km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ilyen nem volt a rendszerváltás óta Szombathelyen (adatok, gyorselemzés)

Ilyen nem volt a rendszerváltás óta Szombathelyen (adatok, gyorselemzés)

Soha nem fordult még elő az 1990 utáni szombathelyi önkormányzati választások történetében, hogy egy párt vagy pártszövetség az összes egyéni választókerületet megnyerje. Június 9-én ez is megtörtént, az Éljen Szombathely! képviselőjelöltjei mind a 12 egyéni körzetben a legtöbb szavazatot kapták, a polgármesteri címért folytatott versenyben pedig dr. Nemény András (ÉSZ) 25.231 voksot begyűjtve múlta felül a 11.767 szavazatot szerző Lenkai Nórát (Fidesz-KDNP), helyi EP- és önkormányzati választási rekord, 64 százalékot is meghaladó részvétel mellett.

Történelmi eredmény


Nagy volt az öröm vasárnap este fél 11 után az Éljen Szombathely! Egyesület (ÉSZ) eredményváróján, nem véletlenül, hiszen a választókerületekből beérkező adatok tendenciáiból egyértelműen látszott: nem túlzás, elsöprő győzelmet arathat a Szombathelyt 2019 óta irányító frakciószövetség. Így is lett, minden egyéni körzetet megnyertek, erre a rendszerváltás óta nem volt még példa a városban. A jelenlegi városvezetés nagyon erős felhatalmazást kapott az eddigi munka folytatására.  

A közgyűlési többségét 2019 januárjában elveszítő Fidesz-KDNP-t az őszi önkormányzati választásokon is felülmúlta az ÉSZ, akkor a 14 körzetből - ami azóta kettővel csökkent -, 8-at (plusz a függetlenként indult dr. Czeglédy Csabával együtt 9-et) vitt a szövetség, de a Fidesz-KDNP azért öt egyéni mandátumot így is tudott szerezni, Ágh Ernő, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, dr. Kecskés László, Sátory Károly és Horváth Gábor révén. 2024-ben azonban olyan hagyományos jobboldali körzetekben is megsemmisítő vereséget mértek a Fidesz-KDNP-re, mint a belváros, vagy a kertvárosias területek közül a legpolgáribbnak tartott Herény-Kámon és a Minerva lakópark, az oladi központú körzet, vagy a Petőfi-teleptől a Jókai parkig tartó délnyugati városrész. 

Az országos és a városi listás átlagot is messze alulmúlt a helyi Fidesz

 

A Fidesz-KDNP az EP listán országosan csaknem 45 százalékot szerzett, a városban azonban 4 százalékkal kevesebbet, csak 40.93 százalékot. A jelöltjeik azonban messze alulmúlták még a pártjuk városi listás támogatottságát is. Egyedül Horváth Gábor ért el picivel 40 százalék feletti eredményt (40,10%), de így is bőven alulmaradt dr. László Győzővel szemben (54,02%) az 1-es körzetben. Voltak olyan képviselőjelöltek, akik a 30 százalékot sem tudták hozni, hátulról Jagodits Zsuzsa, Pődör Zoltán és Melega Miklós a sorrend, mind 27-28 százalék közötti eredménnyel végeztek - ellenfeleik, Horváth Soma, dr. Horváth Attila és Tóth Kálmán pedig jóval 60 százalék fölötti szavazatot szereztek, ezek voltak a legnagyobb különbségek a képviselőjelöltek között 2024-ben Szombathelyen.

A Stromfeld, 11-es Huszár út és környéke, Belváros északi része fémjelezte 2-es körzetet Bokányi Adrienn szintén óriási fölénnyel húzta be kihívója, a fiatal Mák Zsombor (Fidesz-KDNP) előtt, 64,58-30,10 százalék lett a szavazati arány. A 3-as és 4-es körzetről már fentebb írtunk, Oladon és a Derkovits északi részén dr. Horváth Attila és Horváth Soma diadalmaskodott, a Derkó másik körzetét szintén magabiztosan tartotta meg a függetlenként induló dr. Czeglédy Csaba Pars Krisztiánnal szemben (57,06% vs. 33,28%). A 6-os választókerületben (a belváros keleti része, Keleti Városrész: Éhen Gyula lakótelep, Pick-telep, Bébictelep, és Zanat) Putz Attila szintén megőrizte a 2019-ben ugyanitt megszerzett mandátumát, csak most nagyobb különbséggel nyert (46,80%) új fideszes ellenfele, Németh Krisztián ellen (36,21%) mint öt éve Kántás Zoltánnal szemben. 


Vitte a kertvárosi körzeteket is az ÉSZ

 

A 7-es körzetben meglepetés született, azt alighanem az ÉSZ-nél sem gondolták, hogy Lukács Dániel 54,86-37,06 százalékos arányban veri majd a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetőjét, Illés Károlyt, aki leköszönő párttársa, dr. Takátsné dr. Tenki Mária helyett indult el a belvárosban. A 8-as választókerületben Putz Attilához hasonlóan Németh Ákos is újrázott, a KISZ- és Százhold lakótelepeken a jelenlegi képviselő dupla annyi voksot gyűjtött be, mint a fideszes dr. Árvai György. Kelemen Krisztián (ÉSZ) még ennél is nagyobb különbséggel verte Ferenczy Balázst (Fidesz-KDNP), előbbi 2000, utóbbi csak 932 szavazatot kapott a Joskar-Ola lakótelep és Kresz-park környékén. Ahogy azt fentebb is jeleztük, a Déli Városrészen (Szőlős, Gyöngyöshermán, Szentkirály, Bogát, Zarkaháza, Bádonfa) tarolt Tóth Kálmán, Sében lakó kihívójára, Pődör Zoltánra csak 822-en szavaztak, míg a helyben élő Tóthra 2027-en. A 11-es körzetben is meglepetés született, dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) az elmúlt 10 évben biztosan tartotta kézben az Olad, Oladi-plató, Erdei iskola környéke, Belváros nyugati része, Nyugati Városrész határolta körzetet, de ő visszavonult, a helyén elindult Pehi Orsolya pedig csaknem 800 szavazattal kikapott Szuhai Viktortól, aki az elmúlt öt évben Éljen Szombathely színekben listás képviselőként dolgozott a közgyűlésben. Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) is régi motorosnak számít a közgyűlésben, nem sokan fogadtak volna rá, hogy a fiatal Gálffy Áronnal szemben ezúttal nem sikerül hoznia az délnyugati városrészt, pedig ez történt, az ÉSZ jelöltje 600 voksnyi különbséggel nyert.

Kompenzációs lista: 4 Fidesz, 1 Mi Hazánk

 

Ágh Ernő legalább azzal vigasztalódhat, hogy kompenzációs listáról bekerülve három párttársával együtt (Horváth Gábor, Illés Károly és Lenkai Nóra) tagja maradhat a közgyűlésnek. Listáról szerzett egy mandátumot a Mi Hazánk Mozgalom is, dr. Danka Lajos, a párt polgármesterjelöltje ülhet majd be a testületbe. 

Polgármester választás: 9000-re többen szavaztak Nemény Andrásra, mint 5 éve


A képviselői eredmények előtt érkeztek az adatok a polgármester választásról, és ezek sem hagytak kétséget afelől, hogy dr. Nemény András újabb ötéves ciklust kezdhet meg. Míg 2019-ben alig 300 szavazat különbséggel (16.762 vs. 16.363) győzött a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Balázsy Péter ellen, addig 2024-ben dr. Hende Csaba nem tudott hasonló kaliberű ellenfelet castingolni a regnáló városvezetőnek, az eredmények alapján kijelenthető, hogy nem volt egy súlycsoportban Lenkai Nóra és Nemény András. Utóbbi plusz 9000 voksot tud felmutatni 2019-hez képest, míg a Fidesz-KDNP 5000-es csökkenést volt kénytelen elkönyvelni, Neményre 25.231-en szavaztak, míg Lenkaira 11.767-en. A polgármester választáson, a harmadik helyen dr. Danka Lajos végzett (Mi Hazánk Mozgalom - 1047 szavazat), a negyediken pedig Balassa Péter (Konzervatívok Egy Jobb Városért - 819 voks). 

Dr. Nemény András és az Éljen Szombathely Egyesület folytathatja a munkát Szombathelyen Fotó: Pataki Gergő

 

EP-lista a városban: csökkenő Fidesz, széteső baloldal, árad a Tisza

 

Szombathelyen az EP-listán 15.943 szavazatot számoltak a Fidesz-KDNP-nek (ez 40,93%), a második helyen a Tisza Párt zárt 12.824 vokssal (32,92%), míg harmadikon a DK-MSZP-P pártszövetség listája 4247 (10.90%). A többi lista az 5%-os küszöb alatt végzett. Az öt évvel ezelőtti Európai Parlamenti választások eredményeihez képest most jóval magasabb részvétel mellett is a Fidesz 300 fős mínuszt könyvelhetett el, az akkori 16.218 szavazójából lettmost közel 16 ezer. A 2019-ben külön indult DK (5626) és MSZP-P (2541) most együtt a felét tudta csak hozni a '19-es 8000 szavazatuknak. Megkerülhetetlen új szereplő lett a politikai palettán Magyar Péter pártja, a Tisza úgy győzött meg minden harmadik szombathelyit az országos listán, hogy helyi jelöltje nem is volt.

Ezt az eredményt nem lesz könnyű megmagyarázni

 

Összegzésképpen: nagy győzelmet aratott az Éljen-Szombathely, amelynek képviselő tagjaira nem volt hatással a DK-MSZP-P óbaloldali szövetség – valamint az LMP és a Momentum - országos támogatottságának beesése, vélhetően azért, mert az elmúlt öt évben sikerrel győzték meg választóikat arról, hogy Szombathelyt nem teszik a nagypolitika játszóterévé, csak a helyi ügyekre fókuszálnak. Hatalmas pofonba szalad bele a Fidesz-KDNP, nem lennénk most dr. Hende Csaba országgyűlési alelnök, a térség országgyűlési képviselője, választókerületi elnök helyében, akitől minden bizonnyal magyarázatot vár majd a gyászos városi szereplésre Orbán Viktor. Ha tippelnünk kellene, hogy minek köszönhető az országos átlagot jelentősen meghaladó helyi részvétel, arra tennénk, hogy a Fidesz háborús csodafegyverének. Csak éppen ellenkező előjellel. A városban besült a fegyver, a szavazók többsége az eredmények alapján nem hitte el a lángoló Béccsel kampányoló brigádnak, hogy Nemény András és csapata éppen egy háborúba készül belerángatni a helyieket, ezért a kiadvány nem a kormánypárti szavazókat, hanem az ellenzékieket mobilizálta. A fideszesek sajtótájékoztatót sem tartottak a vasárnapi eredmények után, értjük, van mit átgondolni. A Mi Hazánk egy mandátuma talán a maguktól elvárt, kis bravúrral megszerzett kategória. 

Az új közgyűlés tagjai

 

A szombathelyi közgyűlésnek 2024 októberétől dr. Nemény András polgármester mellett 11 ÉSZ-es (dr. László Győző, Bokányi Adrienn, dr. Horváth Attila, Horváth Soma, Putz Attila, Lukács Dániel, Németh Ákos, Kelemen Krisztián, Tóth Kálmán, Szuhai Viktor és Gálffy Áron – mind egyéni körzetből), egy független (dr. Czeglédy Csaba – egyéni körzetből), egy Mi hazánkos (dr. Danka Lajos – listáról) és négy Fidesz-KDNP-s képviselő tagja lesz (Ágh Ernő, Horváth Gábor, Illés Károly és Lenkai Nóra – mind listáról.)

Abban, nem vagyunk egészen biztosak, hogy Lenkai Nóra beül a testületbe. 

Falussy Péter

kapcsolódó cikkek
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.