km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Kormányinfó: Augusztus elsejével megszűnik az árstop

Kormányinfó: Augusztus elsejével megszűnik az árstop

Csak a falusi csok marad, szigorítják a babaváró hitelt - jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

A telex.hu beszámolója szerint: "Augusztus elsejétől megszűnik az árstop, a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 15 százalékra emelik.

A kormány már csak egy hónapra hosszabbítja meg az árstopot. Augusztusban 15 százalékra csökken az infláció, és Gulyás szerint egyszámjegyű infláció lesz Magyarországon az évvégére, akár már decemberben. A miniszter szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének. A boltokban kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 10-ről 15 százalékra emelik.

A tavaly bevezetett árstop a következő termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i árnál), tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).

A kormány szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert, Gulyás szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra. Január 1-től viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot 2025 január elsejéig, amikor még a gyermeket váró 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek erre.

A csok szabályait is az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint a csok jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok már nem, itt csökkentek az igénylések. A csok falun marad továbbra is megmarad, a városi csok (5000-nél nagyobb települések) viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni.

Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a csok összege: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz. Az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.