km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás

Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás

291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melynek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.

Mint írják, a projekt során a Belgyógyászati, Szülészetnőgyógyászati, Kardiológiai, Radiológiai, Neurológiai, Szemészeti, Fül-orr-gégészeti, Fogászati, Traumatológiai és Urológiai szakterületek műszerezettsége vált korszerűbbé. A fejlesztés eredményeként a járóbeteg szolgáltatások fejlesztése és magasabb színvonalra emelése történt meg. A szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház járóbeteg szakellátási területéhez tartozó lakosság, továbbá kiemelten a vonzáskörzetbe tartozó, kevésbé fejlett régiók lakossága számára kíván magasabb szintű járóbeteg ellátást biztosítani az orvostechnikai műszerezettség feltételeinek javítása által. 


Hozzátették, a műszerbeszerzéseknél kiemelt terület a digitalizált technika, ezzel is növelve a szolgáltatások versenyképességét és hatékonyságát. A projektben beszerzésre került műszerek: 1 darab Mobil ultrahang készülék centrális szúráshoz, 1 darab Magas tudásszintű kardiológiai ultrahang berendezés, 1 darab Neurológiai ultrahang, 1 darab Magas tudásszintű urológiai ultrahang, 1 darab Szülészet-nőgyógyászati ultrahang, 2 darab Magas tudásszintű radiológiai ultrahang, 1 darab Urodinámiás készülék, 1 darab Uroflowméter, 3 darab Passzív térdmozgató készülék, 1 darab Fogászati kezelőegység, 1 darab Klinikai audiométer, 1 darab Angio OCT készülék, 1 darab Cisztoszkóp.

 
Kiemelték, a fejlesztés eredményeként javult a fenti szakterületek műszerezettsége, az ellátások színvonala, és az egészségügyi ellátásokhoz való egyenlő hozzáférés esélye. A járóbeteg ellátás magasabb szakmai színvonala hozzájárul ahhoz is, hogy a betegek a számukra lelkileg és fizikailag kevésbé megterhelő szakrendelőkben kapjanak végleges megoldást egészségügyi problémáikra, és ne kényszerüljenek fekvőbeteg ellátást igénybe venni. A projekt megvalósulása által csökken a fekvőbeteg szakellátásba továbbküldött betegek száma, ezáltal egy gazdaságosabb, pénzügyileg fenntarthatóbb üzemeltetési forma alapja teremtődött meg. 


A projektről bővebb információ a www.markusovszky.hu oldalon olvasható.

 

Fotó: archív

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.