km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Kigyulladt egy szőlős Felsőcsatáron, mert zöldhulladékot égetett a nagy szélben a szomszéd

Kigyulladt egy szőlős Felsőcsatáron, mert zöldhulladékot égetett a nagy szélben a szomszéd

A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni – tanácsolja a katasztrófavédelem.

Növényi hulladékot égettek hétfőn délután a felsőcsatári Hegyi úti egyik kiskertjében, az erős szél miatt azonban továbbterjedt a  tűz a telek mellett lévő szőlősre – írja a katasztrófavédelem.

Hozzáteszik, a helyi rendeletnek megfelelő napon és időpontban végezte az égetést az illető és rendelkezett a tűz eloltására alkalmas eszközökkel is, azonban az időjárási viszontagságokat nem vette figyelembe.

A szombathelyi hivatásos, helyi és nardai önkéntes tűzoltóknak, valamint a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltóinak vízsugárral és kéziszerszámokkal sikerült eloltaniuk a tüzet.

Az iváni Rózsa utcában pedig háztartási hulladékot égetett szintén hétfőn este a kertjében egy lakó, akihez riasztották a tűzoltókat. A répcelaki önkormányzati tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet, valamint felhívták a lakó figyelmét az égetés szabályainak betartására.

A katasztrófavédelem hangsúlyozza, a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség belterületen, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben növényi hulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén pedig akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. 

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől – tanácsolják.

 

Fotó: katasztrófavédelem

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - Tiszakécske 0-0 (Cikkünk folyamatosan frissül!)
A Merkantil Bank liga 22. fordulójában a zöld-fehérek a Tiszakécskét látják vendégül.
Ezentúl gyermekfelügyelet is igénylehető az AGORA-nál rendezvények alatt
Az AGORA nemrég egy új kezdeményezést indított útjára, rendezvényei alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak, így a kultúrát szerető család minden tagjának örömteli lehet a kikapcsolódás.
Szereti a baracklekvárt? Rossz hírünk van!
Termelői Facebook-csoportokba egyre több kép kerül fel arról, hogy virágzásnak indultak a sárgabarack fák a Dunántúltól az Észak-Alföldig. Ez azonban nagyon rossz hír a gazdáknak és a fogyasztóknak is, a kajszi ugyanis rendkívül fagyérzékeny, azt pedig nehéz elképzelni, hogy májusig ne érkezzen még fagyhullám az országba.
Kitörte a szalagkorlát lábait az ittas sofőr az M86-oson
A férfi egy enyhe jobbos kanyart egyenesített ki az M86-os autóúton Vép térségében, lezúzta a szalagkorlátot, kitörve annak lábait, ő könnyebben sérült meg. A szonda kimutatta, hogy fogyasztott alkoholt, mielőtt autóba ült, tudósított a helyszínről a 112Press.hu.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a városvezetés
A Király utca 14. előtt hajtottak főt és koszorúztak, annál az épületnél, a volt ÁVH-székháznál, ahol a kommunista diktatúra idején az Államvédelmi Hatóság kegyetlenül megkínozta a rendszeridegennek bélyegzetteket.