km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kosárlabda: a második szolnoki mérkőzést már behúzta, története során hatodszor, zsinórban ötödször bajnok a Falco!

Kosárlabda: a második szolnoki mérkőzést már behúzta, története során hatodszor, zsinórban ötödször bajnok a Falco!

A szombathelyiek 77-89-re diadalmaskodtak az aranycsata negyedik találkozóján és így összesítésben 3-1-gyel védték meg bajnoki címüket!

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A DÖNTŐ 4. MÉRKŐZÉS

NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ - FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 77-89 (18-18, 16-25, 12-21, 31-25)

Szolnok: Jovanovic 15/9, Pallai 5, Lukács 4, Thomas 4, Wiggins 15. Csere: Rudner 4, Révész 3, Pongó Má. 5/3, Sebők -, Kiss -, Durham 12/6, Eads 10/3.

Edző: Oliver Vidin

Falco: Pot 13/3, Benke 8/3, Tanoh Dez 3/3, Tiby 12/3, Krivacevic 2. Csere: Verasztó -, Kovács B. -, Pongó Ma. 2, Keller 8, Barac 8, Jordano 3/3, Perl 30/6.

Edző: Milos Konakov

 

Negyedik összecsapásához érkezett a Falco és a Szolnok aranycsatája, a két együttes pedig a Tisza-parton mérkőzött meg egymással hétfőn délután. A találkozót a szombathelyiek várhatták előnyről, 2-1-re vezettek összesítésben, így a képlet egyszerű volt: amennyiben a hazaiak nyernek, a felek még egyszer visszatérnek a Schaeffler Aréna Savariába, amennyiben viszont a Falco diadalmaskodik, fennállása hatodik, zsinórban ötödik bajnoki címét ünnepelheti.

 

Az első támadást a vendégek vezethették, Pot egy hatalmas triplával kezdett, majd Wiggins palánkos kettesét jegyezhettük fel (2-3). A címvédő második kosarát is 7-es számú játékosa szerezte, Wiggins két büntetőből egyet sem tudott értékesíteni, így aztán 2-5-re álltak a csapatok két perc elteltével. Nem adta magát könnyen az Olaj, Thomas nézhette meg magának nagyon a gyűrűt és süllyesztett el egy hármast, majd Krivacevic tett fel egy ziccert. Tiby 2+1-es akciójának köszönhetően növelte a különbséget Milos Konakov legénysége, de Wiggins ezúttal nem hibázott a vonalról, 6-10-re zárkózott a Szolnok. Benke duplája után Keller zsákolt óriásit, nyolc ponttal vezetett a Falco, 6-14-nél viszont megtorpantak a felek és hosszú ideig nem született kosár. Pongó Máté ziccere is kimaradt, a középtávoliját azonban már bedobta, majd Durham triplája ért célba (11-14). Eads hatalmas zsákolásával egy pontra zárkózott a házigazda, időt is kért Milos Konakov. Keller triplakísérlete kiszédült, Révész 50%-kal büntetőzött, majd egy remek összjáték, alley-oop után már eredményes tudott lenni a Falco 6-osa (16-16). Perl tempójára Révész válaszolt, 18-18-ról jöhetett a második játékrész.

 

Perl szenzációs betörésével ismét a vendégek vezettek, Durham kintijével azonban fordított az Olaj, 21-20 állt az eredményjelzőn. Perl is dobott egyet ebből a fajtából, Wiggins faultos kosárral egalizált, de ráadás büntető kimaradt. Űzték-hajtották egymást a csapatok, a vasiaknak már négy mezőnyfaultjuk volt két és fél perc elteltével, ami nem könnyítette meg a helyzetüket. Pongó Marcell óriási lendülettel tört be, ki is harcolt két dobást, amiből az egyiket váltotta kosárra. Perl ziccere után három pont volt a vendégek előnye, majd Barac 2+1-e következett, ezek egyértelműen a szombathelyiek pillanatai voltak (23-29). Eads is jegyzett egy faultos kosarat, majd Pot volt hibátlan a vonalról, a Szolnok légiósa aztán kintről is eredményes volt. Rengeteg volt a szabálytalanság, Barac újabb 2+1-gyel rukkolt ki, majd Rudner kettese érkezett (31-34). Pot az újabb két pontja után egy technikaival is "gazdagodott", Jovanovic bedobta az ezért járó büntetőt, de Pongó Marcell is a vonalról volt eredményes, méghozzá egyszer (32-37). Thomas mindkét büntetője kimaradt, vele ellentétben Perl nem hibázott, ráadásul kisvártatva egy ragyogó mezőnykosárral is megvillant (32-41). Időt is kért Oliver Vidin, csapata pedig Durham kettesével tért vissza a pályára. A játékrész utolsó akciója a Szolnoké lehetett volna, a hazaiak azonban eladták a labdát, Tiby pedig két dobást harcolt ki. Ezek be is mentek, majd így a Tisza-partiaknak volt még ideje egy támadásra. Durham triplakísérlete kimaradt, a nagyszünetben 34-43 volt az állás. 

 

Perl ezúttal is ihletett formában kosárlabdázott, ezt az etapot is az ő kosara nyitotta, így aztán tízen kívülre került a Szolnok (34-45). Jovanovic triplakísérlete a gyűrűben kötött ki, küzdött a Szolnok, hogy lőtávolon belül tudjon maradni (37-45). Sok hibával kosárlabdáztak a csapatok, egymást követték az eladott labdák. Jovanovic kettőből kettő büntetőt értékesített, 39-45 volt az állás, Thomas kettese után pedig Milos Konakov úgy döntött, magához hívja övéit. Wiggins nagy esélyt szalasztott el, hogy tovább zárkóztassa csapatát, ellenben Tiby kiharcolt két büntetőt, amiket a helyükre is küldött (41-47). Benke bravúros, dudaszós duplájával tovább nyílt az olló, majd Perl is klasszis kosarat szerzett, villámgyorsan meglépett ismét a vasi alakulat. Eads nem hibázott a vonalról, Wiggins újabb ziccert rontott el, Perl pedig újabb duplát jegyzett, 43-53 állt az eredményjelzőn. Megtorpant az Olaj, nem jöttek a dobások, a Falco pedig kíméletlen volt és 43-62-nél már egy híján húsz ponttal vezetett. Pongó Máté hármasa célba ért, majd Perl is beköszönt, ezt pedig azt jelentette, hogy az utolsó, negyedik felvonás előtt 46-64-re vezettek a sárga-feketék.

 

A szombathelyiek minden egyes lepergett másodperccel közelebb kerültek az újabb bajnoki címhez, 46-66-nál már húsz volt a differencia. A lepattanókat továbbra is a szombathelyiek szedték össze, Tiby is tovább gyarapította pontjainak számát, majd Durham kettesével érte el az Olaj az ötvenes határt. Extázisban játszott a Falco, Perl Zoltán egé szen elképesztő teljesítményt tett le az asztalra, az ő triplájával módosult 50-72-re az eredmény. Wiggins egy büntetőt váltott kosárra, Jordano triplát szórt, majd újabb Perl-pontok kerültek fel az eredményjelzőre. A vendég szimpatizánsok már ünnepelték csapatukat, de a hazai tábor is rendületlenül bíztatta övéit, miközben a Szolnok azért szerzett még szép kosarakat a hajrában. A lényegi kérdések már korábban eldőltek, a Tisza-partiak célja pedig már csak az lehetett, hogy szorosabbá tegyék a végét. Ez sikerült is, az utolsó két percbe 69-83-mal léptünk be, Milos Konakov pedig időt kért. A szombathelyiek a végén már örömkosárlabdát bemutatva 77-89-re diadalmaskodtak és összesítésben így 3-1-re nyerték az aranycsatát.

 

A dudaszó után jöhetett az örömünnep, valamint a hivatalos ceremónia, a Falco 2019, (2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem avattak bajnokot), 2021, 2022 és 2023 után zsinórban ötödször hódította el a magyar bajnoki címet! Az érmeket Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöket adta át a csapatoknak, ezután pedig Perl Zoltán vezetésével emelhette a magasba a serleget a Falco együttese.

 

Fotó: Hornyák Emőke

 

Malomsoki Cintia

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.