km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Kidobott akkumulátorok miatt keletkezett a tűz az Erdei iskolai úti hulladéklerakóban

Kidobott akkumulátorok miatt keletkezett a tűz az Erdei iskolai úti hulladéklerakóban

A kommunális hulladékba dobott elektronikai és veszélyes hulladékok miatt keletkezett tűz az Erdei iskola úti hulladéklerakón, olvasható a SZOVA Zrt. közleményében.

 

Ahogy mi is megírtuk, 2022. május 3-án délután kigyulladt és mintegy 100 m2-en égett a szombathelyi Hulladéklerakó telep. A tüzet szerencsére hamar sikerült megfékezni, a lángokat a szombathelyi hivatásos és önkéntes, a sárvári, illetve a jáki tűzoltók oltották el.


Az e-hulladék (a telefonok, tabletek, elektromos szakállnyírók is) nagy része veszélyes hulladéknak számít, a kommunális gyűjtőedényekbe tilos ilyet dobni. Ennek egyik oka az, hogy a leföldelt akkumulátorok felrobbanhatnak, tüzet okozhatnak, amint történt ez a telepükön a május 3-án. A másik pedig az, hogy a készülékekben található veszélyes anyagok (pl. ólom, higany, dioxin) komoly környezeti problémákat jelenthetnek.


Az egyértelmű szabályozás és tiltás hatására folyamatosan tapasztalják, hogy az ügyfelek felelőtlen módon a kommunális gyűjtőkbe helyezik az elektronikai hulladékot, valamint egyéb veszélyes hulladékokat is (pl. olajos flakonok, rongyok).


A keddi tűzeset apropóján ismét nyomatékosan felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy az elektromos berendezések hulladékait, valamint a veszélyes hulladékokat nem szabad kommunális hulladékként kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni őket, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást.


Lakossági ügyfeleiktől díjmentesen átveszik az e-hulladékot a Körmendi úti Hulladékudvarban, valamint évente elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek, amelynek során a város különböző pontjain konténerek kerülnek kihelyezésre az elektronikai hulladék számára. Készülékcsere esetén pedig abban a boltban, ahol új eszközt vásárolunk, jó eséllyel átveszik a régit. Ami pedig a fáradt olajat és a használt sütőolajat illeti, háztartási mennyiségben lehetőség van a leadásukra a Hulladékudvarban.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112Press
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.
Folytatódik a meleg, napsütéses idő
Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.