km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Vép képviselő-testülete pályázatot nyújtott be önkormányzati épületek (gondozási központ és sportöltöző) energetikai korszerűsítésére. A legutóbbi testületi ülésen az ehhez szükséges előkészítő anyagok összeállításáról szavaztak.

 

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy TOP Plusz pályázat előkészítéséről döntöttek a legutóbbi testületi ülésen. Megkapták az ajánlatokat a pályázathoz szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagok elkészítésére.  


– Vépen az elmúlt időben nagy figyelmet fordítottunk a zöldenergiák hasznosítására, az energiaköltségek minimalizálásra – folytatta a polgármester. – Két épület energetikai korszerűsítéséről van most szó.  A Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ esetében ajtó- és ablakcserére kerülne sor, korszerűsítenénk a fűtési rendszert, felújítanánk a homlokzatot, szigeteltetnénk, valamint napelemek kerülnek az épület tetejére. A másik épület a sportöltöző, ahol hasonló jellegű munkálatok kezdődhetnének el. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik, az ehhez szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagokat kell összeállíttatni, ezekkel kimutatható, hogy a tervezett fejlesztésekkel mekkora megtakarítások realizálhatók. Az előkészítő munkálatok költsége a gondozási központnál 156 ezer, a sportöltözőnél 180 ezer forintba kerül. 


Vépen az elmúlt években több, hasonló jellegű beruházás zajlott: a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az általános iskola tetejére is került napelem, ezek pedig megtermelik azt az energiamennyiséget, amennyi szükséges. Az épületekben továbbá kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteltek, és korszerűsítették a fűtési rendszert, így minimalizálták a fűtési költségeket. A beruházásokat energetikai pályázatok révén sikerült megvalósítani, ha pedig a mostani két, felújításra váró épület is elkészült, akkor elmondható, hogy Vépen minden középület energiatakarékosan üzemel. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak