km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Közkincs Geszler Mária életműve

Közkincs Geszler Mária életműve

Állandó tárlat „előhírnökeként” nyílt meg a Képtárban Geszler Mária Garzuly Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása. A zsúfolásig megtelt aula bizonyítja: rengeteg rajongója van a csodálatos alkotónak.

 

„Geszler Máriának nem először nyílik tárlata a Szombathelyi Képtárban, mégis más ez a mai”, fogalmazott ünnepi köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató. „Porcelánszobrainak egy részétől megvált, a köznek adományozta, és megbízott bennünk, hogy jó gazdái legyünk. Szakértelemmel és gondosan őrizzük. A legjobb tudásunk szerint adjuk át az utókornak. Így lehetőség nyílik arra, hogy Mária alkotószelleme időtlenül létezhessen. Legalábbis addig, amíg az ember a saját örömét, a fájdalmát, a kétségeit, a belső és az őt körülvevő világ szépségét, problémáit, kérdéseit-válaszait a művészetben – esetünkben porcelánba öntve – fejezi ki. Illetve, amíg minderre a művészetben talál rá. E mostani kiállítás első állomása a jövőre megnyíló – családtörténettel kiegészülő – tárlatnak.”


„Nincs annál jobb és megnyugtatóbb megoldás, mint hogyha egy művésznek a szűkebb pátriája – ahol személyesen ismerik, ahol az inspirációkat kapta, s a művei jó részét alkotta – fölfigyel a csodálatos, kiemelkedő életműre”, fogalmazott dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. „S úgy dönt a város, akár a helyi múzeum vagy más művészeti intézmény vezetése, hogy azokat az értékeket, amik megszülettek, s amiket az egész világon csodálnak, Japántól Amerikáig, megpróbálják itt tartani. Megbecsülni, méltó körülmények között bemutatni. Így ezt a tájat, ezt a közösséget, az itteni polgárok életét is gazdagítani. Az tesz egy várost igazán várossá, szellemi, kulturális központtá, hogy megbecsüli a kiválóságait, a kivételes tehetségeket. Gondot fordít arra, hogy a műveik itt, egyben maradjanak. Hogyha ilyen csodálatos gyűjteményekkel gyarapodhat egy múzeum, amiként a Savaria Múzeum is az elmúlt években, évtizedekben, ha így megbecsüli azokat, akkor az lehetőség arra, hogy az új generáció már iskolás korában meg tudjon ismerkedni ezekkel az alkotásokkal. A magasságokkal, az értékekkel. Később már értő szemmel, füllel lesz képes viszonyulni a művészeti alkotásokhoz. Szombathely kivételes a magyar városok közül ezzel a figyelemmel, odafordulással, amit a különböző művészeti értékekkel szemben tanúsít. Azt javaslom, becsüljék meg, hogy ilyen vezetésük, s több ilyen intézményük, ilyen csodálatos, valóban nemzetközi mércével mérhető gyűjteményük is van. Geszler Máriát értékeljék továbbra is, sok-sok évtizedig tartsák meg maguk között. Ez a gyűjtemény, amit átadott, s amit hamarosan véglegesen is elhelyeznek itt, az által teljen meg igazán élettel, hogy Mária mindig itt sürgölődik. Ezzel a páratlan szeretettel, kedvességgel tudja még közelebb hozni az emberekhez e csodákat.”


Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester – aki az egyik részese, motorja volt annak, hogy e mostani időszaki és a majdani állandó tárlat létrejöhessen – hitet tett a mellett, hogy Geszler Mária most tért haza Szombathelyre. Jóllehet 1966 óta él és alkot közöttünk. „Bár mindig is jelen volt, de e kiállítás fontos lépés ahhoz, hogy a város kulturális örökkévalójának része legyen.” Fölidézte legelső találkozásukat a lebilincselő kisugárzású művésznővel. Ezt követően merült föl benne: „Miként lehet az, hogy egy olyan alkotónak, mint Geszler Mária – akinek a művei világszerte megtalálhatók ismert galériákban, múzeumokban –, nem láthatók a kerámiái folyamatosan-állandóan Szombathelyen?” A kérdésére immár megnyugtató választ adhatott: „Ezzel az időszaki tárlattal és a – nagylelkű felajánlásának köszönhetően – megvalósulandó állandó kiállítással adózunk neki s az ő művészetének.” Köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának a támogatásért. Tegyük hozzá, hogy az MMA Szombathely városával együtt segítette e monumentális, elegáns kiállítás létrejöttét. Szintúgy közösen valósítják meg Geszler Mária Garzulynak s családjának az állandó tárlatát.


Szipőcs Krisztina művészettörténész, a budapesti Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese, a Garzuly család régi barátja megkapó emlékeket is felidézett ünnepi megnyitó beszédében. Nem maradt adós a szakmai-művészi elemzéssel sem. „Geszler Mária kerámiái, porcelánjai egyetemes témákat érintenek, miközben mélyen személyesek, napjaink kétségeiről és félelmeiről is szólnak. Legutóbbi, Hullámok címmel összefoglalt műveiben felerősödött a bolygó, a természet iránt érzett aggodalom, és egyfajta vágy, remény a feloldódásra, a természettel való együtt létezésre.” Aláhúzta: „Mint művészettörténész és muzeológus, egyetlen művész életműve számára sem tudok jobb helyet elképzelni, mint egy múzeumot, mely évtizedeken, évszázadokon keresztül gondját viseli, hozzáférhetővé teszi az alkotásait.”

 

Geszler Mária Garzuly Dráma a kertben című tárlatát, amely a jövő év május végéig tekinthető meg a Képtárban, Bonyhádi Károly grafikusművész rendezte. A kiállítás kurátora Strohner Márton keramikus, tervezőművész. Geszler Mária legfőbb hitvallása: „Én az életemet írom az agyagba.”    

 

Szenkovits Péter
Fotó: Csonka András
 

kapcsolódó cikkek
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Javaslat kerül a képviselők elé Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész által felajánlott gyűjtemény átvételére vonatkozó megállapodásról.
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Szeptember 22-én 17 órakor nyílt meg a Szombathelyi Képtárban, Geszler Mária Garzuly keramikusművész kiállítása Dráma a kertben címmel.
kapcsolódó cikkek
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Javaslat kerül a képviselők elé Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész által felajánlott gyűjtemény átvételére vonatkozó megállapodásról.
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Szeptember 22-én 17 órakor nyílt meg a Szombathelyi Képtárban, Geszler Mária Garzuly keramikusművész kiállítása Dráma a kertben címmel.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.