km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Ismét a szombathelyi Kelemen Alex lett az első helyezett a földrajzversenyen

Ismét a szombathelyi Kelemen Alex lett az első helyezett a földrajzversenyen

A maximálisan megszerezhető 200 pontból 193 pontot ért el. Tavaly 7. osztályos tanulóként is ő nyerte meg ezt a versenyt, felkészítő tanára Varga Andrea.

Május 10-12. között a Magyar Természettudományi Társulat szervezésében rendezték meg Egerben a XXXII. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny döntőjét.

A kárpát-medencei döntőnek a hagyományokhoz híven az Eszterházy Károly Egyetem adott otthont. A döntőbe a 19 megyei győztes, Budapest 1-3. helyezettje, valamint a határainkon túl élő magyarság (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék) legeredményesebb 6 tanulója, összesen 28-an jutottak be.

 A háromnapos versenyen a tanulók írásbeli, terepgyakorlati és szóbeli tudásukat is megmérettették, ez alapján döntötték el a bírák a végső helyezéseket.

Mindhárom fordulót Kelemen Alex, a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 8. osztályos tanulója nyerte, így az összesítésben is az első helyet szerezte meg. A maximálisan megszerezhető 200 pontból 193 pontot ért el. Tavaly 7. osztályos tanulóként is ő nyerte meg ezt a versenyt, felkészítő tanára Varga Andrea.

A 2. helyezett Bereczk Bálint, a Marcali Mikszáth Általános Iskola tanulója 176 pontot szerzett, felkészítő tanára Bőle László.

Alex nemcsak a földrajz területén rendelkezik egyedülálló tudással, hiszen nemrég az országos történelemversenyen is az előkelő második helyezést érte el.

 

Címlapfotónkon balról jobbra: Varga Andrea felkészítő tanár, Dr. Tardy János, PhD., c. egyetemi tanár, a Magyar Természettudományi Társulat ügyvezető elnöke, Kelemen Alex, Kelemen Krisztián, Bereczk Bálint, Bereczk Balázs

kapcsolódó cikkek
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Hétvégén tartották a verseny döntőjét az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központban.
kapcsolódó cikkek
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Hétvégén tartották a verseny döntőjét az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központban.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.