km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Vép képviselő-testülete pályázatot nyújtott be önkormányzati épületek (gondozási központ és sportöltöző) energetikai korszerűsítésére. A legutóbbi testületi ülésen az ehhez szükséges előkészítő anyagok összeállításáról szavaztak.

 

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy TOP Plusz pályázat előkészítéséről döntöttek a legutóbbi testületi ülésen. Megkapták az ajánlatokat a pályázathoz szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagok elkészítésére.  


– Vépen az elmúlt időben nagy figyelmet fordítottunk a zöldenergiák hasznosítására, az energiaköltségek minimalizálásra – folytatta a polgármester. – Két épület energetikai korszerűsítéséről van most szó.  A Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ esetében ajtó- és ablakcserére kerülne sor, korszerűsítenénk a fűtési rendszert, felújítanánk a homlokzatot, szigeteltetnénk, valamint napelemek kerülnek az épület tetejére. A másik épület a sportöltöző, ahol hasonló jellegű munkálatok kezdődhetnének el. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik, az ehhez szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagokat kell összeállíttatni, ezekkel kimutatható, hogy a tervezett fejlesztésekkel mekkora megtakarítások realizálhatók. Az előkészítő munkálatok költsége a gondozási központnál 156 ezer, a sportöltözőnél 180 ezer forintba kerül. 


Vépen az elmúlt években több, hasonló jellegű beruházás zajlott: a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az általános iskola tetejére is került napelem, ezek pedig megtermelik azt az energiamennyiséget, amennyi szükséges. Az épületekben továbbá kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteltek, és korszerűsítették a fűtési rendszert, így minimalizálták a fűtési költségeket. A beruházásokat energetikai pályázatok révén sikerült megvalósítani, ha pedig a mostani két, felújításra váró épület is elkészült, akkor elmondható, hogy Vépen minden középület energiatakarékosan üzemel. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.