km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Idén utoljára ülnek össze a képviselők

Idén utoljára ülnek össze a képviselők

Idei utolsó ülését tartja csütörtökön a város képviselő-testülete. 12 napirendi pontot nyilvánosan, egyet zárt ülésen tárgyalnak. A délelőtt 10 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Sajtódíjat alapít az önkormányzat. Az elismerést évente egy olyan személy kaphatja, aki a szombathelyi nyomtatott vagy elektronikus sajtóban végzett tartósan magas színvonalú tevékenységével hozzájárul a város lakosságának hiteles tájékoztatásához. A díjat március 15-én, a Magyar Sajtó Napján adják át. 


Munkaszervezési és költséghatékonysági okokból a Jogi és  Képviselői Osztály alá vonják a Polgármesteri Hivatal eddig önálló Városfejlesztési Irodáját. 


Ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a sárga és zöld zónában, ugyanakkor a piros övezetben megszűnik az 50 százalékos kedvezményük. 


Elkészült a város Fenntartható Energia és Klímavédelmi Akcióterve, ami a helyzetelemzés mellett célokat is megfogalmaz: 2030-ig 36 százalékkal csökkentenék a szén-dioxid kibocsátást Szombathelyen, ezen belül az önkormányzati intézmények és cégek szén-dioxid kibocsátását 76,5 százalékkal mérsékelnék. 


2022. július 1-jével az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpontba olvasztják a Szombathelyi Képző Központot. 


Beszámoló hangzik el a közterület-felügyelet munkájáról.


Tárgyalnak a "Szombathelyi óvodapedagógusi életpálya modellről" is, ami az előre látható munkaerőhiányt igyekszik kezelni. Jövőre már 47 óvodapedagógus hiányzik az intézményekből. Havi 200 ezer forint tanulmányi támogatást kaphat az az óvodapedagógus hallgató, aki szombathelyi oviban tölti a gyakorlatát, és diplomaszerzés után 3 évig itt is dolgozna. Továbbá azoknak a dajkáknak, óvodatitkároknak és pedagógiai asszisztenseknek, akik vállalják az óvodapedagógusi átképzést, az önkormányzat fizetné a tandíját. Az életpályamodell jövő évre összesen 6,9 millió forint kiadást jelentene.


Döntenek fejlesztésekhez szükséges önerőről is: a volt városi strand területére tervezett új bölcsődéhez 145,7 milliót, a horvát óvoda és iskola tornacsarnokának felújításához pedig 23,5 millió forintot kell hozzátenni. Pályázatot nyújtanak be egy 40 férőhelyes bölcsőde kialakítására Szentkirályon. Arról is határozhatnak a képviselők, hogy a felmerülő többletköltségek miatt nem folytatják a herényi Gothard-kastély felújítását, az erre szánt kormányzati támogatást a Sárdi-ér utcai közszolgáltatási telephelyre fordítanák, amit a Miniszterelnökséggel kell egyeztetni.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.