km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Isten éltesse, Goldie Hawn!

Isten éltesse, Goldie Hawn!

Ma 78 esztendős. 1945. november 21-én, Washingtonban született Goldie Hawn (Goldie Jeanne Hawn) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, rendező, énekesnő és producer, írja a Paprikablog Facebook-oldala.

A posztban ez áll: "Anyja, a magyar származású Laura Steinhoff egy tánciskola és egy ékszerbolt tulajdonosa volt, aki a „Goldie” nevet leányának az Aranka név angol tükörfordításaként választotta. Apja, Edward Hawn zenészként dolgozott, presbiteriánus, és az amerikai függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójának egyenes ági leszármazottja. Van egy nővére: Patricia.

Goldie Hawn 3 évesen, 1948-ban kezdett el balettet tanulni, és táncleckéket venni. Színészi karrierjét 11 évesen kezdte A diótörő című balettben. Mégpedig mindjárt profiként, hisz fellépésenként 1,50 dollárt kapott.

1961-ben érte el a siker küszöbét, amikor a Rómeó és Júliában szerepelt. New Yorkban már hivatásos táncosnak számított. Később a Montgomery Blair egyetem mellett, ahol színjátszást tanult, bár tanulmányait nem fejezte be, még mindig tánctudásából élt: egy balettiskolában oktatott, miközben esténként go-go táncosként lépett fel.

Nyilván éppen tánckarrierjének köszönhette annak idején legendásan vonzó alakját, és a szexszimbólum státuszt, ami „feljogosította” arra, hogy 39 évesen megmutassa magát a Playboy címlapján. Amivel egyébként a lap történetének egyik legjobb eladását produkálta. Azután a tánckarriernek mégis vége lett. Goldie a hatvanas évek közepén tűnt fel a tv-ben komédiasorozatokban, azután 1968-ban megkapta első filmszerepét, majd egy évvel később a A kaktusz virágában nyújtott teljesítményéért Oscar-díjat kapott.

Az 1970-es évektől olyan filmekben tűnt fel (további Golden Globe-jelöléseket szerezve), mint A pillangók szabadok (1972), a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), a Sampon (1975), az Óvakodj a törpétől (1978), a Hárman a slamasztikában (1980) és a Benjamin közlegény (1980) – utóbbi címszerepéért ismét Oscar- és Golden Globe-díjakra jelölték, ezúttal mint legjobb női főszereplő. Szerepelt még A vasmacska kölykei (1987), a Palimadár (1990), a Jól áll neki a halál (1992), a Jöttem, láttam, beköltöztem (1992), az Elvált nők klubja (1996), a Párosban a városban (1999) és az Örök lányok (2002) című filmekben is.

2002 óta nem vállalt semmiféle szerepet, egészen a 2017-es Ó, Anyámig. Az utóbbi években inkább az írással próbálkozik. 2005-ben jelent meg A Lotus Grows in the Mud (A lótusz a sárban nő) című önéletrajzi ihletésű könyve.

Kétszer ment férjhez. Első férjével, Gus Trikonis rendezővel hét évig élt együtt (1969–1976). Második férjétől, a komikus Bill Hudsontól két gyermeke van, Oliver és a szintén színész-modell Kate Hudson. 1983 óta van együtt Kurt Russell-lel, akitől egy fia született, 1986-ban Wyatt Russell.

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megszavazták, idén is igényelhető a piaci utalvány
Rászorulók kaphatják 2024-ben is, április 1-től lehet rá jelentkezni, az összege 30.000 forint lesz.
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.