km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Kell egy kis haccacáré: a szimfonikusok és a Hot Jazz Band közös farsangi koncertje

Kell egy kis haccacáré: a szimfonikusok és a Hot Jazz Band közös farsangi koncertje

A szimfonikus zenekar sosem feledkezik meg a jeles ünnepekről, sokan közülünk, akik múlt csütörtökön ott voltunk a Bartók Teremben, a zenekarnak köszönhetjük egyetlen farsangi élményünket. Vendég a lassan negyvenéves Hot Jazz Band volt, a koncert sikeréről mindent elmond, hogy ugyan sokszor voltam itt koncerten, de ennyi mosolygó, sőt éneklő ember még nem láttam.

A zenekar méltó volt önmagához, a Denevérrel (ifjú Johann Strauss) nyitott, a császár-korabeli Bécs világát idézve. Jó volt pár percig hallgatni a polgári jólét, az európai pompa csillogó zenéjét, de percek múlva már tapssal köszöntöttük a színpadra bejövő Hot Jazz Band zenészeit, akik a nagyzenekar előtt rendezkedtek be zsebkendőnyi területen hangszereikkel.


Minimál hangosítással is megszólalt a dixieland, reccsent a harsona, sivított a klarinét és kopogott a bendzsó, csak az énekes kapott mikrofont. A zenekarvezető Bényei Tamásnak nemcsak a hangja, ruhája, még a frizurája is korhű, a századelőt idézi. Szellemes, zenészviccekkel tarkított konferanszából nem hiányzott a spontaneitás sem, de még az apró, a műsor sorrendével kapcsolatos tévedései is szerethetők voltak. Már régen észrevettem, hogy a közönség jobban szereti, ha a konferanszié a koncerten nem egyszerűen felolvassa a műsort, hanem rögtönöz, viccel, megszólítja a közönséget (jó példa erre Bősze Ádám).

A Hot Jazz Band zenéje szinte folyamatos improvizáció, teljesen érthető, hogy a zenekarvezető akkor is rögtönöz, amikor a műsort közli. Sikerült is többször eltérni a kiadott sorrendtől, ez egyedül a nagyzenekart zavarhatta, de Csurgó Tamás karmester vette a lapot, hamar rájött, hogy nem szokványos koncerten van, itt és most a közönség a kis hibáknak is tud örülni. Hangban azonban nemigen volt tévedés, talán a harsona egyszer fújt kicsit mellé egyszer egy rögtönzés során, amúgy zeneileg minden rendben volt. Különleges élmény volt élőben hallani a húszas-harmincas-negyvenes évek könnyűzenéjét nagyzenekari kísérettel. Karády dalai ugyanúgy szóltak, mint a filmekben, a Wonderful World is eredetinek tűnt, kivéve Louis Armstrong éneke. Külön becsülendő Bényei Tamásban, hogy meg sem próbálta utánozni a fekete jazz-zenész hangját - mint a kilencvenes éven falusi báljain az összes szintetizátoros-énekes - hanem saját hangján adta elő a dalt. (Ismerik a reklámszöveget: “Az eredeti nehezen felülmúlható”)

Sorra hangzottak el a korszak slágerei: Az én babám egy fekete nő, Május éjszakán, Kellene ma éjjel egy kis haccáré, haccacáré, Szeretni kell, ennyi az egész..., Foggy day... Amikor szünet után visszajöttünk a pezsgőzésből, már tudtam, hogy nem ússzuk meg dalolás nélkül. Így is történt, meglepően könnyen sikerült rávenni a közönséget néhány sor eléneklésére egy ismert slágerben. Aztán egy másikban. A siker annyira kiszámítható volt, hogy a zenekarvezető az utolsó előtti harmadik számot már búcsúdalnak konferálta fel, tudta ugyanis, hogy a közönség ráadást fog követelni, és legalább kettőt. 


Jó zenét hallgattunk, pezsgőztünk, énekeltünk, volt egy kis farsangunk. De ehhez hozzátennék még valamit. A szünetben egy ismerős zenész, aki egy másik szimfonikus zenekarban játszik,  irigykedve az első rész hallatán, odavetette nekem a mosdóban: mindig ilyen zenét kellene játszani, a fenébe... 

 

Peltzer Géza 
Fotó: Nagy Jácint 
 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.