km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Közgyűlés után: színháztámogatás, közvilágítás, projektek, lakásfelújítások

Közgyűlés után: színháztámogatás, közvilágítás, projektek, lakásfelújítások

A városvezetés, az Éljen Szombathely! és a Fidesz-KDNP frakciója is sajtótájékoztatón értékelte a januári közgyűlésen történteket. Összefoglalónk következik.

 

Horváth Soma jelentette be, hogy a közgazdász végzettségű Bokányi Adrienn a költségvetésért felelős tanácsnok lett Molnár Miklós helyett, őhozzá tartoznak a gazdaságfejlesztési ügyek és a SmartCity-projekt is. Az alpolgármester kiemelt néhány fontos ügyet a csütörtökön tárgyalt napirendi pontok közül. 

Tárgyal az állammal a város a színházakról

 

A közvilágítási gondokon igyekszik a városvezetés segíteni: a jelenlegi, távolról vezérelt, időponthoz és nem a fényviszonyokhoz igazodó rendszer rengeteg problémát jelent a polgároknak. A téli felhős reggeleken, vagy viharos estéken nem égnek lámpák, így Szombathely egy úgynevezett alkonykapcsolós megoldást vezet be. Az automata érzékelő a fényerő alapján vezérli a rendszer, ilyen működik Tatabányán és Szolnokon. A megoldás kiépítése 15 millió forintba kerül, ezt beépítik a költségvetés, a havi kiadásokat 1-2 millióval növeli, vagy akár csökkentheti is. 

Horváth Soma beszélt arról is, hogy az esti Intercity-vonatok érkezési idejéhez igazítják a buszmenetrendet, hogy az utasok elérjék a járatokat. A busztársaságtól a város utasszámlálást kért, hogy a képviselők pontosan lássák, milyen változtatások szükségesek a jelenlegi rendszerben. 
Szombathely jelezte az illetékes államtitkárságnak, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az állammal közösen szeretné finanszírozni a Weöres Sándor Színházat és a Mesebolt Bábszínházat, mondta az alpolgármester. Elkeserítőnek nevezte, hogy fideszes tagok a bizottsági vita folyamán nem támogatták a javaslatot, kifogásolták az egyik színházi előadást, majd pedig a közgyűlési szavazáson mégis a határozat mellett voksoltak. Ez nem felelős politizálás, fogalmazta meg az alpolgármester. 

Horváth Soma beszélt az intézményvezetői is kinevezésekről, mint mondta, szakmai döntés született, még akkor is, ha a kormánypárti képviselők Horváth Zoltán (Agora) esetében ezt másképp látják.


Bokányi Adrienn a költségvetés előkészítéséről beszélt, és sorolta azokat a nehézségeket, amelyekkel a munka során találkoztak. A Vásárcsarnok felújításába 354,8 millió forinttal száll be a város, hogy az 1,4 milliárdos támogatás ne menjen veszendőbe. Az állami kukaholding továbbra sem fizet a Szomhullnak a szemétszállításért, így a városi cég csak később tudja visszafizetni az önkormányzatnak az 500 milliós kölcsönt. Az iparűzési adóból az eddigi 800 millió helyet 1,2 milliárdot kell befizetnie az államnak – szolidaritási alapon, ellenszolgáltatás nélkül. Több projektnél előfordultak kivitelezési problémák (csapadékvíz-elvezetési rendszer, Aréna Óvoda, szociális bérlakások felújítása), Bokányi Adrienn úgy fogalmazott, úgy tűnik, mintha nem találta ki teljesen egészében az előző városvezetés ezeket a beruházásokat. 


A tanácsnok zárásként pozitív dologról ejtett szót:  úgy látta, a Vásárcsarnok vezetői posztját elnyerő Polákovics Marietta olyan szakmai és marketing tervet dolgozott ki, hogy ennek a megvalósítása jó helyre pozícionálja a szombathelyi piacot.

 

Fidesz: csak kevés projekttel van probléma
 

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy a közgyűlésen is visszautasították a közbeszerzéseket ért vádakat.  81-ból 4 projekttel van probléma, ezt jó aránynak nevezte. Az Aréna utcai óvoda esetében azt emelte, hogy tényleg nehezen indult a felújítás az anyagárak drágulása és beérkezett ajánlatok miatt. A városvezetés által bejelentett pluszmunka, a kerítésépítés, nem szerepelhetett a projektben, mert az energetikai megújításról szólt.  Úgy fogalmazott, a sok viszontagság után a nyár végére ismét üzemelhet az intézmény. 


A politikai csatározásokról azt mondta, hogy Niedermüller Péter kijelentés kapcsán a szemükre vetették, hogy miért visznek be országos ügyeket a közgyűlésre. De hát a rabszolga-törvény is az volt, utalt a tavalyi történetre, amely végül odavezetett, hogy Fidesz elveszítette a többségét a szombathelyi testületben. Megemlítette a Hende Csaba – Nemény András találkozó ügyét is (erről itt írtunk), azt mondta, biztos abban, hogy a képviselő levele korábban megérkezett, csak elakadt a titkárságon. 


Szóba hozta a Médiaközpont zajló felügyelőbizottsági vizsgálatot is, amelyről Horváth Gábor tett említést a közgyűlésben. Szerinte Lovass Tibor korábbi ügyvezető úgy adta át céget, hogy 62 millió forint a számlán (erre rákérdeztünk, hogy a számlán vagy a könyvelésben, Lendvai Ferenc azt mondta, erről nem kaptak még pontos tájékoztatást), hogy ez így van-e, arról is szól a nagykoalíciós vizsgálódás.


(Némi adalék ahhoz a hadjárathoz, amit a helyi Fidesz folytat a választási veresége óta a Médiaközpont ellen. A szóban forgó 66 millió forinttal a következő a helyzet:
A társaság a korábbi évek vesztesége miatti pótbefizetés címén látszólag kapott 66.031.827 Ft összeget a kötelezettség sorról visszaminősíttette alapítói támogatássá, mely összeget a 158/2018. (VI.25.) Kgy. határozat alapján műszaki fejlesztésre használja fel. Így műszaki fejlesztésre könyvelésben elkülönített összeg virtuálisan jelenik meg a főkönyvben - a szerk. )


Lendvai Ferenc azt mondta, Puskás Tivadar, korábbi polgármester 800 millió forintos plusszal adta a várost az új vezetésnek, 2010-ben viszont 18 milliárd forint volt a hiány. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a Schaeffler-csoport 5 milliárdos támogatást kapott a kormánytól, a német cég ebből az összegből tudta megvenni a fejlesztéshez szükséges területet Szombathely határában. A forráshiányos sportiskola 50 millió pluszpénzét örvendetes döntésnek nevezte Lendvai. Horváth Zoltán kinevezését viszont a Fidesz politikai alkunak tartja: Horváth az ÉSZ! színeiben indult volna, de végül visszalépett Putz Attila javára, így az igazgatói posztot kapta  – ezért tartózkodott az ő esetében a kormánypárt a szavazáskor. 

 

ÉSZ!: városi érték a bölcsődei és az óvodai rendszer


Az Éljen Szombathely! szövetség nevében Tóth Kálmán frakcióvezető és dr. László Győző alpolgármester beszélt a közgyűlési témákról. Utóbbi azokkal a kormányzati tervekkel kezdte, amelyek alapján elvennék az önkormányzatoktól a bölcsődék és óvodák fenntartását és irányítását – ahogy ez már az iskolák esetében megtörtént. László Győző úgy fogalmazott, a szombathelyi rendszer politikától független területként működik, országosan elismert szakemberekkel és vezetőkkel – ezért aggódnak miatt, és fontosnak tartották jelezni az elfogadott határozattal, hogy a város ragaszkodik a példaértékű modellhez. 


Tóth Kálmán ehhez kapcsolódva utalt Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) felszólalására: a képviselő az iskolai körzethatárok megváltoztatása ügyében tett észrevételt. A város segít abban, hogy az intézmények és az iskola-fenntartó között legyen egyeztetés, de ez csak informális lehet, hiszen nem az önkormányzat dönt a kérdésben, hanem a tankerület. A frakcióvezető reflektált Lendvai Ferenc szavaira, miszerint Horváth Zoltán kinevezése politikai lenne. 


-    Az Éljen Szombathely elnökeként én folytattam le az előzetes egyeztetéseket a különféle szervezetek között - mondta Tóth Kálmán - , az történt, hogy Zanaton találtunk egy helyben jól ismert, a közösségbe beágyazott jelöltet, akinek komoly civil múltja is. A visszalépés gesztusát Horváth Zoltán tette meg, ez az egyik történet. A másik, hogy az Agora vezetői posztjára ő pályázott egyedül, sőt, a közös megegyezéssel távozó elődje is őt ajánlotta. A két dolog nincsen összefüggés. 


A közgyűlésen és a sajtótájékoztatón is szóba került a Szabadságharcos és Óperint utcai, valamint a Körmendi úti szociális bérlakások felújításának a kérdése, ahova a lakók nem tudtak visszaköltözni január 31-ig. Információink szerint gond volt az elvégzett munka minőségével: a Körmendi úton például egy tavalyi szélvihar megbontotta a frissen elkészült tetőt, de akadtak más problémák is. 


–    Valóban minőségi kifogások miatt történt csúszás a 25 lakás esetében – ismertette a helyzetet dr. László Győző.  – A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a késlekedés miatt a nem tudnak visszaköltözni a lakók, a most használt, ideiglenes lakásaikra pedig már megvannak az új bérlők. Azon dolgozunk, hogy minél előbb megtaláljuk a megoldást erre a helyzetre.  

 

Borítókép: Bokányi Adrienn és Horváth Soma Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.