km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Vép képviselő-testülete pályázatot nyújtott be önkormányzati épületek (gondozási központ és sportöltöző) energetikai korszerűsítésére. A legutóbbi testületi ülésen az ehhez szükséges előkészítő anyagok összeállításáról szavaztak.

 

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy TOP Plusz pályázat előkészítéséről döntöttek a legutóbbi testületi ülésen. Megkapták az ajánlatokat a pályázathoz szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagok elkészítésére.  


– Vépen az elmúlt időben nagy figyelmet fordítottunk a zöldenergiák hasznosítására, az energiaköltségek minimalizálásra – folytatta a polgármester. – Két épület energetikai korszerűsítéséről van most szó.  A Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ esetében ajtó- és ablakcserére kerülne sor, korszerűsítenénk a fűtési rendszert, felújítanánk a homlokzatot, szigeteltetnénk, valamint napelemek kerülnek az épület tetejére. A másik épület a sportöltöző, ahol hasonló jellegű munkálatok kezdődhetnének el. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik, az ehhez szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagokat kell összeállíttatni, ezekkel kimutatható, hogy a tervezett fejlesztésekkel mekkora megtakarítások realizálhatók. Az előkészítő munkálatok költsége a gondozási központnál 156 ezer, a sportöltözőnél 180 ezer forintba kerül. 


Vépen az elmúlt években több, hasonló jellegű beruházás zajlott: a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az általános iskola tetejére is került napelem, ezek pedig megtermelik azt az energiamennyiséget, amennyi szükséges. Az épületekben továbbá kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteltek, és korszerűsítették a fűtési rendszert, így minimalizálták a fűtési költségeket. A beruházásokat energetikai pályázatok révén sikerült megvalósítani, ha pedig a mostani két, felújításra váró épület is elkészült, akkor elmondható, hogy Vépen minden középület energiatakarékosan üzemel. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.