km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Júniusban véget ér a járvány Ausztriában

Júniusban véget ér a járvány Ausztriában

A szövetségi kormány tegnapi ülésén döntött a koronavírus elleni intézkedések befejezésének ütemtervéről – majdnem pontosan három évvel az első megerősített ausztriai esetek után. A szabályokat a nyárig fokozatosan kell kivezetni, és Ausztria június 30-án visszatér a „normál működéshez“, írja az orf.at.

 

Mint írják, ez egyes tartományokban ma még érvényben lévő speciális szabályozásokra a mai, február 1-i döntés értelmében június 30-ával már nem lesz lehetőség. „A pandémia megy, a vírus marad“– mondta Johannes Rauch (Zöldek) egészségügyi miniszter a kormányülésen. A veszélyeztetett területeken, például a kórházakban és az idősotthonokban jelenleg még mindig kötelező a maszk használata. Ez április 30-án megszűnik, csakúgy, mint a kockázati csoportok mentessége. Az összes válságstábot és bizottságot is fel kell oszlatni.


Az Egészségügyi Minisztérium június 30-ával tervezi megszüntetni a különleges szabályozást. A SARS-CoV-2 ezután már nem lesz bejelentési kötelezettség alá eső betegség, és a jelenleg még érvényes, a pozitív tesztet elvégzett személyekre vonatkozó közlekedési korlátozás is megszűnik.


A CoV intézkedésekről szóló törvény felhatalmazta az egészségügyi minisztert, hogy a lakosságra vonatkozóan mozgáskorlátozásokat vezessen be. A részben szigorúbb tartományi intézkedések is csak ennek a törvénynek köszönhetően voltak lehetségesek. A június végi megszüntetésével például Bécs városa már nem jogosult külön rendeletek kiadására – olvasható a wien.ORF.at oldalon. Így június 30-án mindenhol megszűnik minden szabályozás, például a kötelező maszkok és tesztek.


A teljes cikk itt olvasható. 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.