km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
JUSTNature: hisznek a modern és környezettudatos városban

JUSTNature: hisznek a modern és környezettudatos városban

Külföldi partnerekkel közösen tartott projekttalálkozót az önkormányzat a JUSTNature programhoz kapcsolódóan szerdán a Jászai Mari utcai közösségi térben. Szombathely 2021-ben nyert 156 millió forint közvetlen uniós forrást a Horizon 2020 kutatás-fejlesztési alapból.

 

A JUSTNature a természetalapú megoldások levegőminőségre és közösségre gyakorolt pozitív hatásait vizsgálja. Félévente tartanak partnertalálkozót, amelyen nyolc országból 20 közreműködő vesz részt, többek között Németországból, Olaszországból, Görögországból, Máltáról és Belgiumból. Ilyenkor átbeszélik a projektcsomagok jelenlegi állását és a további lépéseket. A szombathelyi rendezvényen dr. Nemény András polgármester mondott rövid köszöntőt, kiemelve, hogy hisz a modern és környezettudatos városban, továbbá a természet- és klímavédelmi tevékenységek csak a közösség által lehetnek eredményesek. A városban két helyszínen történik fejlesztés, melyhez minél több véleményt szeretnének meghallgatni a zoldhullam.szombathely.hu oldalon kitölthető kérdőíven keresztül. 


Németh Ákos zöldtanácsnok elmondta, hogy az egyik a Dési iskola zöldítése, a másik a Hunyadi út mellett, a szöllősi templom és a Lidl között található zöldterület, ami jelenleg alulhasznosított. Itt lesz egy témapark felépítve. Majd közösen fogják az érintettekkel kitalálni, hogy pontosan milyen legyen.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban