km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Kételkedem, tehát létezem

Kételkedem, tehát létezem

„Kétségeim mindig is lesznek. Mikor legutóbb, hosszú kihagyás után, ismét próbáltam, újra megkérdőjeleztem magamat. No, nem azt, hogy színész vagyok-e? Hanem azt kérdeztem: helyes-e a hozzáállásom? Odaadom-e magam száz százalékig? Be tudok-e menni a színpadra olyan tiszta, nyitott lélekkel, hogy befogadhassam mindazt, ami ott velem történni fog?”, morfondírozik Nagy Cili, a WSSZ Holdbeli csónakos-díjas (2014) színésze, rendező, a – Szabó Tibor igazgató által életre hívott – Művészeti Tanács tagja.

 

A Balaton-felvidéken fekvő Pécsely szülötte Nagy Cili. „Otthon magától értetődő volt, hogy – a nővéremmel együtt – besegítünk a háztartási munkákba meg a szőlőművelésbe. Valamiféle kötelességtudat ivódott belénk.” Mivel korán kiderült, hogy érzéke van a rajzoláshoz, ezért a zirci, képzőművészeti profilú gimnáziumba íratták be. „A mai napig hálás vagyok annak a négy évnek, amiért annyi mindent tanultam ott. Persze utólag látom így, mert természetesen tinédzsernek lenni sohasem könnyű. Az osztályfőnököm (Szűcs István Miklós), aki egyben a rajztanárom volt, olyan, a művészettörténettel kapcsolatos témákat is érintett, amelyek az egyetemen vagy a színházban merültek fel újra. Büszke voltam rá, hogy ezek már ismerősként jönnek szembe.” 

 

A színművészetis felvételijére titokban készült. „Már akkor olyan voltam, hogy nem mertem semmit elkiabálni. Ha odaérünk, akkor majd meglátjuk, sikerül-e vagy sem. Az biztos, hogy a színészettel, illetve a színházzal való foglalkozás már igen korán dédelgetett vágyam volt.” Nem járt sikerrel. S ha az idő tájt nem találkozik valakivel, akit már fölvettek a zalaegerszegi színház Nádasdy Kálmán Színészképző Stúdiójába, aligha szerzett volna tudomást arról, hogy a teátristaképzésnek ilyen módja is létezik. „Véletlenek persze nincsenek, ennek valahol így kellett lennie”. Fölvették. Egyik mestere Ruszt József (1937-2005; Kossuth-díjas színházteremtő, rendező) volt.

 

„Áldás, hogy találkozhattam vele. Jóllehet máig vannak számomra megfejtésre váró részletei a vele folytatott munkának. Igaz, akkor még a fenekemen volt az a bizonyos tojáshéj. Azt sem tudtam, melyik kezem melyik. De a módszereiből belém épült például az, hogy egyetlenegy mozdulat is miként tud megváltoztatni, milyen lényegi jelentéssel bír. Akár képes levenni a színész válláról azt a terhet, hogy ezt ’meg kell csinálni, el kell tudni játszani’. Azaz egy megfelelő gesztus olyan folyamatot indít el, ami mélyre tud nyúlni. Utólag értettem meg sok mást is, utólag érett meg bennem, amiket akkor tanított nekem.” Euridiké, Júlia is volt Egerszegen. Mégsem mondott le a színi egyetemről. Ilyés Róbert (Jászai-díjas) kollégája volt a segítője a felkészülésben. Bereményi Géza (Kossuth-díjas író, filmrendező), az akkori művészeti vezető egészen biztosra vette, hogy fölveszik. 2002: Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályába került. „Az egyetemen egészen más utakkal, más formákkal, más módszerekkel találkoztam, mint addig. Ezért tartom igaznak a kínai mondást, miszerint ’a hegyre több út vezet fel’. Mivel engem huszonnégy évesen vettek fel, ami nem túl gyakori, Lukáts Andorral a bennem addigra kialakult ’építményt’ (szakmai tudást) le kellett bontani tégláról téglára egészen az alapokig. Azért, hogy biztosak lehessünk benne, azok annyira stabilak, hogy egy egész pályán át kitartanak. Fájdalmas, ám ugyanakkor – utólag beláttam – hasznos folyamat. Nem véletlenül akartam én egyetemre járni és tanulni. Az ember valahol a lelke mélyén érzi: eljutottam idáig, adott pontig, szintig, de most merre tovább? A mai napig vannak kétségeim.  Mindig is lesznek.”

 

A Budapesti Kamaraszínházban töltötte az egyetemi gyakorlóéveket. A Nemzeti Színház szerződtette, két évad után szabadúszás következett (Centrál Színház, Budaörsi Játékszín, Pince Színház). 2010-től szombathelyi színművész. Öt sikeres előadást rendezett.  „Éppen a napokban próbáltam összegezni a rendezéseimmel kapcsolatban, hová is jutottam eddig, mit is tudok én erről? Végül is arra jutottam, hogy általában semmit nem tudok. De újra és újra megtanulom! Magában a folyamatban tanulom meg. Hagyni kell, hogy hasson rám a darab, a történet, a kor, és aztán nekem is vissza kell hatnom az egészre. Számomra talán a legizgalmasabb része a rendezésnek annak a felfedezése, amit én adhatok hozzá a játszó színészekkel, a tervezőkkel, az egész csapattal együtt. Az adott darabon keresztül megérinteni a mai kor emberét, a nézőtéren ülőket.”

 

A Szabó Tibor direktor által létrehozott Művészeti Tanács öt tagjának egyike. „Nagyon drukkoltam azért, hogy ez a csapat fölállhasson! Egymást építjük. Picit olyan is, mintha újra diákként megint iskolába járhatnék, és tanulhatnám a szakmát azoktól, akikkel együtt dolgozom. Azt gondolom, hogy ez a színházunknak is fejlődési lehetőség. Miközben természetesen meg kell tudni szólítanunk a megyeszékhelyen és a régióban élő, sokféle ízlésű embert. Az a terv, hogy színészként és rendezőként is dolgozom a társulattal. A várakozás mellett van bennem egyfajta feszültség, ezt nevezhetjük megfelelési vágynak is, ami valahol természetes. Próbafolyamatok előtt szoktam ugyanezt érezni. Reményeim szerint, amint megkezdődik a konkrét munka, ez átvált jó hangulatú, termékeny alkotói folyamatba.” 

 

Szenkovits Péter

kapcsolódó cikkek
Kettős ünnep ez a nap a Weöres Sándor Színház életében
Kettős ünnep ez a nap a Weöres Sándor Színház életében
Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait
Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait
Megalakult a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsa, melynek tagjait kedden mutatta be Szabó Tibor igazgató. A testület feladatairól és az évadtervekről is beszélt a sajtó munkatársainak és a társulatnak.
kapcsolódó cikkek
Kettős ünnep ez a nap a Weöres Sándor Színház életében
Kettős ünnep ez a nap a Weöres Sándor Színház életében
Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait
Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait
Megalakult a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsa, melynek tagjait kedden mutatta be Szabó Tibor igazgató. A testület feladatairól és az évadtervekről is beszélt a sajtó munkatársainak és a társulatnak.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.