km/óra
  2024.05.06., hétfő  •  Ivett, Frida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Karácsonyfán és tálban is klasszikus – készítsünk szaloncukrot!

Karácsonyfán és tálban is klasszikus – készítsünk szaloncukrot!

Bár a szaloncukor őse a francia eredetű fondantcukor, az, hogy a magyarok több mint 140 éve a karácsonyfát ékesítik vele, egyedülálló a világon. A népszerű édességet ezúttal Czömpöly Eleonóra cukrászmester receptje alapján készíthetjük el.

A szaloncukor készítésével a 19. században kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. Maga a fondantcukor, amely minden szaloncukor őse és alapja, franciaországi eredetű, a 14. századból származik: innen  német cukorműves mesterek közvetítésével  érkezett a 19. században Magyarországra. Neve onnan ered, hogy a polgári és főúri házak szalonjaiban kínálták tálkákban az érkező vendégeknek.  A szaloncukor-készítés elterjedése a karácsonyfa-díszítés megjelenéséhez kötődik, amit Németországból vettünk át. Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetősebb családok engedhették meg maguknak: eleinte mézeskalács, papírdísz, gyümölcs került rá, majd az addig a szalonban kínált cukorka is: tehát a szaloncukor nem magyar találmány, de, hogy a karácsonyfát díszítjük vele közel 140 éve, bizony az. Az édesség neve egyébként a német salonzuckerl szóból ered, nem véletlenül nevezte Jókai Mór szalonczukkedlinek.

Czömpöly Eleonóra csokoládé-, kávé-, teamester, szakmérnök és cukrászmester: több mint tíz éve foglalkozik kézműves szaloncukorral. Kezdetben is volt érdeklődés a nem gyári körülmények között készült karácsonyi édesség iránt, eleinte főként intézményekben, például óvodákban tartott szaloncukorkészítő-foglalkozásokat, kisgyermekeknek. Mostanában, mivel tért hódítanak az élmény alapú ajándékok, egyre többen választják édességkészítő-kurzusait – akár céges csapatépítő programként is. Eleonóra örül annak, ha megtanuljuk a receptjeit a foglalkozásokon – a mostani gazdasági helyzetben az sem utolsó szempont, hogy házilag szaloncukrot készíteni sokkal olcsóbb, mint üzletekben megvásárolni azt, főként, ha kézműves édességről van szó. Idén már csak csapatépítőket vezet Czömpöly Eleonóra, viszont 2023-ban is együttműködik a Vasvár Népfőiskola Ízes Vidék Gasztroműhelyével – ott folyamatosan elérhetők lesznek kurzusok, melyekről a népfőiskola honlapján találhatunk információt.

Eleonóra folyamatosan újít receptjein, idei kedvence a sós-tökmagos szaloncukor. Most egy hagyományos receptet osztott meg velünk, ami különféle ízesítőkkel sokféleképen variálható.

Szaloncukor classic:
50g víz
250g kristálycukor
Ezt felforraljuk. Amennyiben szeretnénk fűszerezni a terméket, ekkor keverhetünk bele ízlés szerint fahéjat, karácsonyi fűszert vagy mentát, kardamont, esetleg egy csipetnyi chilit.
Ehhez adunk 75 g étcsokoládét ( min. 60%-os kakaótartalom), óvatosan elkeverjük.
Ezt követi 100 g zsíros tejpor. Ennek elkeveréséhez használjunk kézimixert, 1-es fokozaton.
Ezt követően a langyosra hűlt terméket kézzel a kívánt méretre formázzuk. Kihűtés után márthatjuk temperált csokoládéba, de klasszikusan, bevonat nélkül is csomagolható.
A csomagolásra nagyon jók a zsírmentes csomagolóanyagok (akár klasszikusan becakkozott végekkel), a fényes, színes sztaniolok - ezek kombinálásával még egyedibbé tehetjük az ünnepi édességet.

TP

Fotó: Nagy Jácint

 

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 17. szám - 2024.05.03.
Savaria Fórum 33. évfolyam 17. szám - 2024.05.03.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyre ért a platós kampány: Knézy Jenőt idézve üzent Magyar Péter (képgalériával)
„Végre egy mérkőzés, amit élvezek”, mondta idősebb Knézy a Fradi 1995-os Bajnokok Ligájába jutásakor a Grasshoppers elleni meccs közben, és ezt sütötte el most Magyar Péter országjárása hétfő esti szombathelyi állomásán a Fő téren egy-két ezres tömeg előtt, üzenve a kormánypártnak hogy a „Tiszát eddig megállítani senkinek sem sikerült”. Főként pártja távlati terveiről beszélt, az uniós választások tétjéről viszonylag kevés szó esett.
Javában zajlik a majális az Emlékmű-dombon
Szombathely Város Koncert Fúvószenekara reggel 9-kor "nyitotta meg" a szombathelyi Majálist. Az Emlékmű-dombon a csapatok már főznek, a veterán- és tuningautó-felvonulásra is sokan voltak kíváncsiak.
Közleményt adott ki a Haladás a licenckérelem állásáról
A Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapatának vezetősége közleményt adott ki az indulási joghoz kapcsolódó adminisztrációs folyamat jelenlegi állásáról.
Megyénkbe érkezett Magyar Péter
Két napon keresztül Vas megyét járja Magyar Péter. Hétfőn reggel Vasváron kezdett, majd Körmenden folytatta a látogatást. Szombathelyen este hatkor kezdődik a Fő téren a beszéd.
Halálos áramütés Szombathelyen
Éjfél után, egy nagy csattanást követően ment el az áram az un. "tizennégyemeletes" épületben Szombathelyen. Reggel megtalálták a rövidzárlat okát, amit feltehetőleg véletlenül egy férfi okozott, írja a 112press.hu.