km/óra
  2021.02.26., péntek  •  Géza, Vanda napja
Kiss Mari karácsonyai: csönd, békesség, szeretet

Kiss Mari karácsonyai: csönd, békesség, szeretet

Kiss Mari tehetsége, odaadása, sugárzása 2008-tól, a Weöres Sándor Színház indulásától ragyogott Savariában, 2019-ig. Vasi rajongóitól így köszönt el e hasábokon: „Ha bármikor szükség lesz rám, s hívnak, azonnal jövök”. Szabó Tibor, a februárban hivatalba lépő új direktor (haza)hívja, s ő boldogan jön. Karácsonyairól (is) kérdeztük a Jászai-díjas színésznőt. 

– Szeretem a vasiakat. Jól éreztem magam Szombathelyen. Biztos vagyok abban, hogy a jövő évadtól ez újra így lesz. Igen örülök Szabó Tibor kinevezésének, végtelenül büszke vagyok, hogy ő nyerte meg a pályázatot. Tehetséges, tartásos művésznek ismerem, megérdemelte a várostól a bizalmat.


Bükkaranyoson született, s ott élt hétéves koráig. Milyenek voltak a karácsonyaik? 


–  Akkoriban még igazi telek voltak, hófehér volt minden. Olyan volt az udvarunk, hogy a vége domboldal volt, így szinte az egész tél arról szólt, hogy a kapuig szánkózunk le a testvéreimmel. Máig bennem él az a szenteste, amikor a nővéremmel meg a bátyámmal mentünk haza valamelyik rokontól, ahová „leadtak” bennünket a szüleink, amíg a Jézuska megjön. Hazaértünk, és látjuk, hogy a karácsonyfa nem ér a plafonig. Végtelenül bánatosak lettünk. És akkor egyszer csak azt mondták a szüleink, kicsit még menjünk át a nagybátyánkhoz. Lógó orral ugyan, de így tettünk. Mire visszaértünk, hatalmas karácsonyfa várt bennünket. Ezt akkor, kisgyerekként, tényleg csodának találtam. Az ötvenes években nem volt könnyű fenyőfát (sem) szerezni. Főleg méreteset. De a szüleim nem ismertek lehetetlent. És sebtében föl tudták díszíteni. Elmondhatatlan volt az öröm! Emlékszem az első ajándékaimra is, amik megmaradtak a szívemben. Alvóbaba,  és Szepes Máriának a Pöttyös Pannija. De mivel a betűket még nem ismertem, ezért mindenkit azzal gyötörtem, hogy olvasson nekem. Aztán vagy elveszett a könyv, vagy megkapta valamelyik szomszéd gyerek. Amikor már a Madách Színház tagja voltam, ott találkoztam Szepes Máriával. Akkor dedikált nekem egy példányt. Így újra megvan.


– A karácsonyaink a csöndről, a családról szóltak. A rokonok, a jóbarátok átmentek egymáshoz, esténként meg együtt énekeltek, kántáltak az ablak alatt. Miután átköltöztünk Nyékládházára, ott ilyen már csak a szomszédoknál történt meg. Később mindenütt elmaradt. Kár. Mert ennek is megvolt a szépsége. Fontos a hagyományőrzés; az ember ne veszítse el a gyökereit. 
Mint minden gyerek, mi is vártuk a Mikulást, a havat, a karácsonyt, a téli szünetet. Bár nehézségek adódtak, de a szüleink mindig, mindent igyekeztek megteremteni nekünk. Ámbár az egyik karácsonyra mégsem jutott volna pénz ajándékokra. A Jézuska idén nem olyan gazdag, mondták előre a szüleink, hogy ne csalódjunk. Ám ekkor a testvéreim a spórolt pénzüket kivették a kis perselyeikből, így mégis került a fa alá egy Ki nevet a végén? társasjáték. Azt a boldogságot, ahogyan együtt játszottunk a testvéreimmel és apukámmal!  Az ilyesmikben anyukám nem vett részt, hiszen ahol nagy a család, ott sütni-főzni kell. Csodálatos bejglijei voltak! Mangalica-disznótorost ettünk; hurkát, kolbászt. Saját hordós káposztával. A falusiak mindent maguk készítettek. Micsoda tudomány volt ez! Tehát így visszagondolva: mesés volt a gyerekkorom, a szüleimnek köszönhetően, akik ezt megteremtették. Nem voltak gazdagok, de szorgalmasak voltak. 
 

– Karácsony előtt nem volt ez az őrületes árudömping, vásárlás, hajsza, mint mostanság. De hiszen nem is ez a lényege. Én arra törekszem, hogy a békéről, a szeretetről szóljon. Mindig voltak persze kicsi ajándékok, apró kedves meglepetések. A mai napig föl szoktam adni régi karácsonyi képeslapokat. A hozzánk érkező üdvözlőkártyákat a fa alá teszem.  Annak ellenére, hogy csodálatos ünnep elé nézünk, nagyon fáj most a szívem. Annyi a fájdalom, a félelem, a szorongás. Mindnyájunkban. Bennem is. Megbeszéltük a családdal, hogy szerény, szolid ünnepünk lesz. Együttérzünk azokkal, akiket rettenetes tragédia ért. Az én karácsonyi képeslapomra, amit szívem szerint mindenkinek elküldenék, azt írnám, hogy mindenki őrizze meg a szívében azt, amit a szüleitől kapott. Adja át a gyerekeinek. S ne feledjék, hogy nincs fontosabb a szeretetnél. Teremtsenek a szívükben békét, békességet, csöndet. 

Szöveg: Szenkovits Péter
Fotó: Fotó: Olajos Piroska 

kapcsolódó cikkek
Kiss Mari: mindent megért, hogy itt lehettem
Kiss Mari: mindent megért, hogy itt lehettem
Elköszön a szombathelyi Weöres Sándor Színháztól az egyik alapítója, Kiss Mari. A színésznő több mint 10 év után hagyja el a várost és a társulatot, ebből az alkalomból beszélgetett vele Szenkovits Péter.
kapcsolódó cikkek
Kiss Mari: mindent megért, hogy itt lehettem
Kiss Mari: mindent megért, hogy itt lehettem
Elköszön a szombathelyi Weöres Sándor Színháztól az egyik alapítója, Kiss Mari. A színésznő több mint 10 év után hagyja el a várost és a társulatot, ebből az alkalomból beszélgetett vele Szenkovits Péter.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Kiszámolták: ekkora hitelt lehet felvenni az átlagbérrel
Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
Futsal: csillagos ötösre vizsgázott a Haladás Debrecenben
A szombathelyiek nagyon magabiztosan, bajnokaspiránshoz méltó játékkal verték a DEAC gárdáját.
Sir Alex Ferguson a világ legjobb edzője
A skót Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb edzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), amely az elmúlt negyedszázadban klubedzőként és válogatott szövetségi kapitányként elért eredmények együttes figyelembe vételével készítette el a listát
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.