zárt és szelektív szemétgyűjtést az épületben.


Újra lesz lángosos is – örömét fejezte ki a sajtóbejáráson Horváth Attila ebben a kérdésben is, hiszen többen kérdezték már a piaci sütödékről. Megnyugtató a válasz: kolbász, hurka, hal és persze a már működő lacipecsenye várja a látogatókat, sőt, más, helyben fogyasztható késztermékekből is bővül a jelenlegi választék az októberi nyitástól. A gombavizsgáló és (egyebek mellett) a nyershúsüzlet a fejrészben kap helyet, de jól látszik a lépcső is, ami kintről felvisz az emeletre – itt is új üzlethelyiségeket alakítottak ki az irodák mellett. Most stabilizálódik a kereskedői kör. 


– Előnyt élveznek a régi partnerek a szerződéskötéseknél, és sok az érdeklődő a szabad asztalokra, üzletekre is – mondta Polákovics Marietta. – Ezekben a napokban kötjük meg az asztalbérleti szerződéseket is.

 

A nyitás napján, hajnalban kezdi a munkát az említett „lángosos,” Porpáczy Gábor. Ő már megkötötte a szerződést. A kereskedő örül a vásárlók szeretetének, reméli, hogy az új helyen is meglátogatják a törzsvendégei.  


– A megszokott helyen, az első csarnok gasztroudvarában leszünk, és már jól haladunk a kezdésre – mondta a kereskedő. – A régi vásárcsarnok már nagyon elavult volt, korszerűbb és szebb is az új hely, könnyebb a szállítás és pakolás is a feltöltőfolyosónak köszönhetően. Ide jár be a teherautónk, ami heti néhány alkalommal hozza a 60-70 kg lisztet, olajat, zsírt, és mindent, ami a lángoshoz kell. A kamerarendszer biztonságot ad, a melegvizet is végre bevezették a csarnokba, ennek a vendégeim is örülnek majd! – nevetett Porpáczy Gábor. A lángost azért ugyanúgy készíti majd, nagyon finom lesz – tette hozzá. 


Az említett feltöltőfolyosó a személy- és áruforgalom elválasztását is lehetővé teszi: a látogatók többsége az északi oldalon lévő hatalmas üvegajtókon keresztül érkezik az épületbe, az épület túlsó felén pedig a teherautók, az áruszállítás kap helyet.


A két csarnok közötti terület beépítésével, az üzletek átrendezésével, illetve az északi oldalon megvalósuló előtetővel új kereskedelmi tereket hoztak létre – vagyis alaposan kibővült a piac. A csarnokok közötti átjáró az esős időben is kellemesebbé teszi a vásárlást a csarnokokban.


A vásárlókat és a kereskedőket egyaránt szolgálja a korszerűsítés: fejlesztik a gasztronómiai szolgáltatásokat, és a helyi termelőknek is lehetőséget biztosítanak a minőségi élelmiszerek árusításában, hisz’ sokak kedvence a termelői piac: ezt is behozták a vásárcsarnokba, a helyi termékeket a piac egész napos nyitvatartásában a két csarnok közötti átjáróban, a helyi termelői piacot pedig csütörtök délutánonként az előtető alatt lehet keresni. Ami a piac nyitvatartását illeti, érdemes megjegyezni, hogy az említett átjáró és a fejrész – ahova a Hunyadi utcai főbejáraton lehet bejutni – tart a legtovább nyitva, gyakorlatilag reggeltől késő délutánig. Az egyes és kettes csarnok pedig – bár szintén hajnali ötkor nyit – 13 óráig lesz látogatható. Ide akár egy ebéd vagy egy sütemény, kávé elfogyasztására is érdemes betérni.


Zsibi szerdán és vasárnap


Meglepetés, hogy a használt cikkek árusítása, azaz a „zsibi” már nemcsak vasárnap várja az eladókat és vásárlókat, hanem szerdánként is. A szerda délelőtti zsibire kismamákat, kisgyermekes anyukákat is várnak, hisz’ használt babaholmi értékesítésére nagy igény van. A zsibinapok számának  bővítésével további cél, hogy az eddigi szerdai gyengébb forgalmat ezzel a vonzerővel növeljék – tette hozzá az igazgató. Az első zsibinapot a koszorúszezon után, november 7-re hirdették meg.


Helyi termékek fogyasztásának népszerűsítése, a piaci árusok bemutatása, az egészség- és környezettudatos szemlélet erősítése – többek között ezeket a célkitűzéseket is megnevezte Polákovics Marietta, aki a projektzárón prezentációban mutatta meg, hogy milyen új és már kedvelt, rendszeres programokkal készülnek. Egyebek mellett folytatják a „Hét kereskedője” programot, bemutatják több vonalon is az árusítókat, és termékeikből étel- és italkóstoltatásra is számíthatnak a látogatók. Bevezetik újra a „Mit főzzünk vasárnap?” című ételkészítési bemutatót is – erre várják közéleti személyek jelentkezését is, de a csarnok munkatársai, valamint a vásárlók is megmutathatják kedvenc fogásaik titkait. Az ehhez szükséges alapanyagokat természetesen a piacról szerzik majd be – hangsúlyozta az igazgató, aki jelezte, hogy a további programokról, aktualitásokról a vásárcsarnok közösségi oldalán, illetve a megújult, és mindig aktuális információkkal szolgáló honlapján tájékozódhatnak – www.szombathelyipiac.hu

 

Hamarosan egy kiállítás is helyet kap az épületben, a tárlaton a vásárcsarnok múltját mutatják be régi fotókon. Ebben a lakosság emlékei is helyet kapnak – még várják a korabeli képeket és tárgyakat az október végi kiállítására.


Tervezett nyitás: október 8. péntek

 

Simán Klára

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó cikkek
Régi időket idéző képeket várnak a Vásárcsarnokról
Régi időket idéző képeket várnak a Vásárcsarnokról
Finiséhez érkezett a Vásárcsarnok 1-es épületének átalakítása, javában tart a műszaki átadás. Amint a komplexumot birtokba vehetik a vásárlók, árusok, illetve elkezdődik az üzemeltetés, egy kiállítással örvendezteti meg a piac a látogatókat.
Befejeződött a Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása
Befejeződött a Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása
Uniós támogatásból és több mint félmilliárdos önkormányzati forrásból újult meg a szombathelyi vásárcsarnok. A fejlesztés mindkét csarnokot érintette, a projektet ma mutatták be a sajtónak. 
kapcsolódó cikkek
Régi időket idéző képeket várnak a Vásárcsarnokról
Régi időket idéző képeket várnak a Vásárcsarnokról
Finiséhez érkezett a Vásárcsarnok 1-es épületének átalakítása, javában tart a műszaki átadás. Amint a komplexumot birtokba vehetik a vásárlók, árusok, illetve elkezdődik az üzemeltetés, egy kiállítással örvendezteti meg a piac a látogatókat.
Befejeződött a Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása
Befejeződött a Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása
Uniós támogatásból és több mint félmilliárdos önkormányzati forrásból újult meg a szombathelyi vásárcsarnok. A fejlesztés mindkét csarnokot érintette, a projektet ma mutatták be a sajtónak. 
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Torony: „a plébánosnak az egységet kell képviselnie”
Haller László augusztus 1-től vezeti a toronyi plébániát – elődje, dr. Perger Gyula Kőszegre távozott. Az 55 esztendős pappal, aki nem mellesleg nyugalmazott honvéd őrnagy – a Jóistenhez vezető útjáról, a pristinai kiküldetésről, humorról, és egy XXI. századi plébános küldetéséről is beszélgettünk.
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
legfrissebbek
Meleg idő várható a jövő héten
Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet.
A legszigorúbb karanténra készülnek a szomszédban
Ukrajna vörös zónában, azaz a legszigorúbb korlátozások között ünnepelheti majd az újévet, legalábbis ezt jósolta egy járványügyi szakértő.
Megkönnyíti a bringások dolgát a MÁV
Számos, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi indításával készül a hétfőn kezdődő őszi szünetre a MÁV-Start.
Rusvai: csökken a fertőzöttek átlagéletkora
Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában.
A legrosszabbkor jött a globális papírhiány
A könyvkiadás, a karácsonyi csomagolópapírok és ajándékkártyák gyártása is megsínylik a helyzetet.