km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Két újabb épület tetejére kerülhet napelem Vépen

Vép képviselő-testülete pályázatot nyújtott be önkormányzati épületek (gondozási központ és sportöltöző) energetikai korszerűsítésére. A legutóbbi testületi ülésen az ehhez szükséges előkészítő anyagok összeállításáról szavaztak.

 

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy TOP Plusz pályázat előkészítéséről döntöttek a legutóbbi testületi ülésen. Megkapták az ajánlatokat a pályázathoz szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagok elkészítésére.  


– Vépen az elmúlt időben nagy figyelmet fordítottunk a zöldenergiák hasznosítására, az energiaköltségek minimalizálásra – folytatta a polgármester. – Két épület energetikai korszerűsítéséről van most szó.  A Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ esetében ajtó- és ablakcserére kerülne sor, korszerűsítenénk a fűtési rendszert, felújítanánk a homlokzatot, szigeteltetnénk, valamint napelemek kerülnek az épület tetejére. A másik épület a sportöltöző, ahol hasonló jellegű munkálatok kezdődhetnének el. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik, az ehhez szükséges épületenergetikai műszaki szakértői előminősítő anyagokat kell összeállíttatni, ezekkel kimutatható, hogy a tervezett fejlesztésekkel mekkora megtakarítások realizálhatók. Az előkészítő munkálatok költsége a gondozási központnál 156 ezer, a sportöltözőnél 180 ezer forintba kerül. 


Vépen az elmúlt években több, hasonló jellegű beruházás zajlott: a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az általános iskola tetejére is került napelem, ezek pedig megtermelik azt az energiamennyiséget, amennyi szükséges. Az épületekben továbbá kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteltek, és korszerűsítették a fűtési rendszert, így minimalizálták a fűtési költségeket. A beruházásokat energetikai pályázatok révén sikerült megvalósítani, ha pedig a mostani két, felújításra váró épület is elkészült, akkor elmondható, hogy Vépen minden középület energiatakarékosan üzemel. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.