km/óra
  2021.01.18., hétfő  •  Piroska napja
Közgyűlés után: színháztámogatás, közvilágítás, projektek, lakásfelújítások

Közgyűlés után: színháztámogatás, közvilágítás, projektek, lakásfelújítások

A városvezetés, az Éljen Szombathely! és a Fidesz-KDNP frakciója is sajtótájékoztatón értékelte a januári közgyűlésen történteket. Összefoglalónk következik.

 

Horváth Soma jelentette be, hogy a közgazdász végzettségű Bokányi Adrienn a költségvetésért felelős tanácsnok lett Molnár Miklós helyett, őhozzá tartoznak a gazdaságfejlesztési ügyek és a SmartCity-projekt is. Az alpolgármester kiemelt néhány fontos ügyet a csütörtökön tárgyalt napirendi pontok közül. 

Tárgyal az állammal a város a színházakról

 

A közvilágítási gondokon igyekszik a városvezetés segíteni: a jelenlegi, távolról vezérelt, időponthoz és nem a fényviszonyokhoz igazodó rendszer rengeteg problémát jelent a polgároknak. A téli felhős reggeleken, vagy viharos estéken nem égnek lámpák, így Szombathely egy úgynevezett alkonykapcsolós megoldást vezet be. Az automata érzékelő a fényerő alapján vezérli a rendszer, ilyen működik Tatabányán és Szolnokon. A megoldás kiépítése 15 millió forintba kerül, ezt beépítik a költségvetés, a havi kiadásokat 1-2 millióval növeli, vagy akár csökkentheti is. 

Horváth Soma beszélt arról is, hogy az esti Intercity-vonatok érkezési idejéhez igazítják a buszmenetrendet, hogy az utasok elérjék a járatokat. A busztársaságtól a város utasszámlálást kért, hogy a képviselők pontosan lássák, milyen változtatások szükségesek a jelenlegi rendszerben. 
Szombathely jelezte az illetékes államtitkárságnak, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az állammal közösen szeretné finanszírozni a Weöres Sándor Színházat és a Mesebolt Bábszínházat, mondta az alpolgármester. Elkeserítőnek nevezte, hogy fideszes tagok a bizottsági vita folyamán nem támogatták a javaslatot, kifogásolták az egyik színházi előadást, majd pedig a közgyűlési szavazáson mégis a határozat mellett voksoltak. Ez nem felelős politizálás, fogalmazta meg az alpolgármester. 

Horváth Soma beszélt az intézményvezetői is kinevezésekről, mint mondta, szakmai döntés született, még akkor is, ha a kormánypárti képviselők Horváth Zoltán (Agora) esetében ezt másképp látják.


Bokányi Adrienn a költségvetés előkészítéséről beszélt, és sorolta azokat a nehézségeket, amelyekkel a munka során találkoztak. A Vásárcsarnok felújításába 354,8 millió forinttal száll be a város, hogy az 1,4 milliárdos támogatás ne menjen veszendőbe. Az állami kukaholding továbbra sem fizet a Szomhullnak a szemétszállításért, így a városi cég csak később tudja visszafizetni az önkormányzatnak az 500 milliós kölcsönt. Az iparűzési adóból az eddigi 800 millió helyet 1,2 milliárdot kell befizetnie az államnak – szolidaritási alapon, ellenszolgáltatás nélkül. Több projektnél előfordultak kivitelezési problémák (csapadékvíz-elvezetési rendszer, Aréna Óvoda, szociális bérlakások felújítása), Bokányi Adrienn úgy fogalmazott, úgy tűnik, mintha nem találta ki teljesen egészében az előző városvezetés ezeket a beruházásokat. 


A tanácsnok zárásként pozitív dologról ejtett szót:  úgy látta, a Vásárcsarnok vezetői posztját elnyerő Polákovics Marietta olyan szakmai és marketing tervet dolgozott ki, hogy ennek a megvalósítása jó helyre pozícionálja a szombathelyi piacot.

 

Fidesz: csak kevés projekttel van probléma
 

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy a közgyűlésen is visszautasították a közbeszerzéseket ért vádakat.  81-ból 4 projekttel van probléma, ezt jó aránynak nevezte. Az Aréna utcai óvoda esetében azt emelte, hogy tényleg nehezen indult a felújítás az anyagárak drágulása és beérkezett ajánlatok miatt. A városvezetés által bejelentett pluszmunka, a kerítésépítés, nem szerepelhetett a projektben, mert az energetikai megújításról szólt.  Úgy fogalmazott, a sok viszontagság után a nyár végére ismét üzemelhet az intézmény. 


A politikai csatározásokról azt mondta, hogy Niedermüller Péter kijelentés kapcsán a szemükre vetették, hogy miért visznek be országos ügyeket a közgyűlésre. De hát a rabszolga-törvény is az volt, utalt a tavalyi történetre, amely végül odavezetett, hogy Fidesz elveszítette a többségét a szombathelyi testületben. Megemlítette a Hende Csaba – Nemény András találkozó ügyét is (erről itt írtunk), azt mondta, biztos abban, hogy a képviselő levele korábban megérkezett, csak elakadt a titkárságon. 


Szóba hozta a Médiaközpont zajló felügyelőbizottsági vizsgálatot is, amelyről Horváth Gábor tett említést a közgyűlésben. Szerinte Lovass Tibor korábbi ügyvezető úgy adta át céget, hogy 62 millió forint a számlán (erre rákérdeztünk, hogy a számlán vagy a könyvelésben, Lendvai Ferenc azt mondta, erről nem kaptak még pontos tájékoztatást), hogy ez így van-e, arról is szól a nagykoalíciós vizsgálódás.


(Némi adalék ahhoz a hadjárathoz, amit a helyi Fidesz folytat a választási veresége óta a Médiaközpont ellen. A szóban forgó 66 millió forinttal a következő a helyzet:
A társaság a korábbi évek vesztesége miatti pótbefizetés címén látszólag kapott 66.031.827 Ft összeget a kötelezettség sorról visszaminősíttette alapítói támogatássá, mely összeget a 158/2018. (VI.25.) Kgy. határozat alapján műszaki fejlesztésre használja fel. Így műszaki fejlesztésre könyvelésben elkülönített összeg virtuálisan jelenik meg a főkönyvben - a szerk. )


Lendvai Ferenc azt mondta, Puskás Tivadar, korábbi polgármester 800 millió forintos plusszal adta a várost az új vezetésnek, 2010-ben viszont 18 milliárd forint volt a hiány. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a Schaeffler-csoport 5 milliárdos támogatást kapott a kormánytól, a német cég ebből az összegből tudta megvenni a fejlesztéshez szükséges területet Szombathely határában. A forráshiányos sportiskola 50 millió pluszpénzét örvendetes döntésnek nevezte Lendvai. Horváth Zoltán kinevezését viszont a Fidesz politikai alkunak tartja: Horváth az ÉSZ! színeiben indult volna, de végül visszalépett Putz Attila javára, így az igazgatói posztot kapta  – ezért tartózkodott az ő esetében a kormánypárt a szavazáskor. 

 

ÉSZ!: városi érték a bölcsődei és az óvodai rendszer


Az Éljen Szombathely! szövetség nevében Tóth Kálmán frakcióvezető és dr. László Győző alpolgármester beszélt a közgyűlési témákról. Utóbbi azokkal a kormányzati tervekkel kezdte, amelyek alapján elvennék az önkormányzatoktól a bölcsődék és óvodák fenntartását és irányítását – ahogy ez már az iskolák esetében megtörtént. László Győző úgy fogalmazott, a szombathelyi rendszer politikától független területként működik, országosan elismert szakemberekkel és vezetőkkel – ezért aggódnak miatt, és fontosnak tartották jelezni az elfogadott határozattal, hogy a város ragaszkodik a példaértékű modellhez. 


Tóth Kálmán ehhez kapcsolódva utalt Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) felszólalására: a képviselő az iskolai körzethatárok megváltoztatása ügyében tett észrevételt. A város segít abban, hogy az intézmények és az iskola-fenntartó között legyen egyeztetés, de ez csak informális lehet, hiszen nem az önkormányzat dönt a kérdésben, hanem a tankerület. A frakcióvezető reflektált Lendvai Ferenc szavaira, miszerint Horváth Zoltán kinevezése politikai lenne. 


-    Az Éljen Szombathely elnökeként én folytattam le az előzetes egyeztetéseket a különféle szervezetek között - mondta Tóth Kálmán - , az történt, hogy Zanaton találtunk egy helyben jól ismert, a közösségbe beágyazott jelöltet, akinek komoly civil múltja is. A visszalépés gesztusát Horváth Zoltán tette meg, ez az egyik történet. A másik, hogy az Agora vezetői posztjára ő pályázott egyedül, sőt, a közös megegyezéssel távozó elődje is őt ajánlotta. A két dolog nincsen összefüggés. 


A közgyűlésen és a sajtótájékoztatón is szóba került a Szabadságharcos és Óperint utcai, valamint a Körmendi úti szociális bérlakások felújításának a kérdése, ahova a lakók nem tudtak visszaköltözni január 31-ig. Információink szerint gond volt az elvégzett munka minőségével: a Körmendi úton például egy tavalyi szélvihar megbontotta a frissen elkészült tetőt, de akadtak más problémák is. 


–    Valóban minőségi kifogások miatt történt csúszás a 25 lakás esetében – ismertette a helyzetet dr. László Győző.  – A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a késlekedés miatt a nem tudnak visszaköltözni a lakók, a most használt, ideiglenes lakásaikra pedig már megvannak az új bérlők. Azon dolgozunk, hogy minél előbb megtaláljuk a megoldást erre a helyzetre.  

 

Borítókép: Bokányi Adrienn és Horváth Soma Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

kapcsolódó cikkek
Januári közgyűlés: nyolc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők
Januári közgyűlés: nyolc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők
Csütörtökön tartja az év első rendes ülését a szombathelyi képviselő-testület. Napirendre kerül a Vásárcsarnok felújítása, és módosítanak több rendeletet, szó lesz a színházak finanszírozásáról is. Beszámolónk folyamatosan frissül.
kapcsolódó cikkek
Januári közgyűlés: nyolc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők
Januári közgyűlés: nyolc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők
Csütörtökön tartja az év első rendes ülését a szombathelyi képviselő-testület. Napirendre kerül a Vásárcsarnok felújítása, és módosítanak több rendeletet, szó lesz a színházak finanszírozásáról is. Beszámolónk folyamatosan frissül.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Már a lét a tét: kinyitotta kávézóját a linzi vendéglátós, így tiltakozott a lezárás ellen - akár 30 ezer eurós bírságot is kaphat
Kétségbeesett tiltakozó akcióra szánta el magát egy linzi kávézó tulajdonosa: a legnagyobb zárlat közepette hétfő délután kinyitotta az egységét. A lépéssel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a vállalkozása a túlélésért küzd.
Péntektől csak online regisztráció után lehet belépni Ausztriába – az ingázókra nem vonatkozik az új szabály
Nehezebb lesz Ausztriába utazni péntek 0 órától: aki belép az országba, annak előtte online regisztrálnia kell - az ingázó munkavállalók ezúttal is kivételek a rendelkezés alól.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
legfrissebbek
Meghekkelték a gyorsétteremláncot
Feltörték és ellepték a törökök a Burger King magyar Instagramját.
Német külügyminiszter: a beoltottakat ki kellene venni a korlátozások alól
Akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, azoknak lehetővé kellene tenni, hogy a többieknél korábban járhassanak étterembe vagy színházba - jelentette ki vasárnap Heiko Maas német külügyminiszter, szembemenve a kormány más tagjaival, akik szerint nem válhatnak "kiváltságossá" azok, akiket már beoltottak.
A csodák idelenn születnek: Pável Ágoston kimondta és szolgálta is az igazságot
Mi lehet azonos Szent-Györgyi Albert biokémikusban, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Illyés Gyula költőkben, Kiss Gyulában, a népművelésképzés kiválóságában? A közös nevező: Pável Ágoston (1886-1946). Az ő varázslatos személyisége nélkül talán egyikük sem válhatott volna létformálónkká.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Hiányzó adatok miatt késik a Szputnyik V vakcina engedélyezése
A brazil egészségügyi hatóságok (Anvisa) további adatokat kérnek a koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcina kifejlesztőjétől, mielőtt engedélyeznék annak hazai gyártását és alkalmazását sürgős esetekben - közölték szombaton hivatalosan.