km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Isten éltesse, Nagy Tímea!

Isten éltesse, Nagy Tímea!

Ma 53 esztendős. 1970. augusztus 22-én született Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, írja a Paprikablog Facebook-oldala.

A poszt szerint: "Nagy Tímea tízéves korában, 1980-ban kezdett vívni a Vasas színeiben. 1988-ban már a felnőtt válogatottkeret tagja volt. Ebben az évben tőr csapatban szerzett ezüstérmet az IBV-n. 1989-ben második helyezett lett az egyéni versenyben, első csapatban. Az athéni junior vb-n nem jutott a döntőbe. A magyar bajnokságon nyolcadik volt. Indult az Universiaden, ahol párbajtőr csapatban első, tőr csapatban negyedik volt. 1990-ben Ismét ezüstérmes volt az IBV-n. A mödlingi junior vb-n kiesett. 1991-ben már a Bp. Honvéd versenyzőjeként lett ezüstérmes a párbajtőr csapatbajnokságon. A következő évben a havannai világbajnokságon tizenharmadik volt az egyéni versenyben. Csapatban világbajnoki címet szerzett.

1993-ban 15. lett a vb-n, csapatban megvédte tavalyi címét. Az universiaden párbajtőr csapatban első, tőr csapatban ötödik lett. Ebben az évben nyert első alkalommal egyéni magyar bajnokságot. 1994 februárjában Franciaországban nyert világkupa-versenyt. A vb csapatba nem került be, az Eb-n kiesett a 16 között. A következő évben Pozsonyban és Budapesten nyert világkupa-versenyt. A vb-n egyéniben a 16-ig jutott, csapatban első lett. Az universiaden az egyéni és a csapatversenyben is aranyérmes lett. Ezt követően az Európa-bajnokságon is a legjobbnak bizonyult. Nemzetközi szinten az évet egy belgiumi vk-verseny elsőséggel zárta. 1996-ban a német vk-versenyt nyerte meg- Az olimpián ötödik helyezést ért el. Csapatban negyedik volt.

1997-ben ismét megnyerte a német vk-viadalt. A fokvárosi vb-n hatodik volt. Csapatban megvédte világbajnoki címét. Az universiaden újra két aranyérmet szerzett. Az 1998-as évet gyermekvállalás miatt kihagyta. A legrangosabb versenye az ob volt, ahol nyolcadik lett. A következő évben Pozsonyban, Németországban és Budapesten nyert vk-versenyt. Az Európa-bajnokságon a 32 között esett ki, csapatban harmadik lett. A világbajnokságon egyéniben 12., csapatban első lett. 2000-ben Luxemburgban nyert világkupa-versenyt. Az olimpián megnyerte az egyéni versenyt. Csapatban ismét negyedik lett.

2001-ben a vb-n kilencedik lett, csapatban bronzérmes volt. Az év végi ob-n már nem indult, mert második gyermekével volt várandós. 2002 októberében tért vissza az edzésekhez, de a magyar bajnokságon sérülés miatt nem indult. 2003 tavaszán kezdett újra versenyezni. Ezután több vk-versenyen állt dobogóra. A vb-n az egyéni versenyben 36., csapatban harmadik volt. 2004-ben a magyar olimpikonok eskütételén Nagy Tímea mondhatta az eskü szövegét a magyar sportolók nevében. Az olimpián megvédte egyéni bajnoki címét. Erre a magyar vívók közül addig csak Fuchs Jenő, Elek Ilona és Kárpáti Rudolf volt képes. Elsősége a magyar sport 150. olimpiai aranyérmét jelentette. Csapatban ötödik lett.

Az olimpia után harmadik gyermekét várta. A versenyekre 2005 novemberében tért vissza. A 2006-os Európa-bajnokságon 27. volt. Csapatban ezüstérmet szerzett. A torinói vb-n egyéniben első volt, csapatban ötödik lett. Az év végén a legjobb magyar sportolónőnek választották. 2007-ben vk-versenyt nyert Barcelonában. Az Eb-n 24. volt. Csapatban második helyezett lett. A világbajnokságon 19.-ként zárt, csapatban ötödik volt. A következő évben az Európa-bajnokságon 13. helyezett lett egyéniben, negyedik csapatban. Az olimpiára nem tudta kvalifikálni magát.

Ezt követően hosszabb időt kihagyott. A 2009-es ob-n indult. 2010-ben felhagyott az élsporttal.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát végezte el logopédusként, valamint a Testnevelési Egyetem szakedzői szakán szerzett diplomát. Férjezett, két lánya és egy fia van. 2001-ben a MOB női bizottságának lett a tagja. 2009-ben Sportegyesületek Országos Szövetségének általános alelnöke lett. A Hajós Alfréd Uszoda létesítményvezetője. 2012-ben a Vívó szövetség MOB-tagságra jelölte, amelytől visszalépett. 2015 decemberében beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökségébe. 2016-ban a Magyar vívó Szövetség társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke lett. 2020 júliusában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke lett.

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.