km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Közkincs Geszler Mária életműve

Közkincs Geszler Mária életműve

Állandó tárlat „előhírnökeként” nyílt meg a Képtárban Geszler Mária Garzuly Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása. A zsúfolásig megtelt aula bizonyítja: rengeteg rajongója van a csodálatos alkotónak.

 

„Geszler Máriának nem először nyílik tárlata a Szombathelyi Képtárban, mégis más ez a mai”, fogalmazott ünnepi köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató. „Porcelánszobrainak egy részétől megvált, a köznek adományozta, és megbízott bennünk, hogy jó gazdái legyünk. Szakértelemmel és gondosan őrizzük. A legjobb tudásunk szerint adjuk át az utókornak. Így lehetőség nyílik arra, hogy Mária alkotószelleme időtlenül létezhessen. Legalábbis addig, amíg az ember a saját örömét, a fájdalmát, a kétségeit, a belső és az őt körülvevő világ szépségét, problémáit, kérdéseit-válaszait a művészetben – esetünkben porcelánba öntve – fejezi ki. Illetve, amíg minderre a művészetben talál rá. E mostani kiállítás első állomása a jövőre megnyíló – családtörténettel kiegészülő – tárlatnak.”


„Nincs annál jobb és megnyugtatóbb megoldás, mint hogyha egy művésznek a szűkebb pátriája – ahol személyesen ismerik, ahol az inspirációkat kapta, s a művei jó részét alkotta – fölfigyel a csodálatos, kiemelkedő életműre”, fogalmazott dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. „S úgy dönt a város, akár a helyi múzeum vagy más művészeti intézmény vezetése, hogy azokat az értékeket, amik megszülettek, s amiket az egész világon csodálnak, Japántól Amerikáig, megpróbálják itt tartani. Megbecsülni, méltó körülmények között bemutatni. Így ezt a tájat, ezt a közösséget, az itteni polgárok életét is gazdagítani. Az tesz egy várost igazán várossá, szellemi, kulturális központtá, hogy megbecsüli a kiválóságait, a kivételes tehetségeket. Gondot fordít arra, hogy a műveik itt, egyben maradjanak. Hogyha ilyen csodálatos gyűjteményekkel gyarapodhat egy múzeum, amiként a Savaria Múzeum is az elmúlt években, évtizedekben, ha így megbecsüli azokat, akkor az lehetőség arra, hogy az új generáció már iskolás korában meg tudjon ismerkedni ezekkel az alkotásokkal. A magasságokkal, az értékekkel. Később már értő szemmel, füllel lesz képes viszonyulni a művészeti alkotásokhoz. Szombathely kivételes a magyar városok közül ezzel a figyelemmel, odafordulással, amit a különböző művészeti értékekkel szemben tanúsít. Azt javaslom, becsüljék meg, hogy ilyen vezetésük, s több ilyen intézményük, ilyen csodálatos, valóban nemzetközi mércével mérhető gyűjteményük is van. Geszler Máriát értékeljék továbbra is, sok-sok évtizedig tartsák meg maguk között. Ez a gyűjtemény, amit átadott, s amit hamarosan véglegesen is elhelyeznek itt, az által teljen meg igazán élettel, hogy Mária mindig itt sürgölődik. Ezzel a páratlan szeretettel, kedvességgel tudja még közelebb hozni az emberekhez e csodákat.”


Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester – aki az egyik részese, motorja volt annak, hogy e mostani időszaki és a majdani állandó tárlat létrejöhessen – hitet tett a mellett, hogy Geszler Mária most tért haza Szombathelyre. Jóllehet 1966 óta él és alkot közöttünk. „Bár mindig is jelen volt, de e kiállítás fontos lépés ahhoz, hogy a város kulturális örökkévalójának része legyen.” Fölidézte legelső találkozásukat a lebilincselő kisugárzású művésznővel. Ezt követően merült föl benne: „Miként lehet az, hogy egy olyan alkotónak, mint Geszler Mária – akinek a művei világszerte megtalálhatók ismert galériákban, múzeumokban –, nem láthatók a kerámiái folyamatosan-állandóan Szombathelyen?” A kérdésére immár megnyugtató választ adhatott: „Ezzel az időszaki tárlattal és a – nagylelkű felajánlásának köszönhetően – megvalósulandó állandó kiállítással adózunk neki s az ő művészetének.” Köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának a támogatásért. Tegyük hozzá, hogy az MMA Szombathely városával együtt segítette e monumentális, elegáns kiállítás létrejöttét. Szintúgy közösen valósítják meg Geszler Mária Garzulynak s családjának az állandó tárlatát.


Szipőcs Krisztina művészettörténész, a budapesti Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese, a Garzuly család régi barátja megkapó emlékeket is felidézett ünnepi megnyitó beszédében. Nem maradt adós a szakmai-művészi elemzéssel sem. „Geszler Mária kerámiái, porcelánjai egyetemes témákat érintenek, miközben mélyen személyesek, napjaink kétségeiről és félelmeiről is szólnak. Legutóbbi, Hullámok címmel összefoglalt műveiben felerősödött a bolygó, a természet iránt érzett aggodalom, és egyfajta vágy, remény a feloldódásra, a természettel való együtt létezésre.” Aláhúzta: „Mint művészettörténész és muzeológus, egyetlen művész életműve számára sem tudok jobb helyet elképzelni, mint egy múzeumot, mely évtizedeken, évszázadokon keresztül gondját viseli, hozzáférhetővé teszi az alkotásait.”

 

Geszler Mária Garzuly Dráma a kertben című tárlatát, amely a jövő év május végéig tekinthető meg a Képtárban, Bonyhádi Károly grafikusművész rendezte. A kiállítás kurátora Strohner Márton keramikus, tervezőművész. Geszler Mária legfőbb hitvallása: „Én az életemet írom az agyagba.”    

 

Szenkovits Péter
Fotó: Csonka András
 

kapcsolódó cikkek
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Javaslat kerül a képviselők elé Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész által felajánlott gyűjtemény átvételére vonatkozó megállapodásról.
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Szeptember 22-én 17 órakor nyílt meg a Szombathelyi Képtárban, Geszler Mária Garzuly keramikusművész kiállítása Dráma a kertben címmel.
kapcsolódó cikkek
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Geszler Mária felajánlásának hála szeptemberben nyílhat új tárlat a Képtárban
Javaslat kerül a képviselők elé Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész által felajánlott gyűjtemény átvételére vonatkozó megállapodásról.
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Geszler Mária keramikusművész hazatért
Szeptember 22-én 17 órakor nyílt meg a Szombathelyi Képtárban, Geszler Mária Garzuly keramikusművész kiállítása Dráma a kertben címmel.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
Találkoztak a vármegyeszékhely egykori tűzoltói
Nyugdíjas találkozón látták viszont egymást az egykori kollégák a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon február 16-án.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.