km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Karneválszínház: Asszonyfarsang 

Karneválszínház: Asszonyfarsang 

Ötletdömping, pazar hangulat: javában tartanak a karneválszínházi előadás próbái a Weöres Sándor Színházban. A Junior Prima Díjas Fábián Péter (1990) rendező Asszonyfarsang című saját darabját viszi színre. 

A korokon átívelő helytörténeti komédiáról Fábián Péter szerzőt-rendezőt kérdeztük. Készséggel vázolta a remekül formálódó produkció hátterét: „Úgy szólt Szabó Tibor igazgató úr és a színház vezetésének a felkérése, hogy írhatok bármiről, de az kötődjön Szombathelyhez, kapcsolódjon a város történetéhez. Megörültem ennek, mert korábban is dolgoztam hasonló témákkal, például Celldömölkön, a Soltis Színházban.

Először is jöttem kutakodni. Találkoztam a muzeológus-történész Kelbert Krisztinával, a levéltáros-történész Feiszt Györggyel, a régész-muzeológus Sosztarits Ottóval. Sok anyag gyűlt össze. Félelmetes volt, hogy az ókortól kezdve itt ez a gigantikus, elképesztő nagy múlt! Fogas volt a kérdés: mi is legyen ebből az aranybányából? A bőség zavarával küzdöttem. Ám az egyik sarokpont, ami igencsak megtetszett, az Ízisz-történet. Elkezdtem utánajárni. Ha úgy tetszik, ez tulajdonképpen nőkultusz; de hát Szombathelyt olykor a Nyugat Királynőjének is becézik. Emellett számtalan női történetet leltem a város „zegzugos kriptáiban” kutakodva.

Arra jutottam: a legizgalmasabb az lenne, ha ezekből a női legendákból indulnék ki – ennek persze csak egy rétege az asszonyfarsang, mint népszokás –, ezeket mesélném újra. Kicsit helyrebillentve azt a történelmi egyensúlyból való kizökkenést, hogy mennyire férfiközpontú is a história, mint olyan. Mert szinte azt mondhatni, hogy azt a férfiak írják. Ezt kicsit ellenpontozandó szerettem volna megidézni a női adomákat. Az egész komédia egy keretben játszódik, történet a történetben, illetve történetek keretjátékon belül, amit az 1960-as évek közepébe helyeztem, amikor először rendezték meg a Savaria Karnevált.

Abban az időben vagyunk, ami egybeesik az 1965-ös szombathelyi árvízzel. Pusztulás előtti pillanat, amikor előfordulhat, hogy elsüllyed a város. De mi van, ha mégsem? Mi történik akkor, ha Ízisz tiszteletére előadnak egy misztériumjátékot, amivel talán kiengesztelik az istennőt, aki megkímélheti a települést. Ízisz ugyanis megsértődik azon, hogy kihagyták ebből a karneválból, és ezért akarja elsüllyeszteni Szombathelyt. Ám a lelkes játszók – a levéltár udvarán – úgy döntenek, hogy igenis megkövetik. Vajon sikerül? Ezt természetesen nem árulhatom el. (Mosolyog.) S ebben a játék a játékban, helyzetben találunk rá azokra az eldugott női történetekre, amik a XIX. század közepétől egészen az 1940-es évek végéig játszódnak.”

A felvetésre, vannak-e áthallások korunkra, 2023-ra? – ekként válaszol Fábián Péter: „Persze. Abszolút. Bár nem igazán szeretem magyarázni a dolgokat; reményeink szerint majd kiderül ez is a végeredményből. Tény, hogy – a nemi egyenlőtlenségeket illetően – vannak még elintéznivalóink a társadalmunkban. Jóllehet nem szeretnék semmilyen feminista kiáltványt megfogalmazni vagy ilyesmi. Igazából azt szeretnénk, beszéltünk erről a színészekkel, hogy a nőknek is legyen terük, jelenjenek meg ők is a színen, hogy ennél a színházi hasonlatnál maradjak. Mindemellett, szerintem, fontos hangsúlyozni, hogy ez elsősorban könnyed, nyári szórakoztató előadás.

Nem nagyon fogunk moralizálni, hanem pusztán fölvillantjuk ezt a problémát. Legalábbis ez az egyik cél. A másik, hogy vállaltan népszerűsítsük Szombathely történelmének eddig ismeretlen oldalát. A fantasztikus női karaktereket, akik eddig a háttérben maradtak. Greisinger Ottóné, Lyukas Kati vagy éppen Gál Erzsike (akiknek a nevük így elsőre még ismeretlenül hangzik) cselekedetei az itt élőknek is izgalmasak lehetnek. Az ő történeteiken keresztül rajzolódik ki Szombathely meg egy mini Magyarország. Úgy lesz lokálpatrióta, hogy közben többről szóljon, mint ’csak’ a város.” 

S hogy milyen az együttműködés a WSSZ csapatával? Ezt így jellemzi az író-rendező: „Oldott a légkör, mindenki támogató. Bizalmat szavaztak ennek az ’őrületnek’. Magas nívón zajlik a próbafolyamat. Mindenki kreatív, ötletgazdag. Szinte valamennyien végig színpadon lesznek. Hála Isten, ez jó döntés volt, mert ez a társulat tényleg egy csapat. Élvezek itt lenni.”
S hogy számára miért fontos a színház? Fábián Péter ekképpen meditál: „Nehéz erről közhelyek nélkül beszélni. Úgy érzem, hogy lehet társadalomformáló ereje, persze, nem eltagadva azt, hogy a színház elsősorban szórakoztató intézmény. De alkalmas arra, hogy – nagy tömegek számára – érvényesen hozzunk szóba dolgokat. Közösséget teremt, formál, alakít a nézőkkel együtt. Én hiszek ebben. Fórumot teremt, hozzájárul egy közösség kulturális fejlődéséhez.”

A karneválszínházi előadások a Megyeháza udvarán lesznek láthatók. Premier: augusztus 17., csütörtök, 18 óra. További előadások: augusztus 18., 19., 22., 23., 24.: 18 óra; augusztus 25-én és 26-án: 17 óra. (Esőnapot valamennyi előadásra kijelöltek.) 


Szenkovits Péter 

Fotó: Mészáros Zsolt Sadness


       

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.