km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és a civil szervezetek támogatása

Közgyűlés után: orvosi ügyelet és a civil szervezetek támogatása

A költségvetés módosításáról, az orvosi ügyeletről és a civil szervezetekkel kötendő feladatellátási szerződésekről esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Hosszúra nyúlt a szeptemberi rendes ülés, több témán is kitartóan vitáztak a képviselők.

 

Jól halad az orvosi ügyeletnek helyet adó épület felújítása a 11-es Huszár úton, tart a műszaki átadás. Rendben elindul majd a szolgálat, amit december 31-ig még a mentők működtetnek - mondta el dr. László Győző a városvezetők tájékoztatóján. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy 55 millió forint pótfedezetet biztosítottak az új bölcsőde építéséhez, ami a volt városi strand területén nyílik majd meg. A költségvetés-módosítás kapcsán megjegyezte: az intézkedés lényege, hogy tartalékot képezzenek baj esetére.


Horváth Soma szólt az Iseum átsorolásáról muzeális kiállítóhelyből közgyűjteménnyé, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumánál kezdeményeztek. Ezzel magasabb rangú intézménnyé válik az Iseum. Egy 60 milliós pályázatnak köszönhetően restaurálási munkák kezdődhetnek a Vasi Skanzenben, ehhez 3,2 millió forint önrészt szavazott meg a közgyűlés. 15 millió forint értékben kiírták a Kulturális és Civil Alap pályázatait, működésre és rendezvényekre is nyerhetnek támogatást a szervezetek. Az alpolgármester jó munkát kívánt Némethy Máriának, a Szombathelyi Médiaközpont kinevezett ügyvezetőjének.


Illés Károly kifogásolta, hogy nem kaptak megnyugtató választ az orvosi ügyelettel kapcsolatban, egy kivonuló autó nem lesz elég, és külön diszpécser-szolgálatot sem működtetnek majd. Alapvetően egyetértenek a takarékossági intézkedésekkel, de a kórház és az ELTE támogatásának visszavágását nem támogatják. Több önkormányzati cég féléves beszámolóját sem szavazták meg, így a SZOVA, a Médiaközpont és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-ét sem. Javasolták, hogy az önkormányzat ne mondjon le a volt MÁV-óvoda épületének elővásárlási jogáról, a polgármester végül a jogi bizottság hatáskörébe utalta a döntést. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője a civil szervezetekkel kapcsolatban kifejtette: a támogatási összegek nem arányosak az elvégzett feladatokkal. Üdvözölte, hogy az elfogadott ciklusprogram lényegében az előző városvezetés elképzeléseit tükrözi.


Fájó, de szükséges lépés volt a takarékossági lépéseket megtenni, az 1,8 milliárd forintos csomag a város érdekeit szolgálja - kezdte Tóth Kálmán. Az Éljen Szombathely! frakcióvezetője kitért arra, hogy ellehetetlenül a diáksport, ha október 1-től csak az adott iskolába járó diákok léphetnek be a tornatermekbe. Szombathely a sportági szövetségekkel közösen egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a rendelet megváltoztatásáról. Igyekeznek az országban fel nem használt TOP-forrásokból részesedést szerezni, így könnyebb lenne az olyan pluszköltségeket előteremteni, mint a Vásárcsarnok felújításához szükséges 170 millió forint többlet. Egységes szabályzatot alkottak a településrendezési szerződésekkel kapcsolatban, hogy megelőzzék a lakóparkokban előforduló anomáliákat.


Putz Attila képviselő elmondta, hogy négy civil szervezettel kötnek közművelődési feladatellátási szerződést: a herényi, a zanati, a gyöngyöshermáni egyesülettel, valamint a Vasi TIT-tel. Céljuk, hogy a civilek folyamatosan tudjanak működni. Átalakítják a feladatellátási szerződéseket, öt évre kötik, és a támogatási összegek addig fixek maradnak. Igazságosabbá akarták tenni a rendszert, ezért kapott négymillióval kevesebbet a Herényiek Háza. A város nem akar bérköltséget fizetni egy civil szervezetnek sem - szögezte le.


Koczka Tibor javasolta a ciklusprogram későbbi tárgyalását, mert nem szerepelnek benne a járvány lehetséges gazdasági hatásai. A csomagnak a következő 2-3 év túléléséről kellene szólnia - értékelt a Pro Savaria képviselője. Ugyancsak kérte a civil feladatellátási szerződések levételét a közgyűlési napirendről, ugyanis aránytalan az összegek leosztása. Indítványozta, hogy hívják meg dr. Hende Csabát a következő közgyűlésre, és kérdezzék meg, mi történt a dr. Nemény Andrással februárban kötött együttműködési megállapodás óta. Rendezni kell a Haladás Sportkomplexum tulajdoni, üzemeltetési és finanszírozási viszonyait.

kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.