km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szabadság, szerelem - Újabb kirakatkiállítás nyílt Szombathelyen

Szabadság, szerelem - Újabb kirakatkiállítás nyílt Szombathelyen

Szinte minden művészeti ág képviselteti magát a Kőszegi utca, a Fő tér és a Belső Uránia udvar egy-egy kirakatában.

Újabb kirakatkiállítást szervezett Szombathelyen a Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület (STAG), melynek témája ezúttal a Szabadság, szerelem volt. A kiállítás megnyitóját csütörtökön késődélután tartották a Kilences kávézónál, itt található ugyanis az első alkotás, majd innen indultunk a kiállítást bemutató belvárosi sétára, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezetésével.

A séta előtt Erdei Zsuzsanna, a STAG elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, ebben az évben is rendhagyó módon köszöntik a tavaszt, ezúttal Bodorkós András, Jenei Ferenc, Szántó István, T. Takács Tibor, Veres Éva és Mátrai István alkotásaival.

Majd Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester mondott rövid beszédet, melynek kezdetekor gyorsan ki is lépett a politikusi szerepből és inkább magánemberként szólt a művészekhez és a művészetet kedvelő közönséghez.

„Engedjék meg, hogy magánemberként elmondjam, számomra ez az egyik legkedvesebb rendezvény. Amikor Zsuzsa és kedves férje először jártak nálam és bemutatták az egyesületet, ami egyébként 2003 óta működik, akkor azt mondtam, hogy ez a kirakatkiállítás szerintem kuriózum. Mert az, hogy van egy szervezet, amely összefogja a szombathelyi, szombathelyi kötődésű, Vas megyei, Vas megyei kötődésű képzőművészeket, és egy különös helyen – mert egy kirakat mégiscsak egy különös hely – szerveznek kiállításokat, az egy kuriózum a város életében, és támogatni kell, így nagyon örülök, hogy idén egy kicsit tudtuk is segíteni az egyesület működését, ezáltal talán a kiállítás létrejöttét is” – kezdte az alpolgármester.

A kiállítás különlegessége pedig, hogy dr. Fűzfa Balázs ötlete alapján az irodalom is társul szegült a képzőművészethez. Horváth Soma szerint ez egy fantasztikus dolog.

„A téma a szabadság, szerelem. Én most csak a szabadsághoz szólnék hozzá. Szerintem ez a kiállítás lehetőséget ad arra, hogy a művészek szabadon alkossanak, hogy azt mutassanak be és olyan formában, amit szeretnének. Az egyesület és a kirakatkiállítás alkalmas arra, hogy a helyi művészeket együttes munkára ösztönözze, még akkor is, ha nem egy időben és egy helyen, hanem külön alkotnak. Mert a vége egy igazi közösségi csapatmunka, aminek külön varázsa van. Én azt tudom ígérni, hogy a város a jövőben is támogatni fogja az egyesületet és az ilyen kiállításokat, hiszen fontos, hogy összetartsák a helyi képzőművészeket” – mondta.

Dr. Fűzfa Balázs megköszönte, hogy megtisztelték azzal a művésznők és művész urak, hogy válasszon egy témát Petőfi kapcsán, és mint mondta, ő elsősorban irodalmár, így senki ne várjon el tőle képzőművészeti elemzéseket.

„Több téma is megfogalmazódott bennem. Aztán nyilván leesett, hogy annál fontosabb, tömörebb, egyértelműbb és világosabb nem lehet, mint a szabadság, szerelem” – mondta az első alkotás előtt állva, ami stílszerűen ezt a verset dolgozta fel és közös szavalásra is invitálta a résztvevőket.

„Volt szerencsém majdnem negyven évig tanítani Petőfit itt az egyetemen. A reformkorszak volt a fő korszakom, és mindig elmondtam a gyerekeknek, hogy ennél világosabb értékrendet nem lehet megfogalmazni, mint ahogy ez a néhány soros vers megfogalmazza. Képzeljék el – önök is voltak diákok nyilván – hogyan válaszol erre a kérdésre egy 15 , egy 17, egy 22, meg egy 24 éves diák? Hogyan érti másképpen egy gyerek és egy felnőtt ezt a verset. Hiába csak 6-8 év az életkorbeli különbség, mégis egészen mást mond egy 16 évesnek a vers, mint egy 24 éves felnőttnek, aki már valószínűleg túl is van az első szerelmein, és egészen másképp, sokkal mélyebben éli át. A kicsik még mondják, hogy a szerelem, de az idősebbeknél teljesen világos, hogy a hierarchia csúcsán a szabadság van és a második a szerelem” – idézte fel, majd elővett kettő, gondosan becsomagolt eredeti, 1848-as kiadású Petőfi-kötetet, melyeket körbe is adott.

Egy nyolcvanegynéhány éves bácsitól kapta néhány évvel ezelőtt, aki 70 évig őrizte. Becsengetett hozzá és azt mondta: tanár úr, szeretnék önnek adni egy ajándékot, de most nincs nálam, mert nagyon értékes. Aztán megbeszélték, hogy másnap elviszi és amikor megtudta, hogy egy eredeti Petőfi-kötet, majdnem elájult a megtiszteltetéstől.

„Petőfi volt az első a magyar irodalomban, aki megpróbálta ezt a szakmát hivatássá tenni. Olyan hivatássá, hogy abból meg lehessen élni. Én ugyanezt kívánom a művészeknek, főleg a fiatalabb művészeknek” – mondta.

A Petőfi és szabadság, szerelem tematikájú kiállítást, melynek megvalósítását az önkormányzat is támogatta, március 21-től április 5-ig lehet megtekinteni. És érdemes is, hiszen szinte minden művészeti ág képviselteti magát a Kőszegi utca, a Fő tér, a Mártírok tere és a Belső Uránia udvar egy-egy kirakatában.

CzB

Fotó: Pataki Gergő

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.